Ak máte radi dobré víno, tak do vinárskeho raja to z pomoravského pohraničia nemáte ďaleko do Weinviertelu.
Dolnorakúsky región, ktorý v preklade znamená Vínna štvrť, susedí na východe so Slovenskom a na severe s južnou Moravou.
Chlieb a víno
Ako a za koľko
Výstava trvá od 27. apríla do 3. novembra
Kombinovaný lístok – Kombiticket Kulturgenuss:
- ÖBB Railtours ponúka cestu vlakom, kyvadlovou dopravou (Shuttlebus) a vstup na výstavu v jednom od 19,90 € – deti do 6 rokov zadarmo, od 6 až do 15 rokov od 6,- €. Táto cena platí pre cestujúcich z Viedne;
- vlak vás dopraví do Mistelbachu, odkiaľ idú do obcí Asparn an der Zaya a Poysdorf označené a klimatizované nízkopodlažné kyvadlové autobusy;
- vždy v sobotu, nedeľu a vo sviatok sa konajú doplnkové jazdy do skanzenu Museumsdorf Niedersulz a do Regionálneho múzea v Mikulove (Česká republika).
Viac na: kombitickets.railtours.at
Samotné vstupné na výstavu:
- dospelí: 10,- €
- deti do 6 rokov: voľný vstup
- rodinné vstupné: 18,- €
- rodinné vstupné s rodinným pasom: 16,- €
- žiaci s preukazom: 3,- €
- doplatok za prehliadku so sprievodcom - každé z miest: 2,50 €
Viac na: www.noe-landesausstellung.at
Spojenie stáročnej kultúry vína s ďalšou komoditou, ktorou je región preslávený – výrobou chleba, využili miestni na veľkú spolkovú výstavu, ktorá je zároveň udalosťou roka pre všetkých Rakúšanov aj ich susedov.
Výstava Chlieb a víno bude trvať pol roka a je spojená s množstvom sprievodných akcií.
Chlieb z Asparnu, víno z Poysdorfu
Hlavnými miestami tejto výstavy sú mestečká Asparn an der Zaya a Poysdorf, kde sa osídlenie človekom datuje na osemtisíc rokov.
Viac než 600 exponátov priblíži výrobu chleba a aj vína vo všetkých ich podobách.
V Asparne sa nachádza Dolnorakúske múzeum dejín praveku, v ktorého priestoroch nájdete tradičné remeselnícke dielne.
V pekárňach miestni predvedú, ako sa zrnko dostane z poľa do mlyna a odtiaľ k šikovným rukám pekárov a aké chlebové zázraky dokážu vytvoriť. Zároveň sa dozviete, čím sa odlišuje obilné zrno od hroznového jadierka, ako vzniká z obilia müsli, či odkiaľ sa v chlebe berie vzduch.
Každú nedeľu a vo sviatky od 13.30 h si môžu návštevníci v tzv. chlebovom laboratóriu skúsiť zamiesiť a upiecť vlastný chlieb. A tiež vás naučia, čo všetko možno urobiť zo starého chleba.
A určite nezabudnite ochutnať miestny chlieb – Weinviertel Brot.
Vinárske mestečko
Mestečko Poysdorf má otvorené svoje vínne pivnice od jari až do jesene. Festivaly a ochutnávky vín sa tu konajú počas celé roka. Malebné uličky, ale aj prechádzky vinohradmi vás vrátia desiatky rokov do minulosti.
Najznámejšia odroda tejto oblasti je veltlín zelený s charakteristickou korenistoovocnou príchuťou. Druhou bežnou odrodou je rizling vlašský. Pivnice bývajú otvorené denne od druhej hodiny. Každý utorok a sobotu si môžete prezrieť mestečko s miestnym sprievodcom od 10.00 h. Prehliadka je spojená s ochutnávkou vína.
Spolupráca so susedmi
Do organizácie výstavy sú zapojené aj okolité mestečká a dediny a tiež partnerské mesto Mikulov z Moravy.
Vždy v sobotu, nedeľu a počas sviatkov sa konajú aj doplnkové jazdy do skanzenu Museumsdorf Niedersulz a do Regionálneho múzea v Mikulove.
V neďalekom Wolkersdorfe si môžete prezrieť zrekonštruovaný zámok, v Laa an der Thaya sa okúpať na termálnom kúpalisku a v Mistelbachu skočiť na cukrárske špeciality.