SME
Piatok, 18. október, 2019 | Meniny má Lukáš

Do Pukanca sa vrátili remeslá

Halušky sú typickým jedlom pre Liptov, párance zasa pre oblasť pod Štiavnickými vrchmi. „Cesto spracujeme z najobyčajnejších surovín - múky, soli a vody. Ak sa dobre vymiesi, pod rukami sa pára ako stuha. Napárajú sa z neho dlhé halušky, ktoré sa vyvaria


Párance ako jedlo drevorubačov na Pukanských remeselníckych trhoch.

FOTO - AUTORKA

v horúcej vode. Podávajú sa so zemiakovou alebo s tvarohovou posýpkou a rozpusteným maslom,“ hovorí Anna Foltánová a zručne trhá cesto na úzke pásy. Patrí k trom ženám v Pukanci v okrese Levice, ktoré predvádzajú výrobu párancov na rozličných podujatiach. V sobotu ich zo sedemdesiatich kilogramov múky varili na desiatom ročníku Pukanských remeselníckych trhov.

V Pukanci sa párance varia, no v susedných Uhliskách si tradíciu privlastňujú. „Jedlo je pôvodne uhlištianske. Do našich hôr chodievali na týždňovky pracovať drevorubači a uhliari. Po ťažkej práci si tvrdou rukou pripravovali párance. Mnohí z nich sa presťahovali do Pukanca a priniesli si tam aj stravovacie zvyklosti,“ vysvetlil starosta Uhlísk Jozef Tošal. Uvažuje, ako tradičné jedlo využiť v rámci agroturistiky.

Pukanec sa po vojne rozlúčil so štatútom mesta a stala sa z neho obec. Keď v bývalom baníckom meste ubudlo kovov, začali kvitnúť remeslá. V medzivojnovom období narátali tristo remeselníkov. Hrnčiarov, kolárov, tkáčov či výrobcov sudov. „Nájdeme ich aj dnes, ale podstatne menej. Práve remeselníckymi trhmi chceme oživiť tradície,“ povedal zástupca starostky Peter Titurus.

Remeslu každá doba nepraje. Slabší odbyt má dnes na Slovensku tradičná pukanská keramika, ktorú poznajú za hranicami.

JANA BEŇOVÁ

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu
  2. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  3. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo
  4. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  5. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  8. Nestarnú, ale dozrievajú
  9. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  10. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  1. Firma BONATO oddlžila svojich klientov v sume 100 000 000 Eur
  2. Ako manažovať 16 miliónov dielov denne?
  3. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  4. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  5. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo
  6. Slávnostné otvorenie VIVO! Bratislava už o tri týždne
  7. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu
  8. Udržateľné úspešné podnikanie na Slovensku a v Bulharsku
  9. Slováci sú chlebovým národom
  10. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  1. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 12 702
  2. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 12 229
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 11 038
  4. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 9 785
  5. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 8 880
  6. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 8 534
  7. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo 8 395
  8. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 7 706
  9. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 7 202
  10. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 7 068