Banská Bystrica 27. mája (TASR) - Desať štvorčlenných družstiev potvrdilo doteraz účasť na tradičných Majstrovstvách sveta vo varení a jedení halušiek, ktorých 8. ročník sa bude konať v Tureckej neďaleko Banskej Bystrice v sobotu 29. júna. Sú medzi nimi aj kuchári a jedáci z Maďarska a Českej republiky.
Pravidlá tohtoročného haluškového šampionátu, ako informovali dnes novinárov v Banskej Bystrici organizátori z Občianskeho združenia Halušky - Turecká, trochu "inovovali". Súťažiaci budú pripravovať slovenské národné jedlo z presne stanoveného množstva zemiakov tak, aby z neho uvarili halušky do trojlitrovej misky, to je asi 12 porcií. Ostatné súťažné podmienky sa nezmenia. Kuchár pripravuje pokrm sám z múky dodanej organizátormi, pri jedení už asistujú všetci členovia družstva. Víťazom sa stáva ten kolektív, ktorý najrýchlejšie a najkvalitnejšie uvarí a najrýchlejšie zje halušky.
Na vlaňajších majstrovstvách si zmeralo sily v kuchárskom a jedáckom umení 35 družstiev. Majstrom sa stal kolektív pod vedením Petra Bienskeho, ktorý uvaril a zjedol halušky za 12 minút 25 sekúnd. Rekordný čas uvarenia troch litrov je 8,2 minúty a zjedenia neuveriteľných 53 sekúnd. Organizátori očakávajú, že do Tureckej príde štyri až päťtisíc ľudí. Aj v tomto roku budú pre nich variť halušky na dvoch miestach. Na majstrovstvách ich predajú od 500 do 800 porcií. Na návštevníkov opäť čaká zábava, hudba, ale aj tradičné súťaže o najťažšieho chlapa a najľahšiu ženu. Historicky najťažší muž v Tureckej vážil 198 a najľahšia žena 37 kilogramov.
*dc som