Letu v Taliansku vládne zmrzlina

Rím 8. augusta (TASR) - V Taliansku vládne zmrzlinové obdobie. Mrazená pochúťka horúceho leta by mala byť predovšetkým z domácej produkcie, krémová ...

Rím 8. augusta (TASR) - V Taliansku vládne zmrzlinové obdobie. Mrazená pochúťka horúceho leta by mala byť predovšetkým z domácej produkcie, krémová a osviežujúca.

Nejedna Rimanka sa pozerá na kornútok so zmrzlinou: "Do tohto obchodu so zmrzlinou (gelateria) už viac nepôjdem," vyhlasuje a dodáva, že táto zmrzlina chutí veľmi umelo a nie je z domácej produkcie.

Tradícia domácej produkcie zmrzliny je v krajine na Apeninskom polostrove veľmi rozšírená, dedí sa z generácie na generáciu a má už viac ako 100 rokov.

Taliansky remeselnícky spolok Confartigianato si chce od Európskej únie vyžiadať ochrannú značku "garantovaná tradičná špeciality", aby mohol chrániť kvalitu vlastnej produkcie.

O tom, že práve obyvatelia Talianska "sú na zmrzlinu", svedčí aj údaj, podľa ktorého za minulý rok zjedli 330.000 ton mrazeného krému, čo odpovedá 12 kilogramom zmrzliny na hlavu. V tomto ohľade ich predbehli len Nemci, ktorí v roku 2001 skonzumovali 20 kilogramov na osobu.

Aj keď Taliani nefigurujú na samotnej špičke najväčších konzumentov zmrzliny, ich krajina je nesporne číslom jeden, čo sa týka rôznorodosti chuti. Neuveriteľných 273 druhov zmrzliny ponúka zmrzlinár z Padovy. Medzičasom sa už medzi stálym sortimentom udomácnili aj niektoré zvláštne druhy ako napríklad mrkvová alebo vínová zmrzlina.

3 mic dem

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  4. Top First moment dovolenky na leto 2018
  5. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  6. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  7. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok
  8. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  9. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať
  10. Slováci triedia lepšie
  1. HB Reavis sťahuje žiadosť na pridelenie osvedčenia o Smart City
  2. Do zóny Nové Nivy v Bratislave pribudne projekt
  3. Ako sa zmenili autá za štvrťstoročie?
  4. Accessible Urban Living
  5. RPSP – A good intention ruined by execution
  6. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Riešenia pre hnedú planétu
  9. Veľtrh vzdelávania v Srbsku
  10. Exkurzia študijných programov AKP a PSA SvF STU v Bratislave
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 13 228
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 6 427
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 4 727
  4. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 3 123
  5. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 367
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 857
  7. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 590
  8. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová 1 442
  9. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 1 095
  10. Slováci triedia lepšie 1 055