Do Gruyére za znamenitým syrom

Neďaleko švajčiarskeho mesta Friebourg, asi 40 kilometrov severne od Ženevského jazera, sa na vysokom vŕšku rozprestiera malebné historické mestečko Gruyére. Jeho dominantou je impozantný stredoveký hrad, ktorý skrýva kultúrne bohatstvo predchádzajúcich .


Stredoveký hrad nad Gruyére. FOTO - AUTOR, ARCHÍV


Miestna výrobňa syra.


Mestečko Gruyére.

Neďaleko švajčiarskeho mesta Friebourg, asi 40 kilometrov severne od Ženevského jazera, sa na vysokom vŕšku rozprestiera malebné historické mestečko Gruyére. Jeho dominantou je impozantný stredoveký hrad, ktorý skrýva kultúrne bohatstvo predchádzajúcich ôsmich storočí. Najväčšou pýchou hradu sú zbierky - tapisérií, vzácneho nábytku dovezeného z Maroka a nástenné maľby od Camilla Corota.

Na prednom nádvorí hradu sa nachádza zaujímavé a jedinečné múzeum HR Giger, v ktorom nájdete zvláštne biomechanické kreatúry. Ocitnete sa v kreatívnom svete kresiel, pripomínajúcich ľudské stavce a interiérových oblúkov, pripomínajúcich celé chrbtice. Múzeum pôsobí s miernou dávkou fantázie dojmom, akoby ste sa nachádzali v telesných schránkach vyhynutých veľkých stavovcov.

V okolí mesta sa nachádza aj známa chocolaterie Nestlé a viaceré fromageries - syrárne, kde vás počas prehliadky zasvätia do kulinárskej výroby tých najlepších švajčiarskych syrov. Ak už budete v tomto miniatúrnom mestečku, nenechajte si ujsť kvetinovo bohato vyzdobenú drevenú reštauráciu na konci námestia, takmer pod hradom, s jednoduchým názvom „Chalet“. Tu na vás čaká niekoľko dobrôt.

Začnite napríklad jedlom, ktoré sa volá „Cuchaule“. Je to neobyčajný chlieb - vyrobený z kvetinovej múky, masla, mlieka a šafránu. Najčastejšie sa natiera domácou marmeládou, ktorá sa volá „benichonská horčica“. Vyrába sa z kandizovaného cukru, korenia, vareného vína, múky a horčice. Potom môžete skúsiť „Soupe de chalet“. Táto salašnícka polievka sa vyrába z čerstvej zeleniny - z divokého špenátu, žihľavy, cibule a zmesi horských bylín. Ku koncu varenia sa do polievky pridá mlieko, na kocky pokrájané zemiaky a syrový krém Gruyére.

Keď už sme pri „Créme de la Gruyére“. Je to hustý krém, odobratý z mlieka. Jeho aróma, jemnosť a lahodnosť z neho robia jednu z vysoko vyhľadávaných špecialít regiónu. No a ako zákusok by ste nemali vynechať kráľa tunajších syrov „Fromage le Gruyére“. Vyrába sa v celom okolí buď v horských príbytkoch vo veľkom hrnci na drevenom uhlí alebo vo vidieckych fabrikách, ktorých je na okolí niekoľko. Švajčiarsko a Francúzsko sa dlho preli o pôvod jeho mena a o vlastníctvo názvu, až nakoniec konvencia z roku 1951 prisúdila pôvod obom krajinám. Švajčiarsky Gruyére, vyrábaný z kravského mlieka, je hladký, celistvý, s dierami veľkosti hrášku a tmavohnedou prirodzenou kôrou. Orieškovou chuťou pripomína ementál. Jeho aróma, jemnosť a zemitá chuť robia z neho klenot fribourskej gastronómie.

DANIEL BELANSKÝ

(Pripravené v spolupráci

s CK BUBO.)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 25 560
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 650
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 17 553
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 676
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 120
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 986
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 367
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 210
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 985
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 011