Kubánci sú nadšení z návratu malých domácich reštaurácií

Nový boom súkromných reštaurácií na Kube má pomôcť absorbovať státisíce zamestnancov, ktorí budú čoskoro prepustení zo štátneho sektora.

Noví kubánski majitelia reštaurácií sa púšťajú do podnikateľského dobrodružstva bez toho, aby mali k dispozícii trh hodný toho označenia.(Zdroj: www.holacuba.de)

Nový boom súkromných reštaurácií na Kube má pomôcť absorbovať státisíce zamestnancov, ktorí budú čoskoro prepustení zo štátneho sektora.

HAVANA. Habáname ponúka svoje langusty Compay Segundo, Partenon zase novogrécku dekoráciu a San Cristóbal uvádza zákazníka do sveta filmu a starožitností. Vďaka liberalizácii, o ktorej rozhodla kubánska vláda, sa do Havany vo veľkom vracajú paladares, malé súkromné reštaurácie, píše agentúra AFP.

Otvorenie ekonomiky súkromnému sektoru, ktoré schválil kubánsky prezident Raúl Castro, prospelo predovšetkým súkromným reštauráciám. Prvý pokus v roku 1993 skončil neúspešne kvôli administratívnym prieťahom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Dnes sa paladares neskrývajú tak ako predtým: Habáname so žiarivou žltou reklamou v centre štvrti Vedado bola vždy snom Javiera Martíneza, tridsaťosemročného kuchára plného veľkých plánov.

kub.jpg"Je to zatiaľ rodinná záležitosť, máme len šesť zamestnancov. Urobíme ale všetko, aby sme uspeli, aj keď konkurencia bude tvrdá", vyhlasuje.

Jeho špičkové Langusty Compay Segundo, inšpirované slávnym gitaristom a spevákom z Buena Vista Social Club, sa predávajú za 20 konvertibilných pesos (asi 15 eur). To sa rovná priemernej mesačnej mzde kubánskeho zamestnanca.

Zákazníkov má preto len málo. Tvoria ich predovšetkým cudzinci a Kubánci žijúci a pracujúci v zahraničí. Avšak tých, ktorí túžia podnikať a otvoriť si reštauráciu, je veľa.

V podnikaní vedie gastronómia

Od októbra do decembra dostalo povolenie vyskúšať si súkromné podnikanie 83.403 Kubáncov. Súkromný sektor sa otvoril pre 178 profesií, ktoré majú umožniť absorbovať väčšinu z 500.000 zamestnancov, ktorí budú do konca marca prepustení zo štátneho sektora.

Reštaurácie, medzi ktoré sú zahrnuté paladares, ale aj kaviarne a kiosky s rýchlym občerstvením, sú hlavným sektorom súkromného podnikania. Štvrtinu všetkých povolení udelili práve im.

Noví kubánski majitelia reštaurácií sa púšťajú do dobrodružstva bez toho, aby mali k dispozícii trh hodný toho označenia. "Pracujem s tým, čo nájdem v štátnych obchodoch, a ovocie a zeleninu nakupujem na agromercados - štátnych trhoch s čerstvými výrobkami - ktorých zásobovanie je značne neisté", vysvetľuje štyridsaťsedemročný Carlos Márquez, kuchár v San Cristóbale, ktorý otvoril v decembri.

la-guarida-3.jpg

Obmedzenia postupne padajú

Tridsaťosemročný Javier Acosta investoval do Partenonu všetky úspory za 14 rokov práce v inom paladaru kubánskej metropoly. Jeho Partenon víta zákazníkov replikou slávneho gréckeho chrámu. Je umiestnený na poschodí jeho domu v luxusnej štvrti Miramar. "Uvidíme, ako to bude s novými zákonmi, s daňami - tadiaľ vedie cesta", vysvetľuje s nádejou v hlase a ukazuje dva malé salóniky svojej novej reštaurácie.

Paladares musia platiť licenčné poplatky, daň z obratu, daň zo zamestnancov a sociálne poistenie. Dnes však už neplatia obmedzenia ako predtým, kedy mohli ponúkať len 12 rôznych jedál. Hosťom smú predkladať hovädzie, ktoré nebolo v 90. rokoch povolené, a zamestnanci nemusia byť členmi rodiny.

Sektor môže tiež využívať profesionálov, ktorí získali skúsenosti za posledných 20 rokov, keď sa Kuba široko otvorila medzinárodnej turistike. "Je to nová skúsenosť pre všetkých, uvidíme, ako sa s tým vysporiadame," konštatuje Carlos Márquez, ktorého San Cristóbal zahŕňa okrem reštaurácie aj obchod so starožitnosťami a galériu s umením.

1.jpg

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  3. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  4. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Talent - vzdelanie - úspech
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  8. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  9. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  10. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  1. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  3. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  4. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  5. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  6. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  7. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  8. HubHub spája sily s Neulogy
  9. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  10. Byt alebo dom? V Novom Ružinove vyriešili dilemu za vás
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 25 168
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 21 295
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 10 244
  4. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 7 327
  5. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 6 844
  6. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 6 171
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 4 589
  8. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 4 118
  9. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 124
  10. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 2 164