Do Pukanca sa vrátili remeslá

Halušky sú typickým jedlom pre Liptov, párance zasa pre oblasť pod Štiavnickými vrchmi. „Cesto spracujeme z najobyčajnejších surovín - múky, soli a vody. Ak sa dobre vymiesi, pod rukami sa pára ako stuha. Napárajú sa z neho dlhé halušky, ktoré sa vyvaria


Párance ako jedlo drevorubačov na Pukanských remeselníckych trhoch.

FOTO - AUTORKA

v horúcej vode. Podávajú sa so zemiakovou alebo s tvarohovou posýpkou a rozpusteným maslom,“ hovorí Anna Foltánová a zručne trhá cesto na úzke pásy. Patrí k trom ženám v Pukanci v okrese Levice, ktoré predvádzajú výrobu párancov na rozličných podujatiach. V sobotu ich zo sedemdesiatich kilogramov múky varili na desiatom ročníku Pukanských remeselníckych trhov.

V Pukanci sa párance varia, no v susedných Uhliskách si tradíciu privlastňujú. „Jedlo je pôvodne uhlištianske. Do našich hôr chodievali na týždňovky pracovať drevorubači a uhliari. Po ťažkej práci si tvrdou rukou pripravovali párance. Mnohí z nich sa presťahovali do Pukanca a priniesli si tam aj stravovacie zvyklosti,“ vysvetlil starosta Uhlísk Jozef Tošal. Uvažuje, ako tradičné jedlo využiť v rámci agroturistiky.

Pukanec sa po vojne rozlúčil so štatútom mesta a stala sa z neho obec. Keď v bývalom baníckom meste ubudlo kovov, začali kvitnúť remeslá. V medzivojnovom období narátali tristo remeselníkov. Hrnčiarov, kolárov, tkáčov či výrobcov sudov. „Nájdeme ich aj dnes, ale podstatne menej. Práve remeselníckymi trhmi chceme oživiť tradície,“ povedal zástupca starostky Peter Titurus.

Remeslu každá doba nepraje. Slabší odbyt má dnes na Slovensku tradičná pukanská keramika, ktorú poznajú za hranicami.

JANA BEŇOVÁ

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 14 990
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 660
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 495
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 003
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 985
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 529
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 744
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 185
  9. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 2 901
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 692