SME
Štvrtok, 23. marec, 2023 | Meniny má Adrián

Chorvátsko trochu inak: Vychutnajte si ho všetkými zmyslami

Chcete prežiť dovolenku naplno? Oberajte figy v Dalmácii, ovoňajte levanduľu na Hvare, vyskúšajte olivový olej z Istrie alebo ochutnajte syr z ostrova Pag.

(Zdroj: Fotolia)

Syr z ostrova Pag

syr.jpgVyrába sa len na jedinom mieste, no Chorváti ho tak zbožňujú, že ho zoženiete aj v tom najzapadnutejšom lahôdkarstve na druhom konci krajiny. Tajomstvom jeho chuti sú špecifické klimatické podmienky ostrova Pag, najmä suchý vietor, ktorý privieva na pevninu morskú soľ. Ochutenú trávu skonzumujú ovce – a výsledkom je unikátny Paški sir, teda syr z ostrova Pag. Bochníky zrejú od štyroch do osemnástich mesiacov.

Mladé syry sú svetlé a krémové, zrelé bývajú sfarbené dohneda, drobia sa ako parmezán a majú intenzívnu korenistú dochuť. Produkty sa skladujú v drevených nádobách a servírujú nakrájané na trojuholníky alebo rozmrvené na kúsky a pokvapkané olivovým olejom.

Mladý syr si rozumie s pršutom, čiernymi olivami, ančovičkami alebo hroznom. K prezretému vyskúšajte víno odrôd Cabernet Savignon alebo Merlot.

Spoznajte:

  • Prehliadku syrárne Sirana Gligora, spojenú s ochutnávkou, www.sirena.hr
  • Syry a ďalšie tradičné jedlá v rodinnej reštaurácii Konoba Beledvir v pastierskej dedine Kolan

Figy z Dalmácie

figy.jpgSladké a voňavé plody sa zvyknú nazývať aj ovocím bohov. Tými najfajnovejšími je preslávená najmä Dalmácia, no chorvátske smokvy nájdeme takmer všade. V prímorskom regióne sa mesiac september nazýva ajsmokvenjakom, pretože práve vtedy je vzduch nasýtený omamnou vôňou prezretých plodov, na ktorých sa sem-tam niekto pošmykne.

Figy zrejú od neskorého mája do neskorého septembra a dajú sa jesť čerstvé aj sušené. Skúste ich napríklad s bruschettou a gorgonzolou alebo plnené čokoládou a mandľami. Sušené smokvy ladia s kozím syrom a portským a často ich vídať navlečené na šnúrku spolu s bobkovými listami.

Figový náhrdelník sa oplatí ochutnať aj v prípade, že sušené plody veľmi neobľubujete. V porovnaní s produktmi, na ktoré sme zvyknutí na Slovensku, figy sú prekvapivo svieže a bobkové listy dodávajú ovociu špeciálnu arómu. Vynikajúcim darčekom je tiež figová nátierka alebo tradičný figový chlieb smokvenjakpochádzajúci z ostrova Vis.

Navštívte:

  • Figové dni v hlavnom meste ostrova Krk, ktoré sa konajú na prelome augusta a septembra

Olivový olej z Istrie

olivy.jpgNa obrích producentov olivového oleja sa Chorvátsko nedoťahuje ani zďaleka, v počte vyvezených litrov ho predbehli nielen Španielsko, Grécko a Taliansko, ale dokonca aj také Peru. Namiesto kvantity sa teda farmári rozhodli staviť na kvalitu a tá je naozaj špičková. Olivovníky nájdete po celom Chorvátsku, no tie najfajnovejšie produkty pochádzajú z rodinných firiem na Istrii.

Ak vás nebaví len ochutnávať, môžete si vyskúšať zber a výrobu oleja na vlastnej koži - akurát treba počkať do októbra, keď sú plody zrelé. Vyberte sa trebárs do mestečka Punat na ostrove Krk, kde sa konajú najvychýrenejšie Dani Maslina, teda Dni olív.

Príjemné ochutnávkové výlety ponúka aj ostrov Šolta alebo súostrovie Brijuni, ktoré sa pýši 1600-ročným olivovníkom. Strom rodí dodnes – každoročne na ňom dozrie zhruba 30 kilogramov plodov, z ktorých sa vylisujú necelé štyri litre vzácneho oleja.

Skúste:

  • olej z istrijskej rodinnej firmy Chiavalon, www.chiavalon.hr
  • slávny olej Santa Margarita z hospodárstva Brist olive, www.brist-olive.hr

Levanduľa z Hvaru

levandula2_hvar.jpgBelasé, voňavé a extrémne fotogenické levanduľové políčka, popretkávané pásikmi skalnatej zeme a roztrúsenými bielymi kameňmi. Aromatická bylina sa na Hvare pestuje už odpradávna, no najväčšiu slávu spoznala v dvadsiatych rokoch minulého storočia.

Centrom zlatej levanduľovej horúčky bola dedinka Velo Grablje, ktorá sa nachádza na polceste medzi Starým Gradom a mestom Hvar. V tridsiatych rokoch prišla kríza, masový odlev obyvateľov do väčších miest a dedina sa zmenila na mesto duchov. Dnes má usadlosť údajne len piatich stálych obyvateľov, no levanduľové políčka opäť rozkvitajú a lákajú turistov z celého sveta.

Na začiatku leta sa vo Velo Grablje koná dvojdňový festival s trhom lokálnych producentov ponúkajúcich levanduľové vrecúška, esenciálne oleje, mydlá, cukríky, likér, med a všetky možné aj nemožné levanduľové suveníry.

Zažite:

  • poznávací výlet za levanduľou v bodkovanom retroautobuse, www.hvar-island-croatia.com
  • prehliadku levanduľových polí, dediny Velo Grablje a výrobne aromatických olejov, www.mthvar.com
  • chuť levanduľovej pannacoty v reštaurácii Jurin Podrum v meste Stari Grad
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život
  2. Neviditeľná technológia vás ochráni pred podvodom, stačí si ju v mobile aktivovať
  3. Koho prepustiť a komu zvýšiť mzdu? Také otázky budú riešiť firmy
  4. Developer ITB pomáha naplniť túžbu po vlastnom bývaní
  5. Prvá banka spustila pravidelné investovanie do ETF fondov
  6. Dostupný elektromobil podľa Volkswagenu? Privítajte ID.2all!
  7. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz
  8. Ako môžu elektromobily znížiť náklady vašej firmy?
  1. Už 110 rokov súčasťou každej domácnosti. ALPA oslavuje jubileum
  2. Lekárka z Ameriky: Kvalita medicíny v Šaci na mňa zapôsobila
  3. Výšku finančných darov zvolili zákazníci Tesca vo Zvolene
  4. Najväčší súboj obnovených pamiatok prebieha online
  5. KOSIT i v tomto roku podporí upratovanie v Košiciach
  6. Počasie láka do prírody. Zodpovední majú v batohu tieto 2 veci
  7. Aké sú národnosti podnikateľov s virtuálnou adresou v Košiciach?
  8. Rozdielový impulz: Fix hypotéky 1,49 % na tri roky
  1. Náš mobil môžu ovládať na diaľku, ale dá sa tomu zabrániť 10 003
  2. Čím je Azúrové pobrežie tak príťažlivé? Zistíte po pár chvíľach 9 185
  3. Stáli pred krachom. Firmy prezrádzajú recept na prežitie kríz 7 884
  4. Doba nízkych úrokov je späť. Garantovaná hypotéka 1,49% 7 113
  5. Ako riešia krízu v zahraničí? Nižšia daň, zmrazená cena potravín 6 241
  6. Okuliarové šošovky ZEISS SmartLife 3 600
  7. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život 2 875
  8. V malej obci na Kysuciach vyučujú s modernými technológiami 1 984
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Vasiľov
  2. Vladimír Benčík: Rím - Tajomstvá Vatikánskych múzeí (1. časť)
  3. Alena Miklošová: Road Trip: Z Miami na Key West
  4. Iveta Bakitová: Laponsko - výlet za polárnou žiarou
  5. Ľuboš Vodička: Slovenské hrady: Čachtice
  6. Monika Kusendová: Karibsko-mexické dobrodružstvá: na lodi, ostrovoch i pevnine
  7. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Liesek (I)
  8. Irena Šimuneková: Starohutský ľadopád /vodopád/
  1. Radko Mačuha: V Moskve nie je všetko s kostolným poriadkom. 7 579
  2. Matúš Baňas: Reforma vzdelávania na Slovensku - poďme spáliť aj posledné zvyšky toho dobrého, čo v slovenskom školstve ostalo 7 351
  3. Martin Kugla: Nenechajte Valla zničiť Petržalku! 6 361
  4. Radovan Čipka: Podceňujeme intelekt tých, čo píšu "pekný chlapi" 3 392
  5. Magdaléna Cifrová: Konečne potrestaný pedagóg na VŠVU a aké dôležité je ospravedlniť sa 3 314
  6. Radovan Čipka: Ako Záborská znesvätila tému pomoci ženám 2 749
  7. Ján Valchár: Gáaga! Gáaga! (plus ruský útok na Avdijivku) 2 717
  8. Michal Uherčík: Veľké riešenie alebo veľké fiasko. Parkovacie domy v Martine. 2 535
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  2. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  3. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  4. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  5. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  7. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
  8. Monika Nagyova: Máte v okolí ľudí posadnutých upratovaním? Niet im pomoci.
SkryťZatvoriť reklamu