Do Gruyére za znamenitým syrom

Neďaleko švajčiarskeho mesta Friebourg, asi 40 kilometrov severne od Ženevského jazera, sa na vysokom vŕšku rozprestiera malebné historické mestečko Gruyére. Jeho dominantou je impozantný stredoveký hrad, ktorý skrýva kultúrne bohatstvo predchádzajúcich .


Stredoveký hrad nad Gruyére. FOTO - AUTOR, ARCHÍV


Miestna výrobňa syra.


Mestečko Gruyére.

Neďaleko švajčiarskeho mesta Friebourg, asi 40 kilometrov severne od Ženevského jazera, sa na vysokom vŕšku rozprestiera malebné historické mestečko Gruyére. Jeho dominantou je impozantný stredoveký hrad, ktorý skrýva kultúrne bohatstvo predchádzajúcich ôsmich storočí. Najväčšou pýchou hradu sú zbierky - tapisérií, vzácneho nábytku dovezeného z Maroka a nástenné maľby od Camilla Corota.

Na prednom nádvorí hradu sa nachádza zaujímavé a jedinečné múzeum HR Giger, v ktorom nájdete zvláštne biomechanické kreatúry. Ocitnete sa v kreatívnom svete kresiel, pripomínajúcich ľudské stavce a interiérových oblúkov, pripomínajúcich celé chrbtice. Múzeum pôsobí s miernou dávkou fantázie dojmom, akoby ste sa nachádzali v telesných schránkach vyhynutých veľkých stavovcov.

V okolí mesta sa nachádza aj známa chocolaterie Nestlé a viaceré fromageries - syrárne, kde vás počas prehliadky zasvätia do kulinárskej výroby tých najlepších švajčiarskych syrov. Ak už budete v tomto miniatúrnom mestečku, nenechajte si ujsť kvetinovo bohato vyzdobenú drevenú reštauráciu na konci námestia, takmer pod hradom, s jednoduchým názvom „Chalet“. Tu na vás čaká niekoľko dobrôt.

Začnite napríklad jedlom, ktoré sa volá „Cuchaule“. Je to neobyčajný chlieb - vyrobený z kvetinovej múky, masla, mlieka a šafránu. Najčastejšie sa natiera domácou marmeládou, ktorá sa volá „benichonská horčica“. Vyrába sa z kandizovaného cukru, korenia, vareného vína, múky a horčice. Potom môžete skúsiť „Soupe de chalet“. Táto salašnícka polievka sa vyrába z čerstvej zeleniny - z divokého špenátu, žihľavy, cibule a zmesi horských bylín. Ku koncu varenia sa do polievky pridá mlieko, na kocky pokrájané zemiaky a syrový krém Gruyére.

Keď už sme pri „Créme de la Gruyére“. Je to hustý krém, odobratý z mlieka. Jeho aróma, jemnosť a lahodnosť z neho robia jednu z vysoko vyhľadávaných špecialít regiónu. No a ako zákusok by ste nemali vynechať kráľa tunajších syrov „Fromage le Gruyére“. Vyrába sa v celom okolí buď v horských príbytkoch vo veľkom hrnci na drevenom uhlí alebo vo vidieckych fabrikách, ktorých je na okolí niekoľko. Švajčiarsko a Francúzsko sa dlho preli o pôvod jeho mena a o vlastníctvo názvu, až nakoniec konvencia z roku 1951 prisúdila pôvod obom krajinám. Švajčiarsky Gruyére, vyrábaný z kravského mlieka, je hladký, celistvý, s dierami veľkosti hrášku a tmavohnedou prirodzenou kôrou. Orieškovou chuťou pripomína ementál. Jeho aróma, jemnosť a zemitá chuť robia z neho klenot fribourskej gastronómie.

DANIEL BELANSKÝ

(Pripravené v spolupráci

s CK BUBO.)

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  10. Kam do tepla v januári?
  1. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  5. Alarica – new business project in the market of shoes
  6. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  7. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  8. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  9. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  10. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 13 542
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 422
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 210
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 1 964
  5. Kam do tepla v januári? 1 695
  6. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 1 621
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 367
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 197
  9. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 896
  10. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej! 862