Obe súťaže v snahe systematicky motivovať pracovníkov ubytovacích a stravovacích zariadení k vyšším pracovným výkonom a zlepšovaniu kvality poskytovaných služieb vyhlásil pre svojich členov Zväz hotelov a reštaurácií (ZHR) SR v Banskej Bystrici.
Hodnotiace obdobie oboch súťaží je od 1. augusta do 31. decembra 2002. Uzávierka prihlášok je 10. augusta 2002. Záverečné ocenenie súťažiacich prebehne v 1. štvrťroku 2003, potvrdila dnes Zora Dundeková z ZHR SR.
Súťaž Hotel roka nielen podnecuje účastníkov k zdokonaľovaniu zručností a prejavu v styku so zákazníkom, ale propagácia a reklama ocenených hotelových zariadení je príspevkom zväzu svojim členom. Súťaž, na ktorej sa zúčastňujú všetky členské hotely ZHR, má v tomto ročníku novinku, a to rozdelenie ubytovacích zariadení do dvoch skupín tak, aby mohli rovnocenne súťažiť všetky ubytovacie zariadenia, vrátane penziónov, bez rozdielu kategórie a počtu hviezdičiek. ZHR prvý raz oceňuje aj ubytovacie zariadenie s najlepšie uplatňovaným programom Možnosť voľby ako služba zákazníkom.
Iba druhý ročník súťaže Reštaurácia roka vyzýva svojich členov súťažiť v kategórii hotely (bez ohľadu na počet hviezdičiek), špecializované reštaurácie (koliba, salaš, pub, klub, vináreň, piváreň) a ostatné reštaurácie. Účastníci súťaže budú predvádzať svoje remeslo, um a dôvtip v snahe zaujať klienta prostredníctvom vysokoprofesionálnej práce, netradičného know-how i nefalšovaného záujmu o klienta. Samotná účasť v súťaži je parametrom, ktorým reštaurácia zlepšuje v konkurenčnom prostredí svoje postavenie na trhu, uviedla na záver Z. Dundeková.
* ku zll