SME
Streda, 29. jún, 2022 | Meniny má Peter, Pavol, Petra

Vydajte sa po vínnych cestičkách

Chladné jesenné dni sú výborným obdobím na objavovanie skvostov, ktoré sa skrývajú vo vinárničkách.

Vychýrenou vinárskou oblasťou je neďaleký Burgenland v Rakúsku, kam prišla tradícia vinárčenia už pred tritisíc rokmi spolu s Keltmi. Oblasť sa rozprestiera okolo Neziderského jazera a tiahne sa od slovenských hraníc popri maďarských až po slovinské.

Krajina sa od pohoria Leitha mierne zvažuje smerom k jazeru, ktoré v nej vytvára špecifické podnebie. Napomáha tomu aj priemerne tristo slnečných dní v roku. Tieto podmienky výborne pôsobia na rast a dozrievanie vínnej révy, ktorú nájdete doslova na každom kroku. Vinice pokrývajú značnú časť okolitých pahorkov a dotvárajú malebný ráz krajiny.

SkryťVypnúť reklamu

Sladké i suché

Vďaka špeciálnej mikroklíme sa okolo Neziderského jazera darí ušľachtilej plesni Botrytis cinerea, ktorá je potrebná na výrobu sladkých vín. Milovníci slamového, trstinového a ďalších druhov sladkého vína preto majú čo ochutnávať a z čoho vyberať.

Okrem nich je Burgenland známy aj vďaka červeným vínam. Frankovka modrá je dokonca najdôležitejšou vínnou sortou tejto krajiny. V miestnych archívoch sa spomína už pred tisícdvesto rokmi. Okrem nej tu nájdeme aj výborné vína z odrôd rulandské modré alebo svätovavrinecké.

Veľká produkcia sa venuje aj bielym vínam, ako sú rulandské biele a šedé, chardonnay, rizling vlašský alebo veltlínske zelené. Najrôznejšie varianty a rozmanitosť v spracovaní viniča môžete spoznávať v jednotlivých vínotékach a vinárničkách u samotných výrobcov. Stačí sa objednať na ochutnávku a degustovať.

SkryťVypnúť reklamu

Každé mestečko a oblasť má svoje špeciality, ktoré len dokazujú individuálnosť v prístupe k výrobe vína. Špecialistom na červené víno je napríklad vinárstvo Wellanschitz v Neckenmarkte. Na východnej strane jazera v Illmitzi zase môžete ochutnať vína Williho Opitza, ktorého vína sa predávajú aj v luxusnom obchodnom dome Harrod´s v Londýne alebo putujú do Bieleho domu.

Akýmsi vrcholom celého vinárskeho roka býva tradičné festivalové obdobie okolo jedenásteho novembra. Slávia sa vtedy Slávnosti sv. Martina a vinári pozývajú všetkých fajnšmekrov na Dni otvorených pivníc.

lesenselektionieren.jpg

Burgenlandské vinohrady

Niečo na chuť

Degustovať miestne vína môžete aj počas návštevy niektorej z reštaurácií. Mimochodom, pripravte sa na to, že zohnať v tomto kraji víno je samozrejmosť, ale problém je, ak dostanete chuť napríklad na pivo. Niektoré reštaurácie ho ani neponúkajú. Víno sa totiž pije doslova všade a ku všetkému. Sme predsa vo vinárskej oblasti.

SkryťVypnúť reklamu

Reštaurácie majú preto široký sortiment vín nielen z danej lokality, ale aj z okolitých krajín a nielen to. Panónska nížina, ako sa oblasť, do ktorej patrí aj Burgenland volá, má vlastnú špeciálnu rasu ošípaných. Hovorí sa jej praso-ovca, pre vlnitú srsť, ale je známa najmä ako mangalica. Krížením vznikla rasa, ktorá rýchlo priberá na váhe a je nenáročná na chov. Jej mäso je však oveľa menej tučné ako ostatných ošípaných.

Okrem mangalice je miestnou špecialitou aj stepný hovädzí dobytok graurinder, ktorý môžete vidieť pásť sa v národnom parku. Nevyhnutnosťou na jedálnom lístku sú vďaka Neziderskému jazeru aj čerstvo ulovené zubáče, sumce, kapry alebo šťuky. Miestne reštaurácie, často s rodinnou tradíciou, si dávajú záležať na tom, aby bolo mäso čerstvé a z miestnych zdrojov. Preto sa sem oplatí zájsť nielen pre víno.

SkryťVypnúť reklamu

dscn6144.jpg

Sušenie hrozna na slame

Trocha pohybu

Pri potulkách po vinárničkách by ste nemali obísť ani mestečko Breitenbrun, kde sa spracúvajú miestne čerešne všetkými možnými spôsobmi. Ochutnať alebo kúpiť si môžete nielen šťavu, lekvár alebo kompót, ale aj klobásku s kúskami čerešní, čerešňový chlieb, horčicu, paštétu, čerešne s chilli, čerešňovú čokoládu a ďalšie čerešňové výrobky.

A keby ste už mali dosť kulinárskych špecialít a vínnych ochutnávok, vyberte sa do Národného parku Neziderské jazero. Ide o najzápadnejšie a druhé najväčšie stepné jazero v Európe. Je to obrovská prírodná rezervácia, ktorá prechádza cez hranice do Maďarska a predstavuje životný priestor pre takmer tristo druhov vtákov.

Nie je príliš hlboké, ale je rozsiahle a obklopené trstinou, bahnitými lúkami a menšími soľnými jazierkami. Pozorovania vtákov sa konajú počas celého roka. V lete slúži jazero milovníkom letných športov, v zime sa mení na najväčšie prírodné klzisko v strednej Európe, ktoré láka zástupy korčuliarov. Na lúkach a pastvinách národného parku zasa môžete vidieť typický dobytok so širokými rohami a bledou srsťou.

SkryťVypnúť reklamu

dscn6128.jpg

Neziderské jazero

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plyn v doprave môže byť medzičlánkom k nízkoemisnej budúcnosti
  2. Na čo nezabudnúť, ak plánujete na leto malé i väčšie výlety
  3. Večer stál chlieb dvojnásobok ako ráno. Ako hyperinflácia pripravila ľudí o úspory?
  4. Špičková starostlivosť aj pre detských pacientov
  5. Spoločnosť Mars inšpiruje: Lepší svet pre domácich miláčikov
  6. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek
  7. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine
  8. Danube InGrid zvyšuje energetickú stabilitu aj v Bratislave
  1. Študenti spoznali nové výrobné trendy v Schaeffler Skalica
  2. Špičková starostlivosť aj pre detských pacientov
  3. Na čo nezabudnúť, ak plánujete na leto malé i väčšie výlety
  4. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine
  5. Spoločnosť Mars inšpiruje: Lepší svet pre domácich miláčikov
  6. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek
  7. Modernizácia VÚSCH rozšíri a skvalitní zdravotnú starostlivosť
  8. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  1. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 11 205
  2. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 8 357
  3. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 5 075
  4. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 954
  5. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 752
  6. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 3 151
  7. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek 1 744
  8. 91 kreslených správ o Slovensku, Ukrajine a celom svete 1 671
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Irena Šimuneková: Na návšteve u susedov - Strážnice a okolie časť 1.
  2. Robert Drál: Mt. Kilimanjaro - BASE Camp
  3. Iveta Bakitová: Veľká Noc v Španielsku - dnes neplánovane o Salvadore Dalím
  4. Iveta Bakitová: Tarragona a ešte pár cestovateľských tipov na Costa Dorada v Španielsku
  5. Monika Kusendová: Malofatranská hrebeňovka alebo 4-dňové sólo dobrodružstvo s ruksakom po horách
  6. Lubo Repka: Cartagena – karibská časť Kolumbie
  7. Natália Šepitková: V Dánsku sa nešibe ani neoblieva. Aké majú veľkonočné zvyky?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 37. - Arktída - Nansenova expedícia na lodi Fram (1893 - 1896)
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 10 467
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 7 432
  3. Věra Tepličková: Igi zasa ukazuje figy alebo O tom, ako sa Edo unáhlil 5 895
  4. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 3 932
  5. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 3 792
  6. Miroslav Lukáč: Kto je ešte dnes rusofil, potrebuje odbornú pomoc. 3 196
  7. Michal Feik: Čo spôsobí Matovičov balíček 3 112
  8. Post Bellum SK: Kocáb: Boli schopní aj tmu vydávať za dôkaz toho, že tam nie sú jadrové hlavice 3 111
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  7. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  8. Jiří Ščobák: Mentální cvičení: Určení rizikových bodů a možných tras ruského postupu na Ukrajině
SkryťZatvoriť reklamu