Najväčšie mesto regiónu Emilia-Romagna na severe Talianska je ideálnym programom na predĺžený víkend. Je veľmi čulé, hmýria sa v ňom domáci aj množstvo turistov.
Na námestiach, v uličkách aj v reštauráciách máte neraz pocit, že ste na železničnej stanici.
Špecifický hurhaj a melodický jazyk jednoducho patria k „čižmovému“ štátu rovnako, ako dobré jedlo, kvalitná káva a móda.
Univerzitné mesto
Historicky bola Bologna vždy dôležitým centrom. Najprv ju obývali Etruskovia, ktorí ju pomenovali Felsina, potom Kelti, tí jej dali názov Bona a napokon ju získali Rimania a premenovali na Bononiu.
Červená (la rossa) je podľa farby striech, ale aj pre politickú situáciu. Od konca druhej svetovej vojny bola známa ako bašta komunistov.
Prívlastok univerzitná alebo aj vzdelaná (la dotta) získala po tom, čo v roku 1088 vznikla univerzita v Bologni, prvá na svete.
V univerzitnej zóne sa miešajú študenti z rôznych krajín, ktorí zároveň pozdvihujú kultúrnu a sociálnu stránku mesta.
Domáci s radosťou prijmú medzi seba cudzincov, obzvlášť ak vedia po taliansky. Ak neovládate ich rodný jazyk, pripravte sa, že nie všetci vedia alebo chcú komunikovať po anglicky či v inej cudzej reči.
Všetko závisí od ľudí, niekedy je milý úsmev spojený s vysvetľovaním rukami-nohami najúčinnejší.
Prechádzka centrom
Najskúšanejšou časťou mesta bolo historické centrum. Počas druhej svetovej vojny musela Bologna čeliť bombovým útokom, ktoré zničili časť významných budov a pamiatok.
Napriek útokom a katastrofám má druhé najrozľahlejšie mestské centrum v Európe.
Architektúra Bologne je presne taká ako jej predošlí obyvatelia. Rôznorodá, ale tým najlepším spôsobom. Etruskovia aj Rimania odovzdali mestu jedinečné budovy a monumenty.
Pri prehliadke netreba vynechať Dve veže so zvláštnym sklonom, ktoré vás donútia k zamysleniu: spadnú – nespadnú?
Tiež Neptúnovu fontánu na Piazza Maggiore, kde vždy posedáva milión ľudí a mnohé ženy si obzerajú mužskú pýchu boha morí. Táto zaujímavosť totiž nebola zahalená cudným figovým listom.
V centre budete zväčša kráčať pod elegantnými arkádami. Ich dĺžka je až 38 km, ale radšej si šetrite nohy a poobzerajte sa po reštaurácii.
Kulinárska zastávka
Po prechádzkach je potrebný oddych. Nedať si v Taliansku povestnú pastu či pizzu je smrteľný hriech, a to nespomíname kávu a sladkosti. Čo si dopriať, keď ste v Bologni?
Predsa slávne bolonské cestoviny, nazvané podľa miestnej omáčky. Tá sa pripravuje z mäsového ragú.
Máte chuť ochutnať ju? Pozor! V meste sa na vás bude každý domáci pozerať s úškrnom, keď si vypýtate Tagliatelle alla bolognese. Radšej si pýtajte Tagliatelle al ragú so slávnym vínom Lambruscom, ste predsa v Bologni, aké iné by boli cestoviny, ak nie bolonské? Práve vďaka nim dostala Bologna prívlastok tučná (la grassa). Po dobrom jedle už len pokojne užívajte ruchy mesta a nasávajte jeho atmosféru.
Autor: Michaela Katonová