V Slovenskom raji pribudnú v Tomášovskej Belej nové rebríky

Obnovu 150 metrov drevených rebríkov a lávok dokončia v sobotu.

(Zdroj: ILUSTRAČNÉ TASR)

HRABUŠICE. V Slovenskom raji, v časti medzi Kyselom a Sokoliou dolinou, finišujú v týchto dňoch s prácami na oprave a tvorbe nových rebríkov.

Asi mesiac a pol je táto časť Tomášovskej Belej uzatvorená pre havarijný stav rebríkov, drevených lávok a technických zariadení.

"Na tomto úseku, ktorý má 250 metrov, sa nachádza približne 150 metrov drevených technických pomôcok. Začali sme s ich obmenou pred dvoma týždňami, pôvodné drevá a rebríky boli staré 15 rokov, boli v zlom stave, poškodené a zlomené. Tie sme zlikvidovali a za pomoci vrtuľníka nám doviezli tri kubíky dreva, čo je asi 50 kusov osem- až deväťmetrových stromov, z ktorých robíme nové rebríky a lávky," priblížil proces opravy vedúci prác Peter Bulej.

Článok pokračuje pod video reklamou

Práce by chceli ukončiť do Vianoc, Bulej predpokladá, že v sobotu s obnovou skončia. Na opravy mali v Mikroregióne Slovenský raj vyčlenených 4000 eur, starostka Hrabušíc Jana Skokanová však TASR potvrdila, že náklady sa navýšia. "Drevo sme museli na miesto dopraviť pomocou vrtuľníka, čo stálo 3400 eur, ďalších približne 1000 eur nás stálo len drevo," konkretizovala.

Podmienkou národného parku bolo doviesť na miesto červený smrek z iného zdroja, keďže drevná hmota v lokalite nie je vhodná na výrobu rebríkov. "Červený smrek je na jednej strane veľmi drahý, ale na strane druhej vydrží oveľa dlhšie, keďže tam tečie voda a je tam vlhko," zdôvodnila Skokanová. Celá sústava rebríkov a lávok bude v tomto úseku úplne nová a spevnená, takže turisti by sa tam mali cítiť bezpečne.

Na budúci rok chcú v oprave drevených technických zariadení v Slovenskom raji pokračovať. Od 6. decembra je Mikroregión Slovenský raj súčasťou Oblastnej organizácie cestovného ruchu Slovenský raj, prostredníctvom ktorého by mali pomocou švajčiarskych fondov financovať ďalšie opravy.

"Niečo treba opraviť v Kyseli, potom ideme postupne Prielom Hornádu, Veľký Sokol, Piecky, ktoré pôjdu najskôr, keďže sú po Suchej Belej najviac navštevované a sústava niektorých drevených rebríkov je dosť poškodená," konkretizovala Skokanová.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  2. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  3. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  4. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  5. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  6. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  7. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  8. Dva rekordy na druhý pokus
  9. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  10. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  1. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  2. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  3. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  4. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  5. Company´s autumn in the High Tatras
  6. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  7. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  8. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 31 882
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 23 976
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 994
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 748
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 619
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 465
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 636
  8. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 489
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 104
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 494