Iračania majú dosť tradičných jedál, chcú fastfood

Tradičným arabským jedlám v Bagdade čoraz viac konkurujú hamburgery, pizza, hranolky či hotdogy.

Jedna z nových reštaurácií v Bagdade.(Zdroj: TASR)

BAGDAD. Iracká metropola Bagdad zažíva boom reštaurácií s rýchlym občerstvením v americkom štýle. Tradičným arabským jedlám tam čoraz viac konkurujú hamburgery, pizza, hranolky či hotdogy.

Za prudkým rozmachom fast foodu v Bagdade však nestoja nadnárodné spoločnosti, ale miestni irackí podnikatelia a investori zo susedných krajín. Irak v tomto smere považujú za trh s nevyužitým potenciálom, nízkou konkurenciou a možnosťou veľkých ziskov.

Nové reštaurácie sa tešia veľkému záujmu Bagdadčanov, ktorí sú po rokoch násilností a ekonomického úpadku ochotní vyskúšať i nové západné špeciality. Pre mnohých sú tieto aj akýmsi symbolom pokroku a modernizácie Iraku. Neváhajú pritom podstúpiť ani určité riziko spojené s možnými útokmi militantov.

Článok pokračuje pod video reklamou

"Máme dosť tradičných jedál. Chceme okúsiť aj niečo iné," uviedol štátny zamestnanec Usáma Aní, ktorý si v jednom z preplnených fast foodov dával pizzu.

Reštaurácie s názvami ako Florida Fried Chicken, Mr. Potato, Pizza Boat a Burger Friends sú situované prevažne v západnej štvrti Mansúr.

Irackí zdravotníci sa prirodzene z nových amerických pokrmov príliš netešia a varujú pred rizikami ich častej konzumácie hlavne u detí.

Uznávajú však, že návštevy reštaurácií s rýchlym občerstvením môžu Iračanom prinášať určité psychologické benefity.

"Ľudia môžu po psychologickej stránke profitovať z posedenia na tichom, čistom a relatívne luxusnom mieste, oddelenom od zvyčajného chaosu na uliciach irackých miest," konštatoval bagdadský lekár Sarmad Hámid.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  1. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  6. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  7. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  8. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  9. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 15 619
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 945
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 457
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 701
  5. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 8 689
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 581
  7. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 909
  8. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 924
  9. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 6 258
  10. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 5 650