V korutánskej Naturarene sa totiž môžete na vrcholkoch hôr dotknúť hviezd a okúpať sa v jazerách s pitnou vodou.
Korutánska Naturarena, najjužnejšia oblasť rakúskeho kraja Korutánsko, leží na hranici s Talianskom. Od mája do októbra tu zažijete mediteránsku klímu, čo znamená, že dni majú vyváženú teplotu a vlhkosť vzduchu.
Pobyt v miestnych horách by mohol byť dokonca na lekársky predpis, pretože vysoká čistota vzduchu vďaka veľkému množstvu lesov a minimálnemu priemyslu je liečivá aj pre ľudí s rôznymi ochoreniami.
Miestna príroda dokáže očariť a vyprovokovať k túre aj najväčších lenivcov. Stačí sa rozhliadnuť po lúkach, kopcoch či jazerách, párkrát sa zhlboka nadýchnuť. Opantá vás pocit, že ste sa vrátili o niekoľko desiatok rokov späť, keď ešte všetko bolo čisté, voňalo a chutilo prírodne. Zabudnete na výhovorky typu, nechce sa mi, bolí ma noha alebo hlava. Jediné, čo vám hrozí je, že si nebudete vedieť vybrať z množstva možností.
Pripraviť sa, pozor, štart!
Kam v Korutánsku
2. – 3. júna: 20. ročník festivalu Gailtaler Speckfest, kde sa súťaží o najlepšiu slaninku, 11. - 12. augusta: 9. festival rakúskeho medu, 1. septembra: v St. Stefane je karnský zemiakový festival, 29. a 30. septembra: v Kôt?schach-Mauthen je 17. ročník syrového festivalu.
Bližšie informácie o športových a kultúrnych aktivitách a ubytovaní nájdete na:
www.naturarena.com
www.kaernten.com
www.weissensee.com
Vydať sa na pešiu túru, spoznávať krajinu na bicykli alebo si ísť zabehať, či zaplávať.
Máte chuť len tak sa poprechádzať miestnou krajinou? Korutánska Naturarena má viac ako tisíc kilometrov turistických chodníčkov vo výške od 600 do 2800 m a na výber 26 tematických spôsobov, ako spoznať kraj.
Napríklad organizovaná túra Geo Trail vás prevedie históriou zeme starou 500 miliónov rokov. Vrcholky hôr Karnských Álp ležali kedysi pod morom a silné pohyby zeme spôsobili, že dnes ležia tam, kde sú.
Aj preto možno vidieť počas túry rôzne fosílie, mušle vtlačené v kameňoch, koraly alebo kraby.
Ďalšou zaujímavou prechádzkou je takzvaná Genusswanderung, vedie na farmu, kde sa vyrába slávny gailtalský salašnícky syr. Uvidíte, ako sa vyrába a na posilnenie vám dajú z neho aj ochutnať.
Autor: Ema PospíšilováTekelyová