Vydajte sa po vínnych cestičkách

Chladné jesenné dni sú výborným obdobím na objavovanie skvostov, ktoré sa skrývajú vo vinárničkách.

Vychýrenou vinárskou oblasťou je neďaleký Burgenland v Rakúsku, kam prišla tradícia vinárčenia už pred tritisíc rokmi spolu s Keltmi. Oblasť sa rozprestiera okolo Neziderského jazera a tiahne sa od slovenských hraníc popri maďarských až po slovinské.

Krajina sa od pohoria Leitha mierne zvažuje smerom k jazeru, ktoré v nej vytvára špecifické podnebie. Napomáha tomu aj priemerne tristo slnečných dní v roku. Tieto podmienky výborne pôsobia na rast a dozrievanie vínnej révy, ktorú nájdete doslova na každom kroku. Vinice pokrývajú značnú časť okolitých pahorkov a dotvárajú malebný ráz krajiny.

Sladké i suché

Vďaka špeciálnej mikroklíme sa okolo Neziderského jazera darí ušľachtilej plesni Botrytis cinerea, ktorá je potrebná na výrobu sladkých vín. Milovníci slamového, trstinového a ďalších druhov sladkého vína preto majú čo ochutnávať a z čoho vyberať.

Okrem nich je Burgenland známy aj vďaka červeným vínam. Frankovka modrá je dokonca najdôležitejšou vínnou sortou tejto krajiny. V miestnych archívoch sa spomína už pred tisícdvesto rokmi. Okrem nej tu nájdeme aj výborné vína z odrôd rulandské modré alebo svätovavrinecké.

Veľká produkcia sa venuje aj bielym vínam, ako sú rulandské biele a šedé, chardonnay, rizling vlašský alebo veltlínske zelené. Najrôznejšie varianty a rozmanitosť v spracovaní viniča môžete spoznávať v jednotlivých vínotékach a vinárničkách u samotných výrobcov. Stačí sa objednať na ochutnávku a degustovať.

Každé mestečko a oblasť má svoje špeciality, ktoré len dokazujú individuálnosť v prístupe k výrobe vína. Špecialistom na červené víno je napríklad vinárstvo Wellanschitz v Neckenmarkte. Na východnej strane jazera v Illmitzi zase môžete ochutnať vína Williho Opitza, ktorého vína sa predávajú aj v luxusnom obchodnom dome Harrod´s v Londýne alebo putujú do Bieleho domu.

Akýmsi vrcholom celého vinárskeho roka býva tradičné festivalové obdobie okolo jedenásteho novembra. Slávia sa vtedy Slávnosti sv. Martina a vinári pozývajú všetkých fajnšmekrov na Dni otvorených pivníc.

lesenselektionieren.jpg

Burgenlandské vinohrady

Niečo na chuť

Degustovať miestne vína môžete aj počas návštevy niektorej z reštaurácií. Mimochodom, pripravte sa na to, že zohnať v tomto kraji víno je samozrejmosť, ale problém je, ak dostanete chuť napríklad na pivo. Niektoré reštaurácie ho ani neponúkajú. Víno sa totiž pije doslova všade a ku všetkému. Sme predsa vo vinárskej oblasti.

Reštaurácie majú preto široký sortiment vín nielen z danej lokality, ale aj z okolitých krajín a nielen to. Panónska nížina, ako sa oblasť, do ktorej patrí aj Burgenland volá, má vlastnú špeciálnu rasu ošípaných. Hovorí sa jej praso-ovca, pre vlnitú srsť, ale je známa najmä ako mangalica. Krížením vznikla rasa, ktorá rýchlo priberá na váhe a je nenáročná na chov. Jej mäso je však oveľa menej tučné ako ostatných ošípaných.

Okrem mangalice je miestnou špecialitou aj stepný hovädzí dobytok graurinder, ktorý môžete vidieť pásť sa v národnom parku. Nevyhnutnosťou na jedálnom lístku sú vďaka Neziderskému jazeru aj čerstvo ulovené zubáče, sumce, kapry alebo šťuky. Miestne reštaurácie, často s rodinnou tradíciou, si dávajú záležať na tom, aby bolo mäso čerstvé a z miestnych zdrojov. Preto sa sem oplatí zájsť nielen pre víno.

dscn6144.jpg

Sušenie hrozna na slame

Trocha pohybu

Pri potulkách po vinárničkách by ste nemali obísť ani mestečko Breitenbrun, kde sa spracúvajú miestne čerešne všetkými možnými spôsobmi. Ochutnať alebo kúpiť si môžete nielen šťavu, lekvár alebo kompót, ale aj klobásku s kúskami čerešní, čerešňový chlieb, horčicu, paštétu, čerešne s chilli, čerešňovú čokoládu a ďalšie čerešňové výrobky.

A keby ste už mali dosť kulinárskych špecialít a vínnych ochutnávok, vyberte sa do Národného parku Neziderské jazero. Ide o najzápadnejšie a druhé najväčšie stepné jazero v Európe. Je to obrovská prírodná rezervácia, ktorá prechádza cez hranice do Maďarska a predstavuje životný priestor pre takmer tristo druhov vtákov.

Nie je príliš hlboké, ale je rozsiahle a obklopené trstinou, bahnitými lúkami a menšími soľnými jazierkami. Pozorovania vtákov sa konajú počas celého roka. V lete slúži jazero milovníkom letných športov, v zime sa mení na najväčšie prírodné klzisko v strednej Európe, ktoré láka zástupy korčuliarov. Na lúkach a pastvinách národného parku zasa môžete vidieť typický dobytok so širokými rohami a bledou srsťou.

dscn6128.jpg

Neziderské jazero

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 27 400
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 531
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 937
  4. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 638
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 574
  6. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 496
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 380
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 307
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 271
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 135