SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Hostia v berlínskej reštaurácia nevidia, čo jedia, a obsluhujú ich slepí čašníci

Berlín 5. septembra (TASR) - Zákazníci najnovšej berlínskej reštaurácie nevidia, čo majú na tanieroch, a k stolu ich musia zaviesť slepí čašníci, pretože ...

Berlín 5. septembra (TASR) - Zákazníci najnovšej berlínskej reštaurácie nevidia, čo majú na tanieroch, a k stolu ich musia zaviesť slepí čašníci, pretože miestnosť je ponorená v úplnej tme.

Pri stravovaní v dnes otvorenom podniku budú hostia nútení spoliehať sa skôr na svoj čuchový zmysel než na zrak.

Prví návštevníci pri vstupe do novootvorenej reštaurácie nasledovali 33-ročného čašníka Rolanda Zimmermanna, ktorý im v tme pomohol usadiť sa pri stoloch. Hoci tento študent je už od detstva slepý, ako jediný je schopný ukázať na stoličky, príbory a nápoje.

Skryť Vypnúť reklamu

"Kladiem pred vás váš tanier," upozorňuje Zimmermann jedného z hostí. "Nemôžem si nájsť ústa!" ozýva sa hlas z tmy. Ďalší zákazník zisťuje, že nedokáže rozoznať jedlo, ktoré má na tanieri.

V podniku "unsicht-Bar" (neviditeľný) si hostia nemôžu vybrať z jedálnych lístkov kompletné jedlá, ale iba naznačiť, či majú chuť na rybu, mäso alebo vegetariánske jedlo.

"Chceme, aby si ľudia odniesli nezvyčajný zážitok z ochutnávania, cítenia a vôní," hovorí Manfred Scharbach, vedúci organizácie pre zrakovo postihnutých, ktorá reštauráciu vedie.

"Ľudia sú prekvapení, ako ich jazyky a chuťové zmysly prevládnu a vysielajú signály, ktoré by za normálnych okolností vysielal zrak," dodáva.

Skryť Vypnúť reklamu

Z 30 zamestnancov zariadenia je 22 slepých. Čašníci sú hosťom vždy naporúdzi, pripravení pomôcť. Na konci večera prezradia, čo bolo naservírované na tanieroch.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 394
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 822
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 611
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 541
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 824
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 728
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 572
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 373
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 173
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 160
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu