SME
Piatok, 13. december, 2019 | Meniny má Lucia

Kubánci sú nadšení z návratu malých domácich reštaurácií

Nový boom súkromných reštaurácií na Kube má pomôcť absorbovať státisíce zamestnancov, ktorí budú čoskoro prepustení zo štátneho sektora.

Noví kubánski majitelia reštaurácií sa púšťajú do podnikateľského dobrodružstva bez toho, aby mali k dispozícii trh hodný toho označenia.Noví kubánski majitelia reštaurácií sa púšťajú do podnikateľského dobrodružstva bez toho, aby mali k dispozícii trh hodný toho označenia.(Zdroj: www.holacuba.de)

Nový boom súkromných reštaurácií na Kube má pomôcť absorbovať státisíce zamestnancov, ktorí budú čoskoro prepustení zo štátneho sektora.

HAVANA. Habáname ponúka svoje langusty Compay Segundo, Partenon zase novogrécku dekoráciu a San Cristóbal uvádza zákazníka do sveta filmu a starožitností. Vďaka liberalizácii, o ktorej rozhodla kubánska vláda, sa do Havany vo veľkom vracajú paladares, malé súkromné reštaurácie, píše agentúra AFP.

Otvorenie ekonomiky súkromnému sektoru, ktoré schválil kubánsky prezident Raúl Castro, prospelo predovšetkým súkromným reštauráciám. Prvý pokus v roku 1993 skončil neúspešne kvôli administratívnym prieťahom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Dnes sa paladares neskrývajú tak ako predtým: Habáname so žiarivou žltou reklamou v centre štvrti Vedado bola vždy snom Javiera Martíneza, tridsaťosemročného kuchára plného veľkých plánov.

kub.jpg"Je to zatiaľ rodinná záležitosť, máme len šesť zamestnancov. Urobíme ale všetko, aby sme uspeli, aj keď konkurencia bude tvrdá", vyhlasuje.

Jeho špičkové Langusty Compay Segundo, inšpirované slávnym gitaristom a spevákom z Buena Vista Social Club, sa predávajú za 20 konvertibilných pesos (asi 15 eur). To sa rovná priemernej mesačnej mzde kubánskeho zamestnanca.

Zákazníkov má preto len málo. Tvoria ich predovšetkým cudzinci a Kubánci žijúci a pracujúci v zahraničí. Avšak tých, ktorí túžia podnikať a otvoriť si reštauráciu, je veľa.

V podnikaní vedie gastronómia

Od októbra do decembra dostalo povolenie vyskúšať si súkromné podnikanie 83.403 Kubáncov. Súkromný sektor sa otvoril pre 178 profesií, ktoré majú umožniť absorbovať väčšinu z 500.000 zamestnancov, ktorí budú do konca marca prepustení zo štátneho sektora.

Reštaurácie, medzi ktoré sú zahrnuté paladares, ale aj kaviarne a kiosky s rýchlym občerstvením, sú hlavným sektorom súkromného podnikania. Štvrtinu všetkých povolení udelili práve im.

Noví kubánski majitelia reštaurácií sa púšťajú do dobrodružstva bez toho, aby mali k dispozícii trh hodný toho označenia. "Pracujem s tým, čo nájdem v štátnych obchodoch, a ovocie a zeleninu nakupujem na agromercados - štátnych trhoch s čerstvými výrobkami - ktorých zásobovanie je značne neisté", vysvetľuje štyridsaťsedemročný Carlos Márquez, kuchár v San Cristóbale, ktorý otvoril v decembri.

la-guarida-3.jpg

Obmedzenia postupne padajú

Tridsaťosemročný Javier Acosta investoval do Partenonu všetky úspory za 14 rokov práce v inom paladaru kubánskej metropoly. Jeho Partenon víta zákazníkov replikou slávneho gréckeho chrámu. Je umiestnený na poschodí jeho domu v luxusnej štvrti Miramar. "Uvidíme, ako to bude s novými zákonmi, s daňami - tadiaľ vedie cesta", vysvetľuje s nádejou v hlase a ukazuje dva malé salóniky svojej novej reštaurácie.

Paladares musia platiť licenčné poplatky, daň z obratu, daň zo zamestnancov a sociálne poistenie. Dnes však už neplatia obmedzenia ako predtým, kedy mohli ponúkať len 12 rôznych jedál. Hosťom smú predkladať hovädzie, ktoré nebolo v 90. rokoch povolené, a zamestnanci nemusia byť členmi rodiny.

Sektor môže tiež využívať profesionálov, ktorí získali skúsenosti za posledných 20 rokov, keď sa Kuba široko otvorila medzinárodnej turistike. "Je to nová skúsenosť pre všetkých, uvidíme, ako sa s tým vysporiadame," konštatuje Carlos Márquez, ktorého San Cristóbal zahŕňa okrem reštaurácie aj obchod so starožitnosťami a galériu s umením.

1.jpg

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  2. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  3. Kam na výlet so svojimi známymi
  4. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  5. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  6. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  7. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  8. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  9. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  10. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  1. First moment Turecko: Využite zľavy na špičkové hotely
  2. Kam na výlet so svojimi známymi
  3. Slovenské Vianoce kedysi a dnes
  4. Chlebodarca zmenil život siedmim rodinám
  5. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  6. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  7. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  8. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  9. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  10. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 30 311
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 27 152
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky 21 660
  4. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 15 289
  5. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 13 492
  6. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 9 721
  7. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 9 075
  8. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 8 788
  9. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 8 609
  10. Ťažko uveriť, že aj takto kvalitne sa dá študovať na Slovensku 8 544