SME
Piatok, 24. september, 2021 | Meniny má Ľuboš, ĽuborKrížovkyKrížovky

Chorvátsko trochu inak: Vychutnajte si ho všetkými zmyslami

Chcete prežiť dovolenku naplno? Oberajte figy v Dalmácii, ovoňajte levanduľu na Hvare, vyskúšajte olivový olej z Istrie alebo ochutnajte syr z ostrova Pag.

(Zdroj: Fotolia)

Syr z ostrova Pag

syr.jpgVyrába sa len na jedinom mieste, no Chorváti ho tak zbožňujú, že ho zoženiete aj v tom najzapadnutejšom lahôdkarstve na druhom konci krajiny. Tajomstvom jeho chuti sú špecifické klimatické podmienky ostrova Pag, najmä suchý vietor, ktorý privieva na pevninu morskú soľ. Ochutenú trávu skonzumujú ovce – a výsledkom je unikátny Paški sir, teda syr z ostrova Pag. Bochníky zrejú od štyroch do osemnástich mesiacov.

Mladé syry sú svetlé a krémové, zrelé bývajú sfarbené dohneda, drobia sa ako parmezán a majú intenzívnu korenistú dochuť. Produkty sa skladujú v drevených nádobách a servírujú nakrájané na trojuholníky alebo rozmrvené na kúsky a pokvapkané olivovým olejom.

Mladý syr si rozumie s pršutom, čiernymi olivami, ančovičkami alebo hroznom. K prezretému vyskúšajte víno odrôd Cabernet Savignon alebo Merlot.

Spoznajte:

  • Prehliadku syrárne Sirana Gligora, spojenú s ochutnávkou, www.sirena.hr
  • Syry a ďalšie tradičné jedlá v rodinnej reštaurácii Konoba Beledvir v pastierskej dedine Kolan

Figy z Dalmácie

figy.jpgSladké a voňavé plody sa zvyknú nazývať aj ovocím bohov. Tými najfajnovejšími je preslávená najmä Dalmácia, no chorvátske smokvy nájdeme takmer všade. V prímorskom regióne sa mesiac september nazýva ajsmokvenjakom, pretože práve vtedy je vzduch nasýtený omamnou vôňou prezretých plodov, na ktorých sa sem-tam niekto pošmykne.

Figy zrejú od neskorého mája do neskorého septembra a dajú sa jesť čerstvé aj sušené. Skúste ich napríklad s bruschettou a gorgonzolou alebo plnené čokoládou a mandľami. Sušené smokvy ladia s kozím syrom a portským a často ich vídať navlečené na šnúrku spolu s bobkovými listami.

Figový náhrdelník sa oplatí ochutnať aj v prípade, že sušené plody veľmi neobľubujete. V porovnaní s produktmi, na ktoré sme zvyknutí na Slovensku, figy sú prekvapivo svieže a bobkové listy dodávajú ovociu špeciálnu arómu. Vynikajúcim darčekom je tiež figová nátierka alebo tradičný figový chlieb smokvenjakpochádzajúci z ostrova Vis.

Navštívte:

  • Figové dni v hlavnom meste ostrova Krk, ktoré sa konajú na prelome augusta a septembra

Olivový olej z Istrie

olivy.jpgNa obrích producentov olivového oleja sa Chorvátsko nedoťahuje ani zďaleka, v počte vyvezených litrov ho predbehli nielen Španielsko, Grécko a Taliansko, ale dokonca aj také Peru. Namiesto kvantity sa teda farmári rozhodli staviť na kvalitu a tá je naozaj špičková. Olivovníky nájdete po celom Chorvátsku, no tie najfajnovejšie produkty pochádzajú z rodinných firiem na Istrii.

Ak vás nebaví len ochutnávať, môžete si vyskúšať zber a výrobu oleja na vlastnej koži - akurát treba počkať do októbra, keď sú plody zrelé. Vyberte sa trebárs do mestečka Punat na ostrove Krk, kde sa konajú najvychýrenejšie Dani Maslina, teda Dni olív.

Príjemné ochutnávkové výlety ponúka aj ostrov Šolta alebo súostrovie Brijuni, ktoré sa pýši 1600-ročným olivovníkom. Strom rodí dodnes – každoročne na ňom dozrie zhruba 30 kilogramov plodov, z ktorých sa vylisujú necelé štyri litre vzácneho oleja.

Skúste:

  • olej z istrijskej rodinnej firmy Chiavalon, www.chiavalon.hr
  • slávny olej Santa Margarita z hospodárstva Brist olive, www.brist-olive.hr

Levanduľa z Hvaru

levandula2_hvar.jpgBelasé, voňavé a extrémne fotogenické levanduľové políčka, popretkávané pásikmi skalnatej zeme a roztrúsenými bielymi kameňmi. Aromatická bylina sa na Hvare pestuje už odpradávna, no najväčšiu slávu spoznala v dvadsiatych rokoch minulého storočia.

Centrom zlatej levanduľovej horúčky bola dedinka Velo Grablje, ktorá sa nachádza na polceste medzi Starým Gradom a mestom Hvar. V tridsiatych rokoch prišla kríza, masový odlev obyvateľov do väčších miest a dedina sa zmenila na mesto duchov. Dnes má usadlosť údajne len piatich stálych obyvateľov, no levanduľové políčka opäť rozkvitajú a lákajú turistov z celého sveta.

Na začiatku leta sa vo Velo Grablje koná dvojdňový festival s trhom lokálnych producentov ponúkajúcich levanduľové vrecúška, esenciálne oleje, mydlá, cukríky, likér, med a všetky možné aj nemožné levanduľové suveníry.

Zažite:

  • poznávací výlet za levanduľou v bodkovanom retroautobuse, www.hvar-island-croatia.com
  • prehliadku levanduľových polí, dediny Velo Grablje a výrobne aromatických olejov, www.mthvar.com
  • chuť levanduľovej pannacoty v reštaurácii Jurin Podrum v meste Stari Grad
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  2. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  3. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  4. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  5. Môžu byť kancelárie pripravené na budúcnosť?
  6. Schátrali tam kúpele, palác aj železnica. Ako kedysi vyzeralo Trnavské mýto?
  7. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  8. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  9. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  10. Znalec slovenského brandy
  1. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  2. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  3. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  4. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  5. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  6. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  7. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  8. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  9. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále
  10. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 7 315
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 422
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 144
  4. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 359
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia 3 673
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 504
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 262
  8. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 174
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 121
  10. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 599
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Lubo Repka: Zakladajúce štáty USA – Massachusetts
  2. Pavel Dvořák: Ako ma zmenilo desať rokov v Číne
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 16. - Kto objavil Antarktídu - Bransfield, Bellingshausen alebo Palmer?
  4. Alžbeta Szomolaiová: Zo Stratenej na Havraniu skalu
  5. Martin Majzlan: Kirgizsko - Z konského sedla až po pláže Issyk-Kul
  6. Blanka Ulaherová: Sobota v údolí Wachau - od Richarda Levie srdce až po šnicľu v žemli
  7. Vladimír Benčík: Hanoj – s blížiacimi sa sviatkami lunárneho Nového roku je čoraz veselší a exotickejší
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 14. - Desať zaujímavostí o Antarktíde 2/3
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 444
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 13 870
  3. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 6 026
  4. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 5 982
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 445
  6. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 4 616
  7. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 3 986
  8. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 805
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  5. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu