SME
Sobota, 4. december, 2021 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

V Belgicku sa začína mušľová sezóna

Brusel 17. júla (TASR) - Stovky kamiónov naložených najobľúbenejšou pochúťkou Belgičanov - mušľami - vyrazili dnes ráno z holandskej dedinky Yerseke ...

Brusel 17. júla (TASR) - Stovky kamiónov naložených najobľúbenejšou pochúťkou Belgičanov - mušľami - vyrazili dnes ráno z holandskej dedinky Yerseke na ostrove Zéland do Belgicka. Dnes na poludnie sa totiž oficiálne začína nová mušľová sezóna.

Mnohí Belgičania si už dávno rezervovali na dnešný večer stôl v reštaurácii, aby boli medzi prvými, ktorí si pochutia na čerstvých zélandských mušliach. Hoci už od mája v Belgicku dostať konkurenčné mušle zo Španielska, praví gurmáni nedajú dopustiť na pochúťku z holandského ostrova.

Skryť Vypnúť reklamu

Ani tento rok úroda mušlí na Zélande nie je dobrá, nemalo by sa to však prejaviť na zvýšených cenách, ako po minulé roky. Jedným z dôvodov je aj konkurencia zo Španielska. Ceny zélandských mušlí sa za uplynulé roky viac ako zdvojnásobili a ľudia už nechcú platiť viac.

Hoci sezóna sa oficiálne začína až dnes, belgické supermarkety ponúkajú čerstvé mušle už od konca minulého týždňa. Kilogram kvalitných a veľkých mušlí kategórie "jumbo" sa predáva za necelých šesť eúr.

Mušle na rôzne spôsoby podávané v typickom kastróle s misou hranolčekov a majonézou sú najtypickejšou belgickou pochúťkou. Mušľová sezóna sa začína tradične v polovici júla a trvá do konca marca nasledujúceho roka. Mnohé reštaurácie však pre turistov ponúkajú mušle celý rok z mrazených zásob. Praví gurmáni však mrazené mušle zásadne nejedia.

Skryť Vypnúť reklamu

(spravodajca TASR Robert Sermek) pel

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tento rok turizmu neprial
  2. Dobrá receptúra musí mať „oko draka“
  3. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  5. Opäť sme na dobrej vlne
  6. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  7. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  8. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  9. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  10. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  1. Dobrá receptúra musí mať „oko draka“
  2. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  3. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  5. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  6. Opäť sme na dobrej vlne
  7. Aj mikulášske balíčku môžu byť zdravé. Zistite ako na to.
  8. 365.bank sa stala bankou roka na Slovensku
  9. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  10. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  1. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 17 141
  2. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 12 256
  3. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 800
  4. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 7 539
  5. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 814
  6. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 5 584
  7. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 3 962
  8. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 3 735
  9. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 3 271
  10. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 2 928
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Blanka Ulaherová: Osem hodín v Salzburgu
  2. Martin Majzlan: Žuvanie a svieži dych na maldivský spôsob
  3. Ján Urda: Za kostolmi
  4. Ida Tittelová: Bella Venezia
  5. Soňa Fröhlichová: Švajčiarsky Pilatus (2132 m) – tajomná Dračia hora, opradená legendami a ako bonus slovenský personál
  6. Miroslav Galovič: Stověžatá Praha trocha jinak aneb sedm pražských zastavení. Dnes páté, Olšanské hřbitovy (Memento Mori)
  7. Pavel Dvořák: Instantná polievka ako SYMBOL LUXUSU?
  8. Irena Šimuneková: Túlačky okolo Štrbských plies
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 14 940
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 4 983
  3. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 779
  4. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 4 759
  5. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 617
  6. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 504
  7. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 248
  8. Vanda Tuchyňová: Z POD ZADKU“ NÁM BERÚ VLASTNÉ POZEMKY, ROZOBERAJÚ MAJETOK ŽILINY A MESTO SA LEN PRIZERÁ ! 3 405
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
Skryť Zatvoriť reklamu