SME

Chorvátsko trochu inak: Vychutnajte si ho všetkými zmyslami

Chcete prežiť dovolenku naplno? Oberajte figy v Dalmácii, ovoňajte levanduľu na Hvare, vyskúšajte olivový olej z Istrie alebo ochutnajte syr z ostrova Pag.

(Zdroj: Fotolia)

Syr z ostrova Pag

Vyrába sa len na jedinom mieste, no Chorváti ho tak zbožňujú, že ho zoženiete aj v tom najzapadnutejšom lahôdkarstve na druhom konci krajiny. Tajomstvom jeho chuti sú špecifické klimatické podmienky ostrova Pag, najmä suchý vietor, ktorý privieva na pevninu morskú soľ. Ochutenú trávu skonzumujú ovce – a výsledkom je unikátny Paški sir, teda syr z ostrova Pag. Bochníky zrejú od štyroch do osemnástich mesiacov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mladé syry sú svetlé a krémové, zrelé bývajú sfarbené dohneda, drobia sa ako parmezán a majú intenzívnu korenistú dochuť. Produkty sa skladujú v drevených nádobách a servírujú nakrájané na trojuholníky alebo rozmrvené na kúsky a pokvapkané olivovým olejom.

SkryťVypnúť reklamu

Mladý syr si rozumie s pršutom, čiernymi olivami, ančovičkami alebo hroznom. K prezretému vyskúšajte víno odrôd Cabernet Savignon alebo Merlot.

Spoznajte:

  • Prehliadku syrárne Sirana Gligora, spojenú s ochutnávkou, www.sirena.hr

  • Syry a ďalšie tradičné jedlá v rodinnej reštaurácii Konoba Beledvir v pastierskej dedine Kolan

Figy z Dalmácie

Sladké a voňavé plody sa zvyknú nazývať aj ovocím bohov. Tými najfajnovejšími je preslávená najmä Dalmácia, no chorvátske smokvy nájdeme takmer všade. V prímorskom regióne sa mesiac september nazýva ajsmokvenjakom, pretože práve vtedy je vzduch nasýtený omamnou vôňou prezretých plodov, na ktorých sa sem-tam niekto pošmykne.

Figy zrejú od neskorého mája do neskorého septembra a dajú sa jesť čerstvé aj sušené. Skúste ich napríklad s bruschettou a gorgonzolou alebo plnené čokoládou a mandľami. Sušené smokvy ladia s kozím syrom a portským a často ich vídať navlečené na šnúrku spolu s bobkovými listami.

SkryťVypnúť reklamu

Figový náhrdelník sa oplatí ochutnať aj v prípade, že sušené plody veľmi neobľubujete. V porovnaní s produktmi, na ktoré sme zvyknutí na Slovensku, figy sú prekvapivo svieže a bobkové listy dodávajú ovociu špeciálnu arómu. Vynikajúcim darčekom je tiež figová nátierka alebo tradičný figový chlieb smokvenjakpochádzajúci z ostrova Vis.

Navštívte:

  • Figové dni v hlavnom meste ostrova Krk, ktoré sa konajú na prelome augusta a septembra

Olivový olej z Istrie

Na obrích producentov olivového oleja sa Chorvátsko nedoťahuje ani zďaleka, v počte vyvezených litrov ho predbehli nielen Španielsko, Grécko a Taliansko, ale dokonca aj také Peru. Namiesto kvantity sa teda farmári rozhodli staviť na kvalitu a tá je naozaj špičková. Olivovníky nájdete po celom Chorvátsku, no tie najfajnovejšie produkty pochádzajú z rodinných firiem na Istrii.

SkryťVypnúť reklamu

Ak vás nebaví len ochutnávať, môžete si vyskúšať zber a výrobu oleja na vlastnej koži - akurát treba počkať do októbra, keď sú plody zrelé. Vyberte sa trebárs do mestečka Punat na ostrove Krk, kde sa konajú najvychýrenejšie Dani Maslina, teda Dni olív.

Príjemné ochutnávkové výlety ponúka aj ostrov Šolta alebo súostrovie Brijuni, ktoré sa pýši 1600-ročným olivovníkom. Strom rodí dodnes – každoročne na ňom dozrie zhruba 30 kilogramov plodov, z ktorých sa vylisujú necelé štyri litre vzácneho oleja.

Skúste:

  • olej z istrijskej rodinnej firmy Chiavalon, www.chiavalon.hr

  • slávny olej Santa Margarita z hospodárstva Brist olive, www.brist-olive.hr

Levanduľa z Hvaru

Belasé, voňavé a extrémne fotogenické levanduľové políčka, popretkávané pásikmi skalnatej zeme a roztrúsenými bielymi kameňmi. Aromatická bylina sa na Hvare pestuje už odpradávna, no najväčšiu slávu spoznala v dvadsiatych rokoch minulého storočia.

SkryťVypnúť reklamu

Centrom zlatej levanduľovej horúčky bola dedinka Velo Grablje, ktorá sa nachádza na polceste medzi Starým Gradom a mestom Hvar. V tridsiatych rokoch prišla kríza, masový odlev obyvateľov do väčších miest a dedina sa zmenila na mesto duchov. Dnes má usadlosť údajne len piatich stálych obyvateľov, no levanduľové políčka opäť rozkvitajú a lákajú turistov z celého sveta.

Na začiatku leta sa vo Velo Grablje koná dvojdňový festival s trhom lokálnych producentov ponúkajúcich levanduľové vrecúška, esenciálne oleje, mydlá, cukríky, likér, med a všetky možné aj nemožné levanduľové suveníry.

Zažite:

  • poznávací výlet za levanduľou v bodkovanom retroautobuse, www.hvar-island-croatia.com

  • prehliadku levanduľových polí, dediny Velo Grablje a výrobne aromatických olejov, www.mthvar.com

  • chuť levanduľovej pannacoty v reštaurácii Jurin Podrum v meste Stari Grad

Dovolenka v Chorvátsku

Palubná jednotka urýchli cestu aj ušetrí za poplatky.


a 1 ďalší 30
Stredomorská strava pod ochranou UNESCO

Nechajte chuťové bunky, aby sa stali vašimi sprievodcami po Chorvátsku.


SME Creative a 1 ďalší 5
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Praskajú vám steny? Nie vždy ide len o chybu omietky
  2. Ich drony lietali na koncerte Rammsteinu
  3. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis
  4. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  5. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026
  6. TOP exotické destinácie na dosah: Ktorú si vyberiete?
  7. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom
  8. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom
  1. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026
  2. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  3. TOP exotické destinácie na dosah: Ktorú si vyberiete?
  4. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis
  5. HAUS - Môžeš za to, že veci fungujú
  6. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom
  7. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s
  8. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 28 988
  2. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 25 375
  3. Ľuboš Fellner otvorene 8 059
  4. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 6 350
  5. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 4 789
  6. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 3 665
  7. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou 3 580
  8. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 3 417
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Dada Vozáriková: Cez pol Európy na trajekt. Do Írska. (+ video)
  2. Ľuboš Vodička: Drevená vodárenská veža v Palárikove, slovenský unikát
  3. Radoslav Záhumenský: Celé Slovensko v mini verzii? Park, kde prejdete celé Slovensko za pár minút!
  4. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky LII.
  5. Irena Šimuneková: Topoľčiansky hrad
  6. Irena Šimuneková: Čriepky z Bojníc
  7. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pri pohľadoch na vysoké veže
  8. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 102 856
  2. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou 34 648
  3. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 21 455
  4. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 12 084
  5. Monika Albertiová: Ďakujeme, Smer. Vianoce zrušené, odvody zvýšené, a vy voliči žerte seno. Tak vám treba! 6 826
  6. Ján Kušnír: Prečo D2 každé ráno kolabuje 6 824
  7. Otilia Horrocks: Akcia "Hromžia celé Košice" v plnom prúde 6 227
  8. Radoslav Záhumenský: Celé Slovensko v mini verzii? Park, kde prejdete celé Slovensko za pár minút! 6 114
  1. Marcel Rebro: Ak sa má uzdraviť dieťa, potrebuje zdravú mamu
  2. Věra Tepličková: Pravdepodobná reakcia Smeru na vylúčenie z PES alebo Načo mi je perie?
  3. Radko Mačuha: Dôležitá je miera demokracie.
  4. Věra Tepličková: A je to tu: Mars útočí
  5. Radko Mačuha: Dobrá správa pre Fica a Uhríka.
  6. Marian Nanias: Čerenkovovo žiarenie v ľudskom tele.
  7. Věra Tepličková: Keby sme my vedeli...
  8. Roman Kebísek: Teoretik moci Machiavelli: Je rozdiel medzi tým, aký by mal život byť a aký naozaj je
SkryťZatvoriť reklamu