Výstava o chlebe a víne potrvá pol roka. Odskočte si do Dolného Rakúska

Víno z Poysdorfu ocenia aj fajnšmekri a chlebové dobroty zachutia deťom.

Ak máte radi dobré víno, tak do vinárskeho raja to z pomoravského pohraničia nemáte ďaleko do Weinviertelu.

Dolnorakúsky región, ktorý v preklade znamená Vínna štvrť, susedí na východe so Slovenskom a na severe s južnou Moravou.

Chlieb a víno
Ako a za koľko

Výstava trvá od 27. apríla do 3. novembra

Kombinovaný lístok – Kombiticket Kulturgenuss:

  • ÖBB Railtours ponúka cestu vlakom, kyvadlovou dopravou (Shuttlebus) a vstup na výstavu v jednom od 19,90 € – deti do 6 rokov zadarmo, od 6 až do 15 rokov od 6,- €. Táto cena platí pre cestujúcich z Viedne;
  • vlak vás dopraví do Mistelbachu, odkiaľ idú do obcí Asparn an der Zaya a Poysdorf označené a klimatizované nízkopodlažné kyvadlové autobusy;
  • vždy v sobotu, nedeľu a vo sviatok sa konajú doplnkové jazdy do skanzenu Museumsdorf Niedersulz a do Regionálneho múzea v Mikulove (Česká republika).

Viac na: kombitickets.railtours.at

Samotné vstupné na výstavu:

  • dospelí: 10,- €
  • deti do 6 rokov: voľný vstup
  • rodinné vstupné: 18,- €
  • rodinné vstupné s rodinným pasom: 16,- €
  • žiaci s preukazom: 3,- €
  • doplatok za prehliadku so sprievodcom - každé z miest: 2,50 €

Viac na: www.noe-landesausstellung.at

Spojenie stáročnej kultúry vína s ďalšou komoditou, ktorou je región preslávený – výrobou chleba, využili miestni na veľkú spolkovú výstavu, ktorá je zároveň udalosťou roka pre všetkých Rakúšanov aj ich susedov.

Výstava Chlieb a víno bude trvať pol roka a je spojená s množstvom sprievodných akcií.

Chlieb z Asparnu, víno z Poysdorfu

Hlavnými miestami tejto výstavy sú mestečká Asparn an der Zaya a Poysdorf, kde sa osídlenie človekom datuje na osemtisíc rokov.

Viac než 600 exponátov priblíži výrobu chleba a aj vína vo všetkých ich podobách.

V Asparne sa nachádza Dolnorakúske múzeum dejín praveku, v ktorého priestoroch nájdete tradičné remeselnícke dielne.

V pekárňach miestni predvedú, ako sa zrnko dostane z poľa do mlyna a odtiaľ k šikovným rukám pekárov a aké chlebové zázraky dokážu vytvoriť. Zároveň sa dozviete, čím sa odlišuje obilné zrno od hroznového jadierka, ako vzniká z obilia müsli, či odkiaľ sa v chlebe berie vzduch.

Každú nedeľu a vo sviatky od 13.30 h si môžu návštevníci v tzv. chlebovom laboratóriu skúsiť zamiesiť a upiecť vlastný chlieb. A tiež vás naučia, čo všetko možno urobiť zo starého chleba.

A určite nezabudnite ochutnať miestny chlieb – Weinviertel Brot.

Vinárske mestečko

Mestečko Poysdorf má otvorené svoje vínne pivnice od jari až do jesene. Festivaly a ochutnávky vín sa tu konajú počas celé roka. Malebné uličky, ale aj prechádzky vinohradmi vás vrátia desiatky rokov do minulosti.

Najznámejšia odroda tejto oblasti je veltlín zelený s charakteristickou korenisto­ovocnou príchuťou. Druhou bežnou odrodou je rizling vlašský. Pivnice bývajú otvorené denne od druhej hodiny. Každý utorok a sobotu si môžete prezrieť mestečko s miestnym sprievodcom od 10.00 h. Prehliadka je spojená s ochutnávkou vína.

Spolupráca so susedmi

Do organizácie výstavy sú zapojené aj okolité mestečká a dediny a tiež partnerské mesto Mikulov z Moravy.

Vždy v sobotu, nedeľu a počas sviatkov sa konajú aj doplnkové jazdy do skanzenu Museumsdorf Niedersulz a do Regionálneho múzea v Mikulove.

V neďalekom Wolkersdorfe si môžete prezrieť zrekonštruovaný zámok, v Laa an der Thaya sa okúpať na termálnom kúpalisku a v Mistelbachu skočiť na cukrárske špeciality.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  2. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  3. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  4. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  5. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  6. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  7. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  8. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  9. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  10. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní
  1. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  2. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  3. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  4. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  5. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  6. Sieť prevádzok Stop Shop obchodov má už 80 pobočiek
  7. Rozdiel medzi Dič a Ič dph
  8. Ekonomická diplomacia Indonézie
  9. Ako si vieme zabezpečiť štedrý a spokojný dôchodok?
  10. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 33 883
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 25 752
  3. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 18 395
  4. Platíte si poistenie domova zbytočne? 17 620
  5. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 6 424
  6. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 6 339
  7. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 4 687
  8. Neukladajte si nič, čo vás môže ohroziť. Ako zabezpečiť telefón? 4 244
  9. Objavte silu Q10 a zredukujte vrásky počas 4 týždňov 4 076
  10. 5 brigád, ktoré pomôžu v budúcej kariére 3 542