SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Do Gruyére za znamenitým syrom

Neďaleko švajčiarskeho mesta Friebourg, asi 40 kilometrov severne od Ženevského jazera, sa na vysokom vŕšku rozprestiera malebné historické mestečko Gruyére. Jeho dominantou je impozantný stredoveký hrad, ktorý skrýva kultúrne bohatstvo predchádzajúcich .


Stredoveký hrad nad Gruyére. FOTO - AUTOR, ARCHÍV


Miestna výrobňa syra.


Mestečko Gruyére.

Neďaleko švajčiarskeho mesta Friebourg, asi 40 kilometrov severne od Ženevského jazera, sa na vysokom vŕšku rozprestiera malebné historické mestečko Gruyére. Jeho dominantou je impozantný stredoveký hrad, ktorý skrýva kultúrne bohatstvo predchádzajúcich ôsmich storočí. Najväčšou pýchou hradu sú zbierky - tapisérií, vzácneho nábytku dovezeného z Maroka a nástenné maľby od Camilla Corota.

Na prednom nádvorí hradu sa nachádza zaujímavé a jedinečné múzeum HR Giger, v ktorom nájdete zvláštne biomechanické kreatúry. Ocitnete sa v kreatívnom svete kresiel, pripomínajúcich ľudské stavce a interiérových oblúkov, pripomínajúcich celé chrbtice. Múzeum pôsobí s miernou dávkou fantázie dojmom, akoby ste sa nachádzali v telesných schránkach vyhynutých veľkých stavovcov.

V okolí mesta sa nachádza aj známa chocolaterie Nestlé a viaceré fromageries - syrárne, kde vás počas prehliadky zasvätia do kulinárskej výroby tých najlepších švajčiarskych syrov. Ak už budete v tomto miniatúrnom mestečku, nenechajte si ujsť kvetinovo bohato vyzdobenú drevenú reštauráciu na konci námestia, takmer pod hradom, s jednoduchým názvom „Chalet“. Tu na vás čaká niekoľko dobrôt.

Začnite napríklad jedlom, ktoré sa volá „Cuchaule“. Je to neobyčajný chlieb - vyrobený z kvetinovej múky, masla, mlieka a šafránu. Najčastejšie sa natiera domácou marmeládou, ktorá sa volá „benichonská horčica“. Vyrába sa z kandizovaného cukru, korenia, vareného vína, múky a horčice. Potom môžete skúsiť „Soupe de chalet“. Táto salašnícka polievka sa vyrába z čerstvej zeleniny - z divokého špenátu, žihľavy, cibule a zmesi horských bylín. Ku koncu varenia sa do polievky pridá mlieko, na kocky pokrájané zemiaky a syrový krém Gruyére.

Keď už sme pri „Créme de la Gruyére“. Je to hustý krém, odobratý z mlieka. Jeho aróma, jemnosť a lahodnosť z neho robia jednu z vysoko vyhľadávaných špecialít regiónu. No a ako zákusok by ste nemali vynechať kráľa tunajších syrov „Fromage le Gruyére“. Vyrába sa v celom okolí buď v horských príbytkoch vo veľkom hrnci na drevenom uhlí alebo vo vidieckych fabrikách, ktorých je na okolí niekoľko. Švajčiarsko a Francúzsko sa dlho preli o pôvod jeho mena a o vlastníctvo názvu, až nakoniec konvencia z roku 1951 prisúdila pôvod obom krajinám. Švajčiarsky Gruyére, vyrábaný z kravského mlieka, je hladký, celistvý, s dierami veľkosti hrášku a tmavohnedou prirodzenou kôrou. Orieškovou chuťou pripomína ementál. Jeho aróma, jemnosť a zemitá chuť robia z neho klenot fribourskej gastronómie.

DANIEL BELANSKÝ

(Pripravené v spolupráci

s CK BUBO.)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 554
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 306
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 831
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 463
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 946
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 330
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 990
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 602
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 527
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 6 241
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu