SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Do Pukanca sa vrátili remeslá

Halušky sú typickým jedlom pre Liptov, párance zasa pre oblasť pod Štiavnickými vrchmi. „Cesto spracujeme z najobyčajnejších surovín - múky, soli a vody. Ak sa dobre vymiesi, pod rukami sa pára ako stuha. Napárajú sa z neho dlhé halušky, ktoré sa vyvaria


Párance ako jedlo drevorubačov na Pukanských remeselníckych trhoch.

FOTO - AUTORKA

v horúcej vode. Podávajú sa so zemiakovou alebo s tvarohovou posýpkou a rozpusteným maslom,“ hovorí Anna Foltánová a zručne trhá cesto na úzke pásy. Patrí k trom ženám v Pukanci v okrese Levice, ktoré predvádzajú výrobu párancov na rozličných podujatiach. V sobotu ich zo sedemdesiatich kilogramov múky varili na desiatom ročníku Pukanských remeselníckych trhov.

V Pukanci sa párance varia, no v susedných Uhliskách si tradíciu privlastňujú. „Jedlo je pôvodne uhlištianske. Do našich hôr chodievali na týždňovky pracovať drevorubači a uhliari. Po ťažkej práci si tvrdou rukou pripravovali párance. Mnohí z nich sa presťahovali do Pukanca a priniesli si tam aj stravovacie zvyklosti,“ vysvetlil starosta Uhlísk Jozef Tošal. Uvažuje, ako tradičné jedlo využiť v rámci agroturistiky.

Pukanec sa po vojne rozlúčil so štatútom mesta a stala sa z neho obec. Keď v bývalom baníckom meste ubudlo kovov, začali kvitnúť remeslá. V medzivojnovom období narátali tristo remeselníkov. Hrnčiarov, kolárov, tkáčov či výrobcov sudov. „Nájdeme ich aj dnes, ale podstatne menej. Práve remeselníckymi trhmi chceme oživiť tradície,“ povedal zástupca starostky Peter Titurus.

Remeslu každá doba nepraje. Slabší odbyt má dnes na Slovensku tradičná pukanská keramika, ktorú poznajú za hranicami.

JANA BEŇOVÁ
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  2. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. Úprava osobného motorového vozidla
  6. Important information for Brazilians living in Slovakia
  7. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  8. Vitajte v postapokalyptickom svete
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 23 786
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 060
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 856
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 536
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 850
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 768
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 479
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 378
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 165
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 151
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu