LETNÝ ROZHOVOR

Vysokohorský nosič: Tatry nikdy nebudú ako Alpy

Vysokohorský nosič PATRIK KOLESÁR vyštudoval právo v Bratislave a do Tatier sa vrátil ako dobrovoľník.

Patrik Kolesár(Zdroj: ARCHÍV - P. K.)

Vysokohorský nosič PATRIK KOLESÁR vyštudoval právo v Bratislave a do Tatier sa vrátil ako dobrovoľník.

Ako sa z vyštudovaného právnika stal vysokohorský nosič?

"Nosičom som sa nestal po doštudovaní školy. Pochádzam z Kežmarku, kde som vyrastal s lyžiarmi. V mladosti som lyžoval, ale musel som prestať lebo som bol starý a nestíhal som mojim rovesníkom. Už počas letnej prípravy na sezónu musel lyžiar v Tatrách pomáhať - zbierať odpadky, kamene zo zjazdovky či natierať lavičky. Tak som prešiel na chaty. Byť nosičom ale znamená robiť prácu od údržbára cez kuchára, upratovača, natierača. Keď chceš v tom prostredí žiť, musíš niečo robiť."

Ako vyzerá bežný deň vysokohorského nosiča?

"Vstávam o šiestej ráno, aby som stihol pripraviť veci v kuchyni. Keď je veľmi teplo, idem hneď na vynášku. Dôležité je, na ktorej chate si. Ak je to vyššie položená chata ako Zbojnička, tak ráno ideš a potom poobede a večer robíš iba pomocné práce. Ja som pôsobil desať rokov na Zamkovského chate (Zamka). Tam režim fungoval tak, že o siedmej sa išlo na vynášku, za tri hodiny som sa vrátil a automaticky som išiel pomáhať do kuchyne. Poobede nosiči opäť vyrážali na vynášky. Denne som sa takto otočil trikrát."

Akú dlhú trasu ste denne prešli?

"Denne je to okolo dvadsať kilometrov. Mladí nosiči nosia priemerne 30-kilogramový náklad, starší harcovníci už potom nosia na jeden raz sud piva denne, čo môže byť až 90 kilogramov.

V čom sa líši práca nosiča v zime a lete?

"Ja som zo Zamky a preto hovorím ako 'zamkár'. Na tú chatu v lete vyjde každý, ale v zime sa láme chlieb. V zime musíš vedieť chodiť, šetriť energiu. Mráz a chlad nevadia, ale hlboký sneh, vietor, ktorý stále láme krosná. Treba vedieť čítať terén a byť pripravený napríklad na lavíny. Na Zamke v zime nemáme medvede, tak môžeme nosiť aj v noci. V lete už o siedmej večer chodíme so psom, pretože môžeš stretnúť medvedicu. Ale samotný medveď nie je nebezpečný. Osobne som sa s ním stretol šesťkrát a nič sa nestalo. Nikdy."

V Tatrách pôsobíte aj ako dobrovoľník.

"Pracujem v Tatranskom okrášľovacom spolku. Tento rok sme zrekonštruovali budovu Tatranskej lanovky - stanicu Encián Dr. arch. Jurkoviča, ktorá je zároveň národnou kultúrnou pamiatkou. Tam sme zrekonštruovali kuchyňu, jedáleň a vytvorili sme bezplatnú galériu. Tiež sme zrekonštruovali vežu, z ktorej sa napínali laná na Lomnický štít. Pomáhalo nám osemdesiat dobrovoľníkov, ale aj odchovanci z detského domova a bezdomovci."

Čím sa líši sezóna v Tatrách v lete a zime?

"Letná sezóna je silnejšia, láka najmä turistov. V zime zase prichádzajú lyžiari. Počas sezóny je tu plno, bežne sa autom chodí zo Smokovca do Lomnice za päť minút, v sezóne je to aj viac ako pätnásť. Ale čo už? Nemôžeme turistom povedať: 'Dosť, choďte preč!' My z nich žijeme, takže si musíme zahryznúť do jazyka a správať sa úctivo. Sú to naši hostia a chlebodarcovia a nemôžeme sa s k ním správať ako burani. A to myslím vážne, nie cynicky."

Máte pocit, že Tatry ožívajú?

"Jasné, trochu nám síce poškodilo euro, lebo sme prišli o veľa poľských a maďarských klientov."

Čo sa musí zmeniť, aby Slovákov viac lákali Tatry než Alpy?

"Tatry nikdy neboli a nikdy nebudú Alpami. A čo sa musí zmeniť? Musíme budovať vzťah k horám, nie iba k Tatrám, od detí. Pozrime sa na Poliakov. Majú hory za sväté, každý Poliak musí raz v živote byť v Zakopanom. Nehovorím, že tu má byť Zakopané, ale pocit. Som Slovák, mal by som prísť do našich hôr a pomáhať vlastným. Aj domáci platia štátu dane. Musí sa zmeniť nastavenie v hlavách ľudí. Ako u domácich, tak aj pri turistoch."

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  3. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  4. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  5. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  6. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  7. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  1. Spomaľovači internetu v mobile – 5 tipov ako s nimi zatočíte
  2. Create your own map in a new museum
  3. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  8. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  9. S dobrým pivom leto chutí
  10. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 204
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 960
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 22 162
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 032
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 251
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 638
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 963
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 308
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 046
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 916