SME
Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Výstava o chlebe a víne potrvá pol roka. Odskočte si do Dolného Rakúska

Víno z Poysdorfu ocenia aj fajnšmekri a chlebové dobroty zachutia deťom.

Ak máte radi dobré víno, tak do vinárskeho raja to z pomoravského pohraničia nemáte ďaleko do Weinviertelu.

Dolnorakúsky región, ktorý v preklade znamená Vínna štvrť, susedí na východe so Slovenskom a na severe s južnou Moravou.

Chlieb a víno
Ako a za koľko

Výstava trvá od 27. apríla do 3. novembra

Kombinovaný lístok – Kombiticket Kulturgenuss:

  • ÖBB Railtours ponúka cestu vlakom, kyvadlovou dopravou (Shuttlebus) a vstup na výstavu v jednom od 19,90 € – deti do 6 rokov zadarmo, od 6 až do 15 rokov od 6,- €. Táto cena platí pre cestujúcich z Viedne;
  • vlak vás dopraví do Mistelbachu, odkiaľ idú do obcí Asparn an der Zaya a Poysdorf označené a klimatizované nízkopodlažné kyvadlové autobusy;
  • vždy v sobotu, nedeľu a vo sviatok sa konajú doplnkové jazdy do skanzenu Museumsdorf Niedersulz a do Regionálneho múzea v Mikulove (Česká republika).

Viac na: kombitickets.railtours.at

Samotné vstupné na výstavu:

  • dospelí: 10,- €
  • deti do 6 rokov: voľný vstup
  • rodinné vstupné: 18,- €
  • rodinné vstupné s rodinným pasom: 16,- €
  • žiaci s preukazom: 3,- €
  • doplatok za prehliadku so sprievodcom - každé z miest: 2,50 €

Viac na: www.noe-landesausstellung.at

Spojenie stáročnej kultúry vína s ďalšou komoditou, ktorou je región preslávený – výrobou chleba, využili miestni na veľkú spolkovú výstavu, ktorá je zároveň udalosťou roka pre všetkých Rakúšanov aj ich susedov.

Výstava Chlieb a víno bude trvať pol roka a je spojená s množstvom sprievodných akcií.

Chlieb z Asparnu, víno z Poysdorfu

Hlavnými miestami tejto výstavy sú mestečká Asparn an der Zaya a Poysdorf, kde sa osídlenie človekom datuje na osemtisíc rokov.

Viac než 600 exponátov priblíži výrobu chleba a aj vína vo všetkých ich podobách.

V Asparne sa nachádza Dolnorakúske múzeum dejín praveku, v ktorého priestoroch nájdete tradičné remeselnícke dielne.

V pekárňach miestni predvedú, ako sa zrnko dostane z poľa do mlyna a odtiaľ k šikovným rukám pekárov a aké chlebové zázraky dokážu vytvoriť. Zároveň sa dozviete, čím sa odlišuje obilné zrno od hroznového jadierka, ako vzniká z obilia müsli, či odkiaľ sa v chlebe berie vzduch.

Každú nedeľu a vo sviatky od 13.30 h si môžu návštevníci v tzv. chlebovom laboratóriu skúsiť zamiesiť a upiecť vlastný chlieb. A tiež vás naučia, čo všetko možno urobiť zo starého chleba.

A určite nezabudnite ochutnať miestny chlieb – Weinviertel Brot.

Vinárske mestečko

Mestečko Poysdorf má otvorené svoje vínne pivnice od jari až do jesene. Festivaly a ochutnávky vín sa tu konajú počas celé roka. Malebné uličky, ale aj prechádzky vinohradmi vás vrátia desiatky rokov do minulosti.

Najznámejšia odroda tejto oblasti je veltlín zelený s charakteristickou korenisto­ovocnou príchuťou. Druhou bežnou odrodou je rizling vlašský. Pivnice bývajú otvorené denne od druhej hodiny. Každý utorok a sobotu si môžete prezrieť mestečko s miestnym sprievodcom od 10.00 h. Prehliadka je spojená s ochutnávkou vína.

Spolupráca so susedmi

Do organizácie výstavy sú zapojené aj okolité mestečká a dediny a tiež partnerské mesto Mikulov z Moravy.

Vždy v sobotu, nedeľu a počas sviatkov sa konajú aj doplnkové jazdy do skanzenu Museumsdorf Niedersulz a do Regionálneho múzea v Mikulove.

V neďalekom Wolkersdorfe si môžete prezrieť zrekonštruovaný zámok, v Laa an der Thaya sa okúpať na termálnom kúpalisku a v Mistelbachu skočiť na cukrárske špeciality.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  4. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  5. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  6. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  7. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  8. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 26 319
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 23 022
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 12 346
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 713
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 625
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 231
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 050
  8. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 560
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 409
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 647
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu