Do Pukanca sa vrátili remeslá

Halušky sú typickým jedlom pre Liptov, párance zasa pre oblasť pod Štiavnickými vrchmi. „Cesto spracujeme z najobyčajnejších surovín - múky, soli a vody. Ak sa dobre vymiesi, pod rukami sa pára ako stuha. Napárajú sa z neho dlhé halušky, ktoré sa vyvaria


Párance ako jedlo drevorubačov na Pukanských remeselníckych trhoch.

FOTO - AUTORKA

v horúcej vode. Podávajú sa so zemiakovou alebo s tvarohovou posýpkou a rozpusteným maslom,“ hovorí Anna Foltánová a zručne trhá cesto na úzke pásy. Patrí k trom ženám v Pukanci v okrese Levice, ktoré predvádzajú výrobu párancov na rozličných podujatiach. V sobotu ich zo sedemdesiatich kilogramov múky varili na desiatom ročníku Pukanských remeselníckych trhov.

V Pukanci sa párance varia, no v susedných Uhliskách si tradíciu privlastňujú. „Jedlo je pôvodne uhlištianske. Do našich hôr chodievali na týždňovky pracovať drevorubači a uhliari. Po ťažkej práci si tvrdou rukou pripravovali párance. Mnohí z nich sa presťahovali do Pukanca a priniesli si tam aj stravovacie zvyklosti,“ vysvetlil starosta Uhlísk Jozef Tošal. Uvažuje, ako tradičné jedlo využiť v rámci agroturistiky.

Pukanec sa po vojne rozlúčil so štatútom mesta a stala sa z neho obec. Keď v bývalom baníckom meste ubudlo kovov, začali kvitnúť remeslá. V medzivojnovom období narátali tristo remeselníkov. Hrnčiarov, kolárov, tkáčov či výrobcov sudov. „Nájdeme ich aj dnes, ale podstatne menej. Práve remeselníckymi trhmi chceme oživiť tradície,“ povedal zástupca starostky Peter Titurus.

Remeslu každá doba nepraje. Slabší odbyt má dnes na Slovensku tradičná pukanská keramika, ktorú poznajú za hranicami.

JANA BEŇOVÁ

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 8 006
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 720
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 671
  4. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 307
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 999
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 609
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 320
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 295
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 173
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 903