Na salaši v Zbojskej budú majstrovstvá v zabíjačke

Nadregionálne majstrovstvá v zabíjačke organizujú na salaši Zbojská v sobotu 1. decembra.

ZBOJSKÁ. Jedinečné podujatie s atmosférou tradičnej dedinskej zabíjačky je súčasťou aktivít Huculskej magistrály. Ako pre TASR potvrdil riaditeľ Národného parku Muránska planina Milan Boroš, tento rok sa na zabíjačku nebude pozerať iba ako divák, ale zabíjačkové špeciality bude posudzovať aj ako porotca.

Podujatie je zamerané na gastronómiu a súťažnú prípravu zabíjačkových špecialít. Medzinárodná súťaž je spojená s verejnou ochutnávkou vyrobených špecialít a voľnou ľudovou tradičnou zábavou. Vlani sa na zabíjačke zúčastnilo 12 družstiev, pričom každé spracovalo samostatne jednu ošípanú. Tento rok bude podujatie súčasťou osláv jedla z blízka - Terra Madre Day.

Článok pokračuje pod video reklamou

Okrem toho sa uskutoční aj informačný seminár nazvaný Tradičné miestne produkty. Podujatie podporujú aj cez projekt klaster Huculská magistrála. Usilujú sa zvýšiť konkurencieschopnosť územia.

"Všetci starostovia si uvedomujú, aké je dôležité spojenie síl pri rozhýbaní života v regióne. V klastri nám chýbali peniaze, ktoré dostaneme z projektu až niekedy v budúcom roku. Dohodli sme sa teda na pôžičke s partnerstva mikroregiónov Muránska planina a Čierny Hron a časť použijeme aj práve na Nadregionálne majstrovstvá v zabíjačke," povedala predsedníčka partnerstva Irena Milecová.

Súťaž na salaši Zbojská na severe okresu Rimavská Sobota sa uskutoční už štvrtýkrát a začína sa o ôsmej ráno.

"Napriek incidentu na Burde chceme v propagácii Huculskej magistrály pokračovať aj ďalej. Sme presvedčení, že práve táto forma turistického ruchu je prijateľná tak pre ochranu prírody, ako aj pre podnikanie a pre samotných turistov. Podporujeme tradičné hodnoty, vďaka ktorým naši predkovia nielenže prežili, ale dokázali uchovať aj prírodu Národného parku Muránska planina. Budeme radi, ak si súťažnú atmosféru majstrov mäsiarov, ale aj chuť tradičných zabíjačkových špecialít príde vychutnať čo najviac ľudí. Som presvedčený, že si odnesú zážitok, ktorý bude stáť za to," dodal Boroš.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  2. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  10. Zvodný jesenný look s AVONom a Darou!
  1. Rozprávkové tankovanie
  2. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  3. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  4. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 473
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 899
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 419
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 391
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 102
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 533
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 912
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 6 310
  9. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 872
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 391