Pastva len pre jazyk a nos

Úslovie „jedia mi len oči“ už v Nemecku celkom neplatí. Po Kolíne nad Rýnom, kde už nejaký čas funguje prvý „neviditeľný“ bar, otvorili podobnú reštauráciu aj v Berlíne. Jej hostia nevidia, čo jedia, pretože v podniku panuje nepreniknuteľná tma. Prečo? ..

Úslovie „jedia mi len oči“ už v Nemecku celkom neplatí. Po Kolíne nad Rýnom, kde už nejaký čas funguje prvý „neviditeľný“ bar, otvorili podobnú reštauráciu aj v Berlíne. Jej hostia nevidia, čo jedia, pretože v podniku panuje nepreniknuteľná tma. Prečo? Aby mohli využiť lepšie chuť a čuch než zrak. Prví návštevníci vošli do reštaurácie tápavo, držiac sa jeden druhého. Viedol ich tridsaťtriročný čašník Roland Zimmermann, ktorý je od narodenia slepý. Z reštauračného personálu je však jediný, kto dokáže bez problémov uviesť hostí na miesto a navigovať ich, kde čo majú. „Dávam tanier priamo pred vás,“ hovorí Zimmermann. „Nemôžem si trafiť do úst,“ ozve sa z tmy hlas. „To by ma teda zaujímalo, čo je to za jedlo. Lasagna?“ pýta sa ďalší. V neviditeľnej reštaurácii si nemôžu labužníci vybrať jedlá podľa jedálneho lístka, môžu len povedať, že chcú rybu, mäso alebo vegetariánsku stravu. „Chceme ľuďom dopriať výnimočný zážitok pri ochutnávaní a ovoniavaní jedál,“ hovorí Manfred Scharbach, šéf organizácie slepých a slabozrakých, ktorá reštauráciu prevádzkuje. Z tridsaťčlenného personálu je dvadsaťdva slepých. Konzumácia jedla trvá hosťom priemerne tri hodiny a čašníci sú im vždy poruke, aby v prípade potreby s niečím pomohli. No a samozrejme, na záver hostiny vždy hosťom prezradia, na čom si pochutnávali.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 660
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 688
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 390
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 407
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 778
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 412
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 727
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 659
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 793
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 247