Jedlá z medvedieho mäsa si vyberajú najmä zahraniční turisti

Martin 30. augusta (TASR) - Jedlá z medvedieho mäsa ponúkajú niektoré slovenské reštaurácie. V lokalite Turca, kde sa medvede často zatúlajú do blízkosti ...

Martin 30. augusta (TASR) - Jedlá z medvedieho mäsa ponúkajú niektoré slovenské reštaurácie. V lokalite Turca, kde sa medvede často zatúlajú do blízkosti ľudí, si tento druh mäsa objednávajú najmä zahraniční turisti.

Z medveďa hnedého pripravujú v niektorých reštauráciách rôzne špeciality. Ako pre TASR povedal šéfkuchár jedného z martinských hotelov Rastislav Hajduček, medvedie plece je chutné upečené, zo stehna pripravujú prírodné rezne. Výborne chutí pripravené s brusnicami, aj ako tradičný guláš. Medvedina má podľa šéfkuchára typickú divinovú chuť, od mäsa z ostatnej zveri by ho asi ani sám chuťovo nerozoznal. O tento atraktívny druh je zo strany zákazníkov veľký záujem. Zo zahraničných návštevníkov Martina si ho najčastejšie vyberú Nemci, Slováci ochutnajú nanajvýš guláš.

Zo 160 kg medveďa je zužitkovateľných asi 80 kg mäsa. Jeho cena je vyššia ako bravčoviny a hovädziny, ale nižšia ako jeleniny. "Hovorí sa, že najchutnejšie z medveďa sú labky, ale opak je pravdou," povedal pre TASR poľovník Miroslav Tvarožný z Turian. Sám ich skúšal variť a boli tvrdé aj po štyroch hodinách. Medvedina je podľa neho veľmi húžvové mäso a okrem diviny pripomína chuťou aj mäso zo psa.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 310
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 563
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 734
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 546
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 184
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 553
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 650
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 666
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 801
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 219