Výstava o chlebe a víne potrvá pol roka. Odskočte si do Dolného Rakúska

Víno z Poysdorfu ocenia aj fajnšmekri a chlebové dobroty zachutia deťom.

Ak máte radi dobré víno, tak do vinárskeho raja to z pomoravského pohraničia nemáte ďaleko do Weinviertelu.

Dolnorakúsky región, ktorý v preklade znamená Vínna štvrť, susedí na východe so Slovenskom a na severe s južnou Moravou.

Chlieb a víno
Ako a za koľko

Výstava trvá od 27. apríla do 3. novembra

Kombinovaný lístok – Kombiticket Kulturgenuss:

  • ÖBB Railtours ponúka cestu vlakom, kyvadlovou dopravou (Shuttlebus) a vstup na výstavu v jednom od 19,90 € – deti do 6 rokov zadarmo, od 6 až do 15 rokov od 6,- €. Táto cena platí pre cestujúcich z Viedne;
  • vlak vás dopraví do Mistelbachu, odkiaľ idú do obcí Asparn an der Zaya a Poysdorf označené a klimatizované nízkopodlažné kyvadlové autobusy;
  • vždy v sobotu, nedeľu a vo sviatok sa konajú doplnkové jazdy do skanzenu Museumsdorf Niedersulz a do Regionálneho múzea v Mikulove (Česká republika).

Viac na: kombitickets.railtours.at

Samotné vstupné na výstavu:

  • dospelí: 10,- €
  • deti do 6 rokov: voľný vstup
  • rodinné vstupné: 18,- €
  • rodinné vstupné s rodinným pasom: 16,- €
  • žiaci s preukazom: 3,- €
  • doplatok za prehliadku so sprievodcom - každé z miest: 2,50 €

Viac na: www.noe-landesausstellung.at

Spojenie stáročnej kultúry vína s ďalšou komoditou, ktorou je región preslávený – výrobou chleba, využili miestni na veľkú spolkovú výstavu, ktorá je zároveň udalosťou roka pre všetkých Rakúšanov aj ich susedov.

Výstava Chlieb a víno bude trvať pol roka a je spojená s množstvom sprievodných akcií.

Chlieb z Asparnu, víno z Poysdorfu

Hlavnými miestami tejto výstavy sú mestečká Asparn an der Zaya a Poysdorf, kde sa osídlenie človekom datuje na osemtisíc rokov.

Viac než 600 exponátov priblíži výrobu chleba a aj vína vo všetkých ich podobách.

V Asparne sa nachádza Dolnorakúske múzeum dejín praveku, v ktorého priestoroch nájdete tradičné remeselnícke dielne.

V pekárňach miestni predvedú, ako sa zrnko dostane z poľa do mlyna a odtiaľ k šikovným rukám pekárov a aké chlebové zázraky dokážu vytvoriť. Zároveň sa dozviete, čím sa odlišuje obilné zrno od hroznového jadierka, ako vzniká z obilia müsli, či odkiaľ sa v chlebe berie vzduch.

Každú nedeľu a vo sviatky od 13.30 h si môžu návštevníci v tzv. chlebovom laboratóriu skúsiť zamiesiť a upiecť vlastný chlieb. A tiež vás naučia, čo všetko možno urobiť zo starého chleba.

A určite nezabudnite ochutnať miestny chlieb – Weinviertel Brot.

Vinárske mestečko

Mestečko Poysdorf má otvorené svoje vínne pivnice od jari až do jesene. Festivaly a ochutnávky vín sa tu konajú počas celé roka. Malebné uličky, ale aj prechádzky vinohradmi vás vrátia desiatky rokov do minulosti.

Najznámejšia odroda tejto oblasti je veltlín zelený s charakteristickou korenisto­ovocnou príchuťou. Druhou bežnou odrodou je rizling vlašský. Pivnice bývajú otvorené denne od druhej hodiny. Každý utorok a sobotu si môžete prezrieť mestečko s miestnym sprievodcom od 10.00 h. Prehliadka je spojená s ochutnávkou vína.

Spolupráca so susedmi

Do organizácie výstavy sú zapojené aj okolité mestečká a dediny a tiež partnerské mesto Mikulov z Moravy.

Vždy v sobotu, nedeľu a počas sviatkov sa konajú aj doplnkové jazdy do skanzenu Museumsdorf Niedersulz a do Regionálneho múzea v Mikulove.

V neďalekom Wolkersdorfe si môžete prezrieť zrekonštruovaný zámok, v Laa an der Thaya sa okúpať na termálnom kúpalisku a v Mistelbachu skočiť na cukrárske špeciality.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 34 268
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 792
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 17 719
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 13 668
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 915
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 375
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 174
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 536
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 720
  10. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 555