SME
Štvrtok, 30. jún, 2022 | Meniny má Melánia

Kubánci sú nadšení z návratu malých domácich reštaurácií

Nový boom súkromných reštaurácií na Kube má pomôcť absorbovať státisíce zamestnancov, ktorí budú čoskoro prepustení zo štátneho sektora.

Noví kubánski majitelia reštaurácií sa púšťajú do podnikateľského dobrodružstva bez toho, aby mali k dispozícii trh hodný toho označenia.Noví kubánski majitelia reštaurácií sa púšťajú do podnikateľského dobrodružstva bez toho, aby mali k dispozícii trh hodný toho označenia. (Zdroj: www.holacuba.de)

Nový boom súkromných reštaurácií na Kube má pomôcť absorbovať státisíce zamestnancov, ktorí budú čoskoro prepustení zo štátneho sektora.

HAVANA. Habáname ponúka svoje langusty Compay Segundo, Partenon zase novogrécku dekoráciu a San Cristóbal uvádza zákazníka do sveta filmu a starožitností. Vďaka liberalizácii, o ktorej rozhodla kubánska vláda, sa do Havany vo veľkom vracajú paladares, malé súkromné reštaurácie, píše agentúra AFP.

Otvorenie ekonomiky súkromnému sektoru, ktoré schválil kubánsky prezident Raúl Castro, prospelo predovšetkým súkromným reštauráciám. Prvý pokus v roku 1993 skončil neúspešne kvôli administratívnym prieťahom.

SkryťVypnúť reklamu

Dnes sa paladares neskrývajú tak ako predtým: Habáname so žiarivou žltou reklamou v centre štvrti Vedado bola vždy snom Javiera Martíneza, tridsaťosemročného kuchára plného veľkých plánov.

kub.jpg"Je to zatiaľ rodinná záležitosť, máme len šesť zamestnancov. Urobíme ale všetko, aby sme uspeli, aj keď konkurencia bude tvrdá", vyhlasuje.

Jeho špičkové Langusty Compay Segundo, inšpirované slávnym gitaristom a spevákom z Buena Vista Social Club, sa predávajú za 20 konvertibilných pesos (asi 15 eur). To sa rovná priemernej mesačnej mzde kubánskeho zamestnanca.

Zákazníkov má preto len málo. Tvoria ich predovšetkým cudzinci a Kubánci žijúci a pracujúci v zahraničí. Avšak tých, ktorí túžia podnikať a otvoriť si reštauráciu, je veľa.

V podnikaní vedie gastronómia

Od októbra do decembra dostalo povolenie vyskúšať si súkromné podnikanie 83.403 Kubáncov. Súkromný sektor sa otvoril pre 178 profesií, ktoré majú umožniť absorbovať väčšinu z 500.000 zamestnancov, ktorí budú do konca marca prepustení zo štátneho sektora.

SkryťVypnúť reklamu

Reštaurácie, medzi ktoré sú zahrnuté paladares, ale aj kaviarne a kiosky s rýchlym občerstvením, sú hlavným sektorom súkromného podnikania. Štvrtinu všetkých povolení udelili práve im.

Noví kubánski majitelia reštaurácií sa púšťajú do dobrodružstva bez toho, aby mali k dispozícii trh hodný toho označenia. "Pracujem s tým, čo nájdem v štátnych obchodoch, a ovocie a zeleninu nakupujem na agromercados - štátnych trhoch s čerstvými výrobkami - ktorých zásobovanie je značne neisté", vysvetľuje štyridsaťsedemročný Carlos Márquez, kuchár v San Cristóbale, ktorý otvoril v decembri.

la-guarida-3.jpg

Obmedzenia postupne padajú

Tridsaťosemročný Javier Acosta investoval do Partenonu všetky úspory za 14 rokov práce v inom paladaru kubánskej metropoly. Jeho Partenon víta zákazníkov replikou slávneho gréckeho chrámu. Je umiestnený na poschodí jeho domu v luxusnej štvrti Miramar. "Uvidíme, ako to bude s novými zákonmi, s daňami - tadiaľ vedie cesta", vysvetľuje s nádejou v hlase a ukazuje dva malé salóniky svojej novej reštaurácie.

SkryťVypnúť reklamu

Paladares musia platiť licenčné poplatky, daň z obratu, daň zo zamestnancov a sociálne poistenie. Dnes však už neplatia obmedzenia ako predtým, kedy mohli ponúkať len 12 rôznych jedál. Hosťom smú predkladať hovädzie, ktoré nebolo v 90. rokoch povolené, a zamestnanci nemusia byť členmi rodiny.

Sektor môže tiež využívať profesionálov, ktorí získali skúsenosti za posledných 20 rokov, keď sa Kuba široko otvorila medzinárodnej turistike. "Je to nová skúsenosť pre všetkých, uvidíme, ako sa s tým vysporiadame," konštatuje Carlos Márquez, ktorého San Cristóbal zahŕňa okrem reštaurácie aj obchod so starožitnosťami a galériu s umením.

1.jpg

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Program ENTER vychováva novú digitálnu generáciu Slovenska
  2. Škrty robia aj ľudia s vyššími príjmami. Kto obmedzuje čo?
  3. V slovenskom Atose sa pracuje skvelo. Potvrdil to aj prieskum
  4. Na čo nezabudnúť, ak plánujete na leto malé i väčšie výlety
  5. V zateplenom dome je o päť stupňov menej. Ušetríte stovky eur
  6. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu
  7. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov
  8. Špičková starostlivosť aj pre detských pacientov
  1. ŠKODA rozširuje infraštruktúru nabíjačiek
  2. Program ENTER vychováva novú digitálnu generáciu Slovenska
  3. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu
  4. V zateplenom dome je o päť stupňov menej. Ušetríte stovky eur
  5. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov
  6. Stredoškoláci z Trnavy vyražajú na Shell Eco-marathon
  7. Ďalší ekologický krok BILLA
  8. Vysoké Tatry: Úrazovosť v horách narastá
  1. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek 12 404
  2. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine 9 229
  3. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 8 380
  4. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 6 955
  5. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 781
  6. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 3 292
  7. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 3 172
  8. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 2 735
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Irena Šimuneková: Na návšteve u susedov - Strážnice a okolie časť 1.
  2. Monika Kusendová: Malofatranská hrebeňovka alebo 4-dňové sólo dobrodružstvo s ruksakom po horách
  3. Robert Drál: Mt. Kilimanjaro - BASE Camp
  4. Daniel Schikor: Jordánsko - v hlavnom meste
  5. Iveta Bakitová: Tarragona a ešte pár cestovateľských tipov na Costa Dorada v Španielsku
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 37. - Arktída - Nansenova expedícia na lodi Fram (1893 - 1896)
  7. Aleš Tvrdý: Juhoafrická Republika a jej poklad
  8. Iveta Bakitová: Veľká Noc v Španielsku - dnes neplánovane o Salvadore Dalím
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 8 768
  2. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 7 670
  3. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 7 513
  4. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 4 087
  5. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 723
  6. Miroslav Lukáč: Kto je ešte dnes rusofil, potrebuje odbornú pomoc. 3 242
  7. Andrej Kiska: Pomôžme Cigánom dostať sa tam, kam tak mnohí chcú. 3 092
  8. Andrej Šverha: Pohodovo Okolo Balatonu 2 929
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  7. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  8. Jiří Ščobák: Mentální cvičení: Určení rizikových bodů a možných tras ruského postupu na Ukrajině
SkryťZatvoriť reklamu