Martin 30. augusta (TASR) - Jedlá z medvedieho mäsa ponúkajú niektoré slovenské reštaurácie. V lokalite Turca, kde sa medvede často zatúlajú do blízkosti ľudí, si tento druh mäsa objednávajú najmä zahraniční turisti.
Z medveďa hnedého pripravujú v niektorých reštauráciách rôzne špeciality. Ako pre TASR povedal šéfkuchár jedného z martinských hotelov Rastislav Hajduček, medvedie plece je chutné upečené, zo stehna pripravujú prírodné rezne. Výborne chutí pripravené s brusnicami, aj ako tradičný guláš. Medvedina má podľa šéfkuchára typickú divinovú chuť, od mäsa z ostatnej zveri by ho asi ani sám chuťovo nerozoznal. O tento atraktívny druh je zo strany zákazníkov veľký záujem. Zo zahraničných návštevníkov Martina si ho najčastejšie vyberú Nemci, Slováci ochutnajú nanajvýš guláš.
Zo 160 kg medveďa je zužitkovateľných asi 80 kg mäsa. Jeho cena je vyššia ako bravčoviny a hovädziny, ale nižšia ako jeleniny. "Hovorí sa, že najchutnejšie z medveďa sú labky, ale opak je pravdou," povedal pre TASR poľovník Miroslav Tvarožný z Turian. Sám ich skúšal variť a boli tvrdé aj po štyroch hodinách. Medvedina je podľa neho veľmi húžvové mäso a okrem diviny pripomína chuťou aj mäso zo psa.