SME
Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Chorvátsko trochu inak: Vychutnajte si ho všetkými zmyslami

Chcete prežiť dovolenku naplno? Oberajte figy v Dalmácii, ovoňajte levanduľu na Hvare, vyskúšajte olivový olej z Istrie alebo ochutnajte syr z ostrova Pag.

(Zdroj: Fotolia)

Syr z ostrova Pag

syr.jpgVyrába sa len na jedinom mieste, no Chorváti ho tak zbožňujú, že ho zoženiete aj v tom najzapadnutejšom lahôdkarstve na druhom konci krajiny. Tajomstvom jeho chuti sú špecifické klimatické podmienky ostrova Pag, najmä suchý vietor, ktorý privieva na pevninu morskú soľ. Ochutenú trávu skonzumujú ovce – a výsledkom je unikátny Paški sir, teda syr z ostrova Pag. Bochníky zrejú od štyroch do osemnástich mesiacov.

Mladé syry sú svetlé a krémové, zrelé bývajú sfarbené dohneda, drobia sa ako parmezán a majú intenzívnu korenistú dochuť. Produkty sa skladujú v drevených nádobách a servírujú nakrájané na trojuholníky alebo rozmrvené na kúsky a pokvapkané olivovým olejom.

Mladý syr si rozumie s pršutom, čiernymi olivami, ančovičkami alebo hroznom. K prezretému vyskúšajte víno odrôd Cabernet Savignon alebo Merlot.

Spoznajte:

  • Prehliadku syrárne Sirana Gligora, spojenú s ochutnávkou, www.sirena.hr
  • Syry a ďalšie tradičné jedlá v rodinnej reštaurácii Konoba Beledvir v pastierskej dedine Kolan

Figy z Dalmácie

figy.jpgSladké a voňavé plody sa zvyknú nazývať aj ovocím bohov. Tými najfajnovejšími je preslávená najmä Dalmácia, no chorvátske smokvy nájdeme takmer všade. V prímorskom regióne sa mesiac september nazýva ajsmokvenjakom, pretože práve vtedy je vzduch nasýtený omamnou vôňou prezretých plodov, na ktorých sa sem-tam niekto pošmykne.

Figy zrejú od neskorého mája do neskorého septembra a dajú sa jesť čerstvé aj sušené. Skúste ich napríklad s bruschettou a gorgonzolou alebo plnené čokoládou a mandľami. Sušené smokvy ladia s kozím syrom a portským a často ich vídať navlečené na šnúrku spolu s bobkovými listami.

Figový náhrdelník sa oplatí ochutnať aj v prípade, že sušené plody veľmi neobľubujete. V porovnaní s produktmi, na ktoré sme zvyknutí na Slovensku, figy sú prekvapivo svieže a bobkové listy dodávajú ovociu špeciálnu arómu. Vynikajúcim darčekom je tiež figová nátierka alebo tradičný figový chlieb smokvenjakpochádzajúci z ostrova Vis.

Navštívte:

  • Figové dni v hlavnom meste ostrova Krk, ktoré sa konajú na prelome augusta a septembra

Olivový olej z Istrie

olivy.jpgNa obrích producentov olivového oleja sa Chorvátsko nedoťahuje ani zďaleka, v počte vyvezených litrov ho predbehli nielen Španielsko, Grécko a Taliansko, ale dokonca aj také Peru. Namiesto kvantity sa teda farmári rozhodli staviť na kvalitu a tá je naozaj špičková. Olivovníky nájdete po celom Chorvátsku, no tie najfajnovejšie produkty pochádzajú z rodinných firiem na Istrii.

Ak vás nebaví len ochutnávať, môžete si vyskúšať zber a výrobu oleja na vlastnej koži - akurát treba počkať do októbra, keď sú plody zrelé. Vyberte sa trebárs do mestečka Punat na ostrove Krk, kde sa konajú najvychýrenejšie Dani Maslina, teda Dni olív.

Príjemné ochutnávkové výlety ponúka aj ostrov Šolta alebo súostrovie Brijuni, ktoré sa pýši 1600-ročným olivovníkom. Strom rodí dodnes – každoročne na ňom dozrie zhruba 30 kilogramov plodov, z ktorých sa vylisujú necelé štyri litre vzácneho oleja.

Skúste:

  • olej z istrijskej rodinnej firmy Chiavalon, www.chiavalon.hr
  • slávny olej Santa Margarita z hospodárstva Brist olive, www.brist-olive.hr

Levanduľa z Hvaru

levandula2_hvar.jpgBelasé, voňavé a extrémne fotogenické levanduľové políčka, popretkávané pásikmi skalnatej zeme a roztrúsenými bielymi kameňmi. Aromatická bylina sa na Hvare pestuje už odpradávna, no najväčšiu slávu spoznala v dvadsiatych rokoch minulého storočia.

Centrom zlatej levanduľovej horúčky bola dedinka Velo Grablje, ktorá sa nachádza na polceste medzi Starým Gradom a mestom Hvar. V tridsiatych rokoch prišla kríza, masový odlev obyvateľov do väčších miest a dedina sa zmenila na mesto duchov. Dnes má usadlosť údajne len piatich stálych obyvateľov, no levanduľové políčka opäť rozkvitajú a lákajú turistov z celého sveta.

Na začiatku leta sa vo Velo Grablje koná dvojdňový festival s trhom lokálnych producentov ponúkajúcich levanduľové vrecúška, esenciálne oleje, mydlá, cukríky, likér, med a všetky možné aj nemožné levanduľové suveníry.

Zažite:

  • poznávací výlet za levanduľou v bodkovanom retroautobuse, www.hvar-island-croatia.com
  • prehliadku levanduľových polí, dediny Velo Grablje a výrobne aromatických olejov, www.mthvar.com
  • chuť levanduľovej pannacoty v reštaurácii Jurin Podrum v meste Stari Grad
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  4. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  5. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  6. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Hygge ako životný štýl
  10. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 43 381
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 25 273
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 524
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 207
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 772
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 681
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 459
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 397
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 350
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 218
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu