SME
Štvrtok, 17. október, 2019 | Meniny má Hedviga

Japonci dávajú pred ryžou prednosť francúzskym bagetám

Tokio 20. mája (TASR) - Najlepší francúzsky chlieb na svete pečú - Japonci. Je to zlá správa pre nového francúzskeho premiéra Jeana-Pierra Raffarina, ...

Tokio 20. mája (TASR) - Najlepší francúzsky chlieb na svete pečú - Japonci. Je to zlá správa pre nového francúzskeho premiéra Jeana-Pierra Raffarina, obhajcu tradičných francúzskych pekární a pekárskych výrobkov.

Francúzski pekári sa totiž nedostali medzi troch najlepších na 5. majstrovstvách sveta v pečení typických francúzskych pekárskych výrobkov, ktoré sa konali 23. apríla vo Villepinte pri Paríži. Francúzi skončili až štvrtí za trojčlenným tímom z Japonska, USA a Belgicka.

Víťazstvo Japoncov v troch kategóriách - sladké pečivo, bageta a špeciálny chlieb, umelecky stvárnený pekársky výrobok - je vyvrcholením dlhej cesty, ktorú začal v roku 1954 návštevou Japonska Raymond Calvel, bývalý učiteľ na mlynárskej škole v Paríži.

Francúzsky majiteľ reštaurácie v Tokiu a predseda poroty majstrovstiev Pierre Prigent pre AFP povedal, že Calvel bol jeho učiteľom a podnietil ho, aby v roku 1968 išiel do Japonska.

Japonská spoločnosť Donk, ktorú svojho času Calvel presvedčil o kvalitách francúzskeho chleba a bagiet, doviezla prvú pec na ich pečenie v roku 1965. Calvela požiadala o vyslanie francúzskych pekárov a Prigent patrí k prvej generácii vyslancov francúzskeho chleba v Japonsku.

V minulom roku predstavovala spotreba francúzskeho chleba na japonskom trhu 17 percent. Naopak, v konkurencii chlebov medzi Japoncami minulý rok výrazne prehral americký chlieb - jeho podiel na trhu vlani klesol prvýkrát pod 50 percent. Francúzsky chlieb zaznamenal nárast obľuby, Japonci ho konzumujú čoraz častejšie, aj na úkor tradičnej ryže.

Japonskí pekári, ktorých stimuluje rastúci dopyt po francúzskom chlebe, sa vydali cestou zvyšovania kvality - často s podporou francúzskych expertov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  2. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  3. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  4. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  5. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Nestarnú, ale dozrievajú
  8. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  9. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  10. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  1. Slováci sú chlebovým národom
  2. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  3. Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?
  4. P3 začína na východe Slovenska s výstavbou parku
  5. Zľavnené študentské lístky na dopravu s ISIC už aj cez mobil
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Kto vyhrá súboj medzi prírodnými a syntetickými diamantmi?
  8. Otvorenie nového sídla DELTA sprevádzala virtuálna realita
  9. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  10. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 985
  2. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 11 507
  3. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 11 247
  4. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 10 860
  5. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 10 370
  6. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 9 898
  7. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 9 022
  8. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 8 858
  9. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 7 640
  10. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 7 265