SME
Nedeľa, 27. november, 2022 | Meniny má Milan

Do Gruyére za znamenitým syrom

Neďaleko švajčiarskeho mesta Friebourg, asi 40 kilometrov severne od Ženevského jazera, sa na vysokom vŕšku rozprestiera malebné historické mestečko Gruyére. Jeho dominantou je impozantný stredoveký hrad, ktorý skrýva kultúrne bohatstvo predchádzajúcich .


Stredoveký hrad nad Gruyére. FOTO - AUTOR, ARCHÍV


Miestna výrobňa syra.


Mestečko Gruyére.

Neďaleko švajčiarskeho mesta Friebourg, asi 40 kilometrov severne od Ženevského jazera, sa na vysokom vŕšku rozprestiera malebné historické mestečko Gruyére. Jeho dominantou je impozantný stredoveký hrad, ktorý skrýva kultúrne bohatstvo predchádzajúcich ôsmich storočí. Najväčšou pýchou hradu sú zbierky - tapisérií, vzácneho nábytku dovezeného z Maroka a nástenné maľby od Camilla Corota.

Na prednom nádvorí hradu sa nachádza zaujímavé a jedinečné múzeum HR Giger, v ktorom nájdete zvláštne biomechanické kreatúry. Ocitnete sa v kreatívnom svete kresiel, pripomínajúcich ľudské stavce a interiérových oblúkov, pripomínajúcich celé chrbtice. Múzeum pôsobí s miernou dávkou fantázie dojmom, akoby ste sa nachádzali v telesných schránkach vyhynutých veľkých stavovcov.

V okolí mesta sa nachádza aj známa chocolaterie Nestlé a viaceré fromageries - syrárne, kde vás počas prehliadky zasvätia do kulinárskej výroby tých najlepších švajčiarskych syrov. Ak už budete v tomto miniatúrnom mestečku, nenechajte si ujsť kvetinovo bohato vyzdobenú drevenú reštauráciu na konci námestia, takmer pod hradom, s jednoduchým názvom „Chalet“. Tu na vás čaká niekoľko dobrôt.

Začnite napríklad jedlom, ktoré sa volá „Cuchaule“. Je to neobyčajný chlieb - vyrobený z kvetinovej múky, masla, mlieka a šafránu. Najčastejšie sa natiera domácou marmeládou, ktorá sa volá „benichonská horčica“. Vyrába sa z kandizovaného cukru, korenia, vareného vína, múky a horčice. Potom môžete skúsiť „Soupe de chalet“. Táto salašnícka polievka sa vyrába z čerstvej zeleniny - z divokého špenátu, žihľavy, cibule a zmesi horských bylín. Ku koncu varenia sa do polievky pridá mlieko, na kocky pokrájané zemiaky a syrový krém Gruyére.

Keď už sme pri „Créme de la Gruyére“. Je to hustý krém, odobratý z mlieka. Jeho aróma, jemnosť a lahodnosť z neho robia jednu z vysoko vyhľadávaných špecialít regiónu. No a ako zákusok by ste nemali vynechať kráľa tunajších syrov „Fromage le Gruyére“. Vyrába sa v celom okolí buď v horských príbytkoch vo veľkom hrnci na drevenom uhlí alebo vo vidieckych fabrikách, ktorých je na okolí niekoľko. Švajčiarsko a Francúzsko sa dlho preli o pôvod jeho mena a o vlastníctvo názvu, až nakoniec konvencia z roku 1951 prisúdila pôvod obom krajinám. Švajčiarsky Gruyére, vyrábaný z kravského mlieka, je hladký, celistvý, s dierami veľkosti hrášku a tmavohnedou prirodzenou kôrou. Orieškovou chuťou pripomína ementál. Jeho aróma, jemnosť a zemitá chuť robia z neho klenot fribourskej gastronómie.

DANIEL BELANSKÝ

(Pripravené v spolupráci

s CK BUBO.)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana?
  2. Pre úsmevy všetkých detí: Mikuláš prinesie prekvapenia aj online
  3. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to?
  4. Vedeli ste, čo všetko kryje poistenie nehnuteľnosti?
  5. Blíži sa najväčšia investičná konferencia roku 2022
  6. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám
  7. Novinka: Počúvajte podcasty úplne bez reklamy v apke SME
  8. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie
  1. Tesco pokračuje v raste, otvára dve nové predajne
  2. Adios, smetiaky! Tento domáci kompostér mení odpad na substrát
  3. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste
  4. Štátne rezervy uvedú nový systém pomoci v krízových situáciách
  5. 7 prekvapení, ktoré prináša bývanie v Helenkách
  6. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana?
  7. eTabletka - 6 dôvodov pre nákup liekov z pohodlia domova
  8. Wüstenrot predstavuje novinku v poistení majetku W dobrom domov
  1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 25 575
  2. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 7 271
  3. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 6 478
  4. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 3 412
  5. Novinka: Počúvajte podcasty úplne bez reklamy v apke SME 2 653
  6. Platíte za poistenie, ktoré naozaj potrebujete? 2 028
  7. Plavky namiesto bielych plášťov. To sú doktori budúcnosti 1 765
  8. Jediná slovenská univerzita s akreditáciou AACSB 1 708
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Ľuboš Vodička: Maličkosti z Malých Karpát: Kamenné tváre a Obelisk
  2. Soňa Fröhlichová: Jazero Powell – najkrajšie priehradové jazero v USA, deň číslo 6
  3. Ľudmila Magdolenová: S deťmi po Balkáne. Časť piata-Tirana
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 50. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 2/3, prvý polrok 1929
  5. Aleš Tvrdý: Južná Amerika
  6. Ľudmila Magdolenová: S deťmi po Balkáne. Časť štvrtá- Skaderské jazero a príchod na albánske pobrežie
  7. Soňa Fröhlichová: Grand Canyon –⁠ jeden z najkrajších prírodných divov sveta, deň číslo 4
  8. Aleš Tvrdý: Cestovateľ
  1. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 14 662
  2. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX 6 530
  3. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 5 513
  4. Ján Valchár: Ukrajinci zmasakrovali ruských vojakov - no a čo? 5 463
  5. Věra Tepličková: Tak Sme rodina, alebo nie sme rodina? 4 843
  6. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 3 618
  7. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 3 475
  8. Jana Melišová: V závoji hmly 3 397
  1. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  2. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  3. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  4. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  6. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  7. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 50. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 2/3, prvý polrok 1929
SkryťZatvoriť reklamu