SME

Do Gruyére za znamenitým syrom

Neďaleko švajčiarskeho mesta Friebourg, asi 40 kilometrov severne od Ženevského jazera, sa na vysokom vŕšku rozprestiera malebné historické mestečko Gruyére. Jeho dominantou je impozantný stredoveký hrad, ktorý skrýva kultúrne bohatstvo predchádzajúcich .


Stredoveký hrad nad Gruyére. FOTO - AUTOR, ARCHÍV



Miestna výrobňa syra.



Mestečko Gruyére.


Neďaleko švajčiarskeho mesta Friebourg, asi 40 kilometrov severne od Ženevského jazera, sa na vysokom vŕšku rozprestiera malebné historické mestečko Gruyére. Jeho dominantou je impozantný stredoveký hrad, ktorý skrýva kultúrne bohatstvo predchádzajúcich ôsmich storočí. Najväčšou pýchou hradu sú zbierky - tapisérií, vzácneho nábytku dovezeného z Maroka a nástenné maľby od Camilla Corota.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na prednom nádvorí hradu sa nachádza zaujímavé a jedinečné múzeum HR Giger, v ktorom nájdete zvláštne biomechanické kreatúry. Ocitnete sa v kreatívnom svete kresiel, pripomínajúcich ľudské stavce a interiérových oblúkov, pripomínajúcich celé chrbtice. Múzeum pôsobí s miernou dávkou fantázie dojmom, akoby ste sa nachádzali v telesných schránkach vyhynutých veľkých stavovcov.

SkryťVypnúť reklamu

V okolí mesta sa nachádza aj známa chocolaterie Nestlé a viaceré fromageries - syrárne, kde vás počas prehliadky zasvätia do kulinárskej výroby tých najlepších švajčiarskych syrov. Ak už budete v tomto miniatúrnom mestečku, nenechajte si ujsť kvetinovo bohato vyzdobenú drevenú reštauráciu na konci námestia, takmer pod hradom, s jednoduchým názvom „Chalet“. Tu na vás čaká niekoľko dobrôt.

Začnite napríklad jedlom, ktoré sa volá „Cuchaule“. Je to neobyčajný chlieb - vyrobený z kvetinovej múky, masla, mlieka a šafránu. Najčastejšie sa natiera domácou marmeládou, ktorá sa volá „benichonská horčica“. Vyrába sa z kandizovaného cukru, korenia, vareného vína, múky a horčice. Potom môžete skúsiť „Soupe de chalet“. Táto salašnícka polievka sa vyrába z čerstvej zeleniny - z divokého špenátu, žihľavy, cibule a zmesi horských bylín. Ku koncu varenia sa do polievky pridá mlieko, na kocky pokrájané zemiaky a syrový krém Gruyére.

SkryťVypnúť reklamu

Keď už sme pri „Créme de la Gruyére“. Je to hustý krém, odobratý z mlieka. Jeho aróma, jemnosť a lahodnosť z neho robia jednu z vysoko vyhľadávaných špecialít regiónu. No a ako zákusok by ste nemali vynechať kráľa tunajších syrov „Fromage le Gruyére“. Vyrába sa v celom okolí buď v horských príbytkoch vo veľkom hrnci na drevenom uhlí alebo vo vidieckych fabrikách, ktorých je na okolí niekoľko. Švajčiarsko a Francúzsko sa dlho preli o pôvod jeho mena a o vlastníctvo názvu, až nakoniec konvencia z roku 1951 prisúdila pôvod obom krajinám. Švajčiarsky Gruyére, vyrábaný z kravského mlieka, je hladký, celistvý, s dierami veľkosti hrášku a tmavohnedou prirodzenou kôrou. Orieškovou chuťou pripomína ementál. Jeho aróma, jemnosť a zemitá chuť robia z neho klenot fribourskej gastronómie.

SkryťVypnúť reklamu

DANIEL BELANSKÝ

(Pripravené v spolupráci

s CK BUBO.)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  4. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  8. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  1. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  2. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  3. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  4. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  5. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  6. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 58 910
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 098
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 9 672
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 442
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 7 872
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 152
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 919
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni 4 148
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Soňa Fröhlichová: Bazilej (Basel, Bâle) je pozoruhodné mesto, žijúce kultúrou, športom a tradíciami
  2. Soňa Fröhlichová: Bazilejský karneval trvá 72 hodín
  3. Iveta Bakitová: Fínsko - 5 dní v krajine tisícich jazier v zime
  4. Irena Šimuneková: Rozhľadňa pod Klenovou
  5. Blanka Ulaherová: Pokakalsapeter, veselý cintorín, plno kaktusov a hmyz na zožratie (Mexiko 2024/2)
  6. Martin Majzlan: Icefields Parkway – Najkrajšia cesta na svete
  7. Ladislav Kucharik: Thajsko Krabi Maya Bay
  8. Dada Vozáriková: Človek by nepovedal, aké krásne sú albánske hory
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 93 583
  2. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 029
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 496
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 818
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 229
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 866
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 203
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 749
  1. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  2. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  3. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  6. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  7. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  8. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
SkryťZatvoriť reklamu