SME
Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Do Pukanca sa vrátili remeslá

Halušky sú typickým jedlom pre Liptov, párance zasa pre oblasť pod Štiavnickými vrchmi. „Cesto spracujeme z najobyčajnejších surovín - múky, soli a vody. Ak sa dobre vymiesi, pod rukami sa pára ako stuha. Napárajú sa z neho dlhé halušky, ktoré sa vyvaria


Párance ako jedlo drevorubačov na Pukanských remeselníckych trhoch.

FOTO - AUTORKA

v horúcej vode. Podávajú sa so zemiakovou alebo s tvarohovou posýpkou a rozpusteným maslom,“ hovorí Anna Foltánová a zručne trhá cesto na úzke pásy. Patrí k trom ženám v Pukanci v okrese Levice, ktoré predvádzajú výrobu párancov na rozličných podujatiach. V sobotu ich zo sedemdesiatich kilogramov múky varili na desiatom ročníku Pukanských remeselníckych trhov.

V Pukanci sa párance varia, no v susedných Uhliskách si tradíciu privlastňujú. „Jedlo je pôvodne uhlištianske. Do našich hôr chodievali na týždňovky pracovať drevorubači a uhliari. Po ťažkej práci si tvrdou rukou pripravovali párance. Mnohí z nich sa presťahovali do Pukanca a priniesli si tam aj stravovacie zvyklosti,“ vysvetlil starosta Uhlísk Jozef Tošal. Uvažuje, ako tradičné jedlo využiť v rámci agroturistiky.

Pukanec sa po vojne rozlúčil so štatútom mesta a stala sa z neho obec. Keď v bývalom baníckom meste ubudlo kovov, začali kvitnúť remeslá. V medzivojnovom období narátali tristo remeselníkov. Hrnčiarov, kolárov, tkáčov či výrobcov sudov. „Nájdeme ich aj dnes, ale podstatne menej. Práve remeselníckymi trhmi chceme oživiť tradície,“ povedal zástupca starostky Peter Titurus.

Remeslu každá doba nepraje. Slabší odbyt má dnes na Slovensku tradičná pukanská keramika, ktorú poznajú za hranicami.

JANA BEŇOVÁ
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 722
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 19 921
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 119
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 462
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 119
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 770
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 442
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 271
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 147
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 6 540
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu