Japonci dávajú pred ryžou prednosť francúzskym bagetám

Tokio 20. mája (TASR) - Najlepší francúzsky chlieb na svete pečú - Japonci. Je to zlá správa pre nového francúzskeho premiéra Jeana-Pierra Raffarina, ...

Tokio 20. mája (TASR) - Najlepší francúzsky chlieb na svete pečú - Japonci. Je to zlá správa pre nového francúzskeho premiéra Jeana-Pierra Raffarina, obhajcu tradičných francúzskych pekární a pekárskych výrobkov.

Francúzski pekári sa totiž nedostali medzi troch najlepších na 5. majstrovstvách sveta v pečení typických francúzskych pekárskych výrobkov, ktoré sa konali 23. apríla vo Villepinte pri Paríži. Francúzi skončili až štvrtí za trojčlenným tímom z Japonska, USA a Belgicka.

Víťazstvo Japoncov v troch kategóriách - sladké pečivo, bageta a špeciálny chlieb, umelecky stvárnený pekársky výrobok - je vyvrcholením dlhej cesty, ktorú začal v roku 1954 návštevou Japonska Raymond Calvel, bývalý učiteľ na mlynárskej škole v Paríži.

Francúzsky majiteľ reštaurácie v Tokiu a predseda poroty majstrovstiev Pierre Prigent pre AFP povedal, že Calvel bol jeho učiteľom a podnietil ho, aby v roku 1968 išiel do Japonska.

Japonská spoločnosť Donk, ktorú svojho času Calvel presvedčil o kvalitách francúzskeho chleba a bagiet, doviezla prvú pec na ich pečenie v roku 1965. Calvela požiadala o vyslanie francúzskych pekárov a Prigent patrí k prvej generácii vyslancov francúzskeho chleba v Japonsku.

V minulom roku predstavovala spotreba francúzskeho chleba na japonskom trhu 17 percent. Naopak, v konkurencii chlebov medzi Japoncami minulý rok výrazne prehral americký chlieb - jeho podiel na trhu vlani klesol prvýkrát pod 50 percent. Francúzsky chlieb zaznamenal nárast obľuby, Japonci ho konzumujú čoraz častejšie, aj na úkor tradičnej ryže.

Japonskí pekári, ktorých stimuluje rastúci dopyt po francúzskom chlebe, sa vydali cestou zvyšovania kvality - často s podporou francúzskych expertov.

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  2. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  3. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  9. Top First moment dovolenky na leto 2018
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  2. Vianočný bázar chalaňov
  3. Vianočné mecheche 2017
  4. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  5. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  6. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  7. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  8. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  9. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  10. Rekonštrukcia v zime? Prečo nie?
  1. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 6 906
  2. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 5 939
  3. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 3 657
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 255
  5. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 2 218
  6. Top First moment dovolenky na leto 2018 2 090
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 993
  8. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 1 966
  9. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť 1 647
  10. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 1 387