SME
Utorok, 23. apríl , 2019

Pastva len pre jazyk a nos

Úslovie „jedia mi len oči“ už v Nemecku celkom neplatí. Po Kolíne nad Rýnom, kde už nejaký čas funguje prvý „neviditeľný“ bar, otvorili podobnú reštauráciu aj v Berlíne. Jej hostia nevidia, čo jedia, pretože v podniku panuje nepreniknuteľná tma. Prečo? ..

Úslovie „jedia mi len oči“ už v Nemecku celkom neplatí. Po Kolíne nad Rýnom, kde už nejaký čas funguje prvý „neviditeľný“ bar, otvorili podobnú reštauráciu aj v Berlíne. Jej hostia nevidia, čo jedia, pretože v podniku panuje nepreniknuteľná tma. Prečo? Aby mohli využiť lepšie chuť a čuch než zrak. Prví návštevníci vošli do reštaurácie tápavo, držiac sa jeden druhého. Viedol ich tridsaťtriročný čašník Roland Zimmermann, ktorý je od narodenia slepý. Z reštauračného personálu je však jediný, kto dokáže bez problémov uviesť hostí na miesto a navigovať ich, kde čo majú. „Dávam tanier priamo pred vás,“ hovorí Zimmermann. „Nemôžem si trafiť do úst,“ ozve sa z tmy hlas. „To by ma teda zaujímalo, čo je to za jedlo. Lasagna?“ pýta sa ďalší. V neviditeľnej reštaurácii si nemôžu labužníci vybrať jedlá podľa jedálneho lístka, môžu len povedať, že chcú rybu, mäso alebo vegetariánsku stravu. „Chceme ľuďom dopriať výnimočný zážitok pri ochutnávaní a ovoniavaní jedál,“ hovorí Manfred Scharbach, šéf organizácie slepých a slabozrakých, ktorá reštauráciu prevádzkuje. Z tridsaťčlenného personálu je dvadsaťdva slepých. Konzumácia jedla trvá hosťom priemerne tri hodiny a čašníci sú im vždy poruke, aby v prípade potreby s niečím pomohli. No a samozrejme, na záver hostiny vždy hosťom prezradia, na čom si pochutnávali.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  2. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  3. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  4. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  5. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  6. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  7. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  8. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  9. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  1. Tip na japonskú klimatizáciu s výhodnejšou elektrinou
  2. Tohtoročný Autosalon? Najväčšie SUV na svete aj lietajúce auto
  3. Women in business
  4. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  5. Bim Challenge 2019
  6. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  7. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  8. Grilovacia sezóna je zahájená!
  9. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  10. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 21 137
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 11 713
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 847
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 321
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 901
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 4 363
  7. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 910
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 607
  9. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 2 958
  10. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 1 744