SME

Kubánci sú nadšení z návratu malých domácich reštaurácií

Nový boom súkromných reštaurácií na Kube má pomôcť absorbovať státisíce zamestnancov, ktorí budú čoskoro prepustení zo štátneho sektora.

Noví kubánski majitelia reštaurácií sa púšťajú do podnikateľského dobrodružstva bez toho, aby mali k dispozícii trh hodný toho označenia.Noví kubánski majitelia reštaurácií sa púšťajú do podnikateľského dobrodružstva bez toho, aby mali k dispozícii trh hodný toho označenia. (Zdroj: www.holacuba.de)

Nový boom súkromných reštaurácií na Kube má pomôcť absorbovať státisíce zamestnancov, ktorí budú čoskoro prepustení zo štátneho sektora.

HAVANA. Habáname ponúka svoje langusty Compay Segundo, Partenon zase novogrécku dekoráciu a San Cristóbal uvádza zákazníka do sveta filmu a starožitností. Vďaka liberalizácii, o ktorej rozhodla kubánska vláda, sa do Havany vo veľkom vracajú paladares, malé súkromné reštaurácie, píše agentúra AFP.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Otvorenie ekonomiky súkromnému sektoru, ktoré schválil kubánsky prezident Raúl Castro, prospelo predovšetkým súkromným reštauráciám. Prvý pokus v roku 1993 skončil neúspešne kvôli administratívnym prieťahom.

SkryťVypnúť reklamu

Dnes sa paladares neskrývajú tak ako predtým: Habáname so žiarivou žltou reklamou v centre štvrti Vedado bola vždy snom Javiera Martíneza, tridsaťosemročného kuchára plného veľkých plánov.

kub.jpg"Je to zatiaľ rodinná záležitosť, máme len šesť zamestnancov. Urobíme ale všetko, aby sme uspeli, aj keď konkurencia bude tvrdá", vyhlasuje.

Jeho špičkové Langusty Compay Segundo, inšpirované slávnym gitaristom a spevákom z Buena Vista Social Club, sa predávajú za 20 konvertibilných pesos (asi 15 eur). To sa rovná priemernej mesačnej mzde kubánskeho zamestnanca.

Zákazníkov má preto len málo. Tvoria ich predovšetkým cudzinci a Kubánci žijúci a pracujúci v zahraničí. Avšak tých, ktorí túžia podnikať a otvoriť si reštauráciu, je veľa.

V podnikaní vedie gastronómia

Od októbra do decembra dostalo povolenie vyskúšať si súkromné podnikanie 83.403 Kubáncov. Súkromný sektor sa otvoril pre 178 profesií, ktoré majú umožniť absorbovať väčšinu z 500.000 zamestnancov, ktorí budú do konca marca prepustení zo štátneho sektora.

SkryťVypnúť reklamu

Reštaurácie, medzi ktoré sú zahrnuté paladares, ale aj kaviarne a kiosky s rýchlym občerstvením, sú hlavným sektorom súkromného podnikania. Štvrtinu všetkých povolení udelili práve im.

Noví kubánski majitelia reštaurácií sa púšťajú do dobrodružstva bez toho, aby mali k dispozícii trh hodný toho označenia. "Pracujem s tým, čo nájdem v štátnych obchodoch, a ovocie a zeleninu nakupujem na agromercados - štátnych trhoch s čerstvými výrobkami - ktorých zásobovanie je značne neisté", vysvetľuje štyridsaťsedemročný Carlos Márquez, kuchár v San Cristóbale, ktorý otvoril v decembri.

la-guarida-3.jpg

Obmedzenia postupne padajú

Tridsaťosemročný Javier Acosta investoval do Partenonu všetky úspory za 14 rokov práce v inom paladaru kubánskej metropoly. Jeho Partenon víta zákazníkov replikou slávneho gréckeho chrámu. Je umiestnený na poschodí jeho domu v luxusnej štvrti Miramar. "Uvidíme, ako to bude s novými zákonmi, s daňami - tadiaľ vedie cesta", vysvetľuje s nádejou v hlase a ukazuje dva malé salóniky svojej novej reštaurácie.

SkryťVypnúť reklamu

Paladares musia platiť licenčné poplatky, daň z obratu, daň zo zamestnancov a sociálne poistenie. Dnes však už neplatia obmedzenia ako predtým, kedy mohli ponúkať len 12 rôznych jedál. Hosťom smú predkladať hovädzie, ktoré nebolo v 90. rokoch povolené, a zamestnanci nemusia byť členmi rodiny.

Sektor môže tiež využívať profesionálov, ktorí získali skúsenosti za posledných 20 rokov, keď sa Kuba široko otvorila medzinárodnej turistike. "Je to nová skúsenosť pre všetkých, uvidíme, ako sa s tým vysporiadame," konštatuje Carlos Márquez, ktorého San Cristóbal zahŕňa okrem reštaurácie aj obchod so starožitnosťami a galériu s umením.

1.jpg

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  2. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  4. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  2. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  3. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  4. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Kaufland pozýva na letnú oslavu plnú farieb: príde Tina aj Kali
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 855
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 5 944
  3. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 4 451
  4. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 3 216
  5. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 2 666
  6. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 368
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 1 833
  8. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi 1 611
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Irena Šimuneková: Čriepky z Bojníc
  2. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pri pohľadoch na vysoké veže
  3. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  4. Patrik Užák: Balada o Balatóne
  5. Peter Lacina: Toskánsko za humnami: Spring '25
  6. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  7. Soňa Fröhlichová: Bazilej (Basel, Bâle) je pozoruhodné mesto, žijúce kultúrou, športom a tradíciami
  8. Soňa Fröhlichová: Bazilejský karneval trvá 72 hodín
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 23 907
  2. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 16 544
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 15 228
  4. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 6 172
  5. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 5 762
  6. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 4 353
  7. Otilia Horrocks: Tzv. lokálpatrioti ukázali občanom prostredník. 4 152
  8. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti! 4 053
  1. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  2. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  3. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  4. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  5. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  6. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  7. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  8. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
SkryťZatvoriť reklamu