Vychýrenou vinárskou oblasťou je neďaleký Burgenland v Rakúsku, kam prišla tradícia vinárčenia už pred tritisíc rokmi spolu s Keltmi. Oblasť sa rozprestiera okolo Neziderského jazera a tiahne sa od slovenských hraníc popri maďarských až po slovinské.
Krajina sa od pohoria Leitha mierne zvažuje smerom k jazeru, ktoré v nej vytvára špecifické podnebie. Napomáha tomu aj priemerne tristo slnečných dní v roku. Tieto podmienky výborne pôsobia na rast a dozrievanie vínnej révy, ktorú nájdete doslova na každom kroku. Vinice pokrývajú značnú časť okolitých pahorkov a dotvárajú malebný ráz krajiny.
Sladké i suché
Vďaka špeciálnej mikroklíme sa okolo Neziderského jazera darí ušľachtilej plesni Botrytis cinerea, ktorá je potrebná na výrobu sladkých vín. Milovníci slamového, trstinového a ďalších druhov sladkého vína preto majú čo ochutnávať a z čoho vyberať.
Okrem nich je Burgenland známy aj vďaka červeným vínam. Frankovka modrá je dokonca najdôležitejšou vínnou sortou tejto krajiny. V miestnych archívoch sa spomína už pred tisícdvesto rokmi. Okrem nej tu nájdeme aj výborné vína z odrôd rulandské modré alebo svätovavrinecké.
Veľká produkcia sa venuje aj bielym vínam, ako sú rulandské biele a šedé, chardonnay, rizling vlašský alebo veltlínske zelené. Najrôznejšie varianty a rozmanitosť v spracovaní viniča môžete spoznávať v jednotlivých vínotékach a vinárničkách u samotných výrobcov. Stačí sa objednať na ochutnávku a degustovať.
Každé mestečko a oblasť má svoje špeciality, ktoré len dokazujú individuálnosť v prístupe k výrobe vína. Špecialistom na červené víno je napríklad vinárstvo Wellanschitz v Neckenmarkte. Na východnej strane jazera v Illmitzi zase môžete ochutnať vína Williho Opitza, ktorého vína sa predávajú aj v luxusnom obchodnom dome Harrod´s v Londýne alebo putujú do Bieleho domu.
Akýmsi vrcholom celého vinárskeho roka býva tradičné festivalové obdobie okolo jedenásteho novembra. Slávia sa vtedy Slávnosti sv. Martina a vinári pozývajú všetkých fajnšmekrov na Dni otvorených pivníc.
Burgenlandské vinohrady
Niečo na chuť
Degustovať miestne vína môžete aj počas návštevy niektorej z reštaurácií. Mimochodom, pripravte sa na to, že zohnať v tomto kraji víno je samozrejmosť, ale problém je, ak dostanete chuť napríklad na pivo. Niektoré reštaurácie ho ani neponúkajú. Víno sa totiž pije doslova všade a ku všetkému. Sme predsa vo vinárskej oblasti.
Reštaurácie majú preto široký sortiment vín nielen z danej lokality, ale aj z okolitých krajín a nielen to. Panónska nížina, ako sa oblasť, do ktorej patrí aj Burgenland volá, má vlastnú špeciálnu rasu ošípaných. Hovorí sa jej praso-ovca, pre vlnitú srsť, ale je známa najmä ako mangalica. Krížením vznikla rasa, ktorá rýchlo priberá na váhe a je nenáročná na chov. Jej mäso je však oveľa menej tučné ako ostatných ošípaných.
Okrem mangalice je miestnou špecialitou aj stepný hovädzí dobytok graurinder, ktorý môžete vidieť pásť sa v národnom parku. Nevyhnutnosťou na jedálnom lístku sú vďaka Neziderskému jazeru aj čerstvo ulovené zubáče, sumce, kapry alebo šťuky. Miestne reštaurácie, často s rodinnou tradíciou, si dávajú záležať na tom, aby bolo mäso čerstvé a z miestnych zdrojov. Preto sa sem oplatí zájsť nielen pre víno.
Sušenie hrozna na slame
Trocha pohybu
Pri potulkách po vinárničkách by ste nemali obísť ani mestečko Breitenbrun, kde sa spracúvajú miestne čerešne všetkými možnými spôsobmi. Ochutnať alebo kúpiť si môžete nielen šťavu, lekvár alebo kompót, ale aj klobásku s kúskami čerešní, čerešňový chlieb, horčicu, paštétu, čerešne s chilli, čerešňovú čokoládu a ďalšie čerešňové výrobky.
A keby ste už mali dosť kulinárskych špecialít a vínnych ochutnávok, vyberte sa do Národného parku Neziderské jazero. Ide o najzápadnejšie a druhé najväčšie stepné jazero v Európe. Je to obrovská prírodná rezervácia, ktorá prechádza cez hranice do Maďarska a predstavuje životný priestor pre takmer tristo druhov vtákov.
Nie je príliš hlboké, ale je rozsiahle a obklopené trstinou, bahnitými lúkami a menšími soľnými jazierkami. Pozorovania vtákov sa konajú počas celého roka. V lete slúži jazero milovníkom letných športov, v zime sa mení na najväčšie prírodné klzisko v strednej Európe, ktoré láka zástupy korčuliarov. Na lúkach a pastvinách národného parku zasa môžete vidieť typický dobytok so širokými rohami a bledou srsťou.
Neziderské jazero