Kubánci sú nadšení z návratu malých domácich reštaurácií

Nový boom súkromných reštaurácií na Kube má pomôcť absorbovať státisíce zamestnancov, ktorí budú čoskoro prepustení zo štátneho sektora.

Noví kubánski majitelia reštaurácií sa púšťajú do podnikateľského dobrodružstva bez toho, aby mali k dispozícii trh hodný toho označenia.(Zdroj: www.holacuba.de)

Nový boom súkromných reštaurácií na Kube má pomôcť absorbovať státisíce zamestnancov, ktorí budú čoskoro prepustení zo štátneho sektora.

HAVANA. Habáname ponúka svoje langusty Compay Segundo, Partenon zase novogrécku dekoráciu a San Cristóbal uvádza zákazníka do sveta filmu a starožitností. Vďaka liberalizácii, o ktorej rozhodla kubánska vláda, sa do Havany vo veľkom vracajú paladares, malé súkromné reštaurácie, píše agentúra AFP.

Otvorenie ekonomiky súkromnému sektoru, ktoré schválil kubánsky prezident Raúl Castro, prospelo predovšetkým súkromným reštauráciám. Prvý pokus v roku 1993 skončil neúspešne kvôli administratívnym prieťahom.

Dnes sa paladares neskrývajú tak ako predtým: Habáname so žiarivou žltou reklamou v centre štvrti Vedado bola vždy snom Javiera Martíneza, tridsaťosemročného kuchára plného veľkých plánov.

kub.jpg"Je to zatiaľ rodinná záležitosť, máme len šesť zamestnancov. Urobíme ale všetko, aby sme uspeli, aj keď konkurencia bude tvrdá", vyhlasuje.

Jeho špičkové Langusty Compay Segundo, inšpirované slávnym gitaristom a spevákom z Buena Vista Social Club, sa predávajú za 20 konvertibilných pesos (asi 15 eur). To sa rovná priemernej mesačnej mzde kubánskeho zamestnanca.

Zákazníkov má preto len málo. Tvoria ich predovšetkým cudzinci a Kubánci žijúci a pracujúci v zahraničí. Avšak tých, ktorí túžia podnikať a otvoriť si reštauráciu, je veľa.

V podnikaní vedie gastronómia

Od októbra do decembra dostalo povolenie vyskúšať si súkromné podnikanie 83.403 Kubáncov. Súkromný sektor sa otvoril pre 178 profesií, ktoré majú umožniť absorbovať väčšinu z 500.000 zamestnancov, ktorí budú do konca marca prepustení zo štátneho sektora.

Reštaurácie, medzi ktoré sú zahrnuté paladares, ale aj kaviarne a kiosky s rýchlym občerstvením, sú hlavným sektorom súkromného podnikania. Štvrtinu všetkých povolení udelili práve im.

Noví kubánski majitelia reštaurácií sa púšťajú do dobrodružstva bez toho, aby mali k dispozícii trh hodný toho označenia. "Pracujem s tým, čo nájdem v štátnych obchodoch, a ovocie a zeleninu nakupujem na agromercados - štátnych trhoch s čerstvými výrobkami - ktorých zásobovanie je značne neisté", vysvetľuje štyridsaťsedemročný Carlos Márquez, kuchár v San Cristóbale, ktorý otvoril v decembri.

la-guarida-3.jpg

Obmedzenia postupne padajú

Tridsaťosemročný Javier Acosta investoval do Partenonu všetky úspory za 14 rokov práce v inom paladaru kubánskej metropoly. Jeho Partenon víta zákazníkov replikou slávneho gréckeho chrámu. Je umiestnený na poschodí jeho domu v luxusnej štvrti Miramar. "Uvidíme, ako to bude s novými zákonmi, s daňami - tadiaľ vedie cesta", vysvetľuje s nádejou v hlase a ukazuje dva malé salóniky svojej novej reštaurácie.

Paladares musia platiť licenčné poplatky, daň z obratu, daň zo zamestnancov a sociálne poistenie. Dnes však už neplatia obmedzenia ako predtým, kedy mohli ponúkať len 12 rôznych jedál. Hosťom smú predkladať hovädzie, ktoré nebolo v 90. rokoch povolené, a zamestnanci nemusia byť členmi rodiny.

Sektor môže tiež využívať profesionálov, ktorí získali skúsenosti za posledných 20 rokov, keď sa Kuba široko otvorila medzinárodnej turistike. "Je to nová skúsenosť pre všetkých, uvidíme, ako sa s tým vysporiadame," konštatuje Carlos Márquez, ktorého San Cristóbal zahŕňa okrem reštaurácie aj obchod so starožitnosťami a galériu s umením.

1.jpg

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  4. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  5. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  6. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  7. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  8. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  9. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  2. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  4. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  5. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  9. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  10. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 15 307
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 876
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 2 735
  4. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 2 254
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 544
  6. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 997
  7. Ako na refinancovanie hypotéky 918
  8. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 759
  9. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 549
  10. Splnený sen 477