Rím 8. augusta (TASR) - V Taliansku vládne zmrzlinové obdobie. Mrazená pochúťka horúceho leta by mala byť predovšetkým z domácej produkcie, krémová a osviežujúca.
Nejedna Rimanka sa pozerá na kornútok so zmrzlinou: "Do tohto obchodu so zmrzlinou (gelateria) už viac nepôjdem," vyhlasuje a dodáva, že táto zmrzlina chutí veľmi umelo a nie je z domácej produkcie.
Tradícia domácej produkcie zmrzliny je v krajine na Apeninskom polostrove veľmi rozšírená, dedí sa z generácie na generáciu a má už viac ako 100 rokov.
Taliansky remeselnícky spolok Confartigianato si chce od Európskej únie vyžiadať ochrannú značku "garantovaná tradičná špeciality", aby mohol chrániť kvalitu vlastnej produkcie.
O tom, že práve obyvatelia Talianska "sú na zmrzlinu", svedčí aj údaj, podľa ktorého za minulý rok zjedli 330.000 ton mrazeného krému, čo odpovedá 12 kilogramom zmrzliny na hlavu. V tomto ohľade ich predbehli len Nemci, ktorí v roku 2001 skonzumovali 20 kilogramov na osobu.
Aj keď Taliani nefigurujú na samotnej špičke najväčších konzumentov zmrzliny, ich krajina je nesporne číslom jeden, čo sa týka rôznorodosti chuti. Neuveriteľných 273 druhov zmrzliny ponúka zmrzlinár z Padovy. Medzičasom sa už medzi stálym sortimentom udomácnili aj niektoré zvláštne druhy ako napríklad mrkvová alebo vínová zmrzlina.
3 mic dem