SME
Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Na Novom Zélande vyčíňa žalúdková infekcia z nedovareného mäsa

Wellington 19. augusta (TASR) - Nedovarené kurča má s najväčšou pravdepodobnosťou na svedomí narastajúci počet prípadov žalúdočného ochorenia na Novom ...

Wellington 19. augusta (TASR) - Nedovarené kurča má s najväčšou pravdepodobnosťou na svedomí narastajúci počet prípadov žalúdočného ochorenia na Novom Zélande. Otrava jedlom, vyvolaná vírusom campylobacter, sa v krajine podľa odborníkov už blíži stavu epidémie.

V júni dosahoval počet nakazených osôb 842, čo je takmer dvojnásobok v porovnaní s tým istým časovým obdobím minulý rok. Vtedy sa vírusom nakazilo "len" 452 ľudí.

Predstavitelia zdravotníctva varujú, že Nový Zéland sa blíži k prekročeniu rekordu z roku 1998, keď sa vírusom nakazilo celkovo 11.578 ľudí. Tento rok tak bude najhorším prípadom výskytu tohto ochorenia v histórii krajiny.

Skryť Vypnúť reklamu

V priemere sa na Novom Zélande vyskytne okolo 10.000 oficiálne zaznamenaných prípadov ročne. Úrady však upozorňujú, že nie každý nakazený vyhľadá lekársku pomoc, takže skutočné číslo sa blíži skôr k 110.000.

"Ľudia čakajú, až kým im je neznesiteľne zle, aby vyhľadali lekára. Ten im potom odoberie vzorku, lenže ani to sa nestáva vždy," sťažuje sa predstaviteľka zdravotníctva v hlavnom meste Wellington Margot MacLeanová.

Nebezpečné ochorenie spôsobuje poškodenie periférnych nervov, artritídu a v zriedkavých prípadoch môže skončiť aj smrťou. Vírus má inkubačnú dobu do desiatich dní, takže je ťažké presne vymedziť jeho príčinu.

Hoci nedovarené kurča a bravčové mäso sú hlavnými podozrivými, ochorenie možno dostať aj z hovädziny a iných druhov mäsa. Na človeka sa prenáša z ďalších infikovaných ľudí a zo zvierat.

Skryť Vypnúť reklamu

Lekári zdôrazňujú, že mäso je nevyhnutné pri tepelnej úprave dovariť úplne a pred i po práci s ním si treba dôkladne umyť ruky i náčinie.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 747
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 002
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 900
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 324
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 942
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 746
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 123
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 594
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 500
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 349
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu