SME
Pondelok, 26. júl, 2021 | Meniny má Anna, HanaKrížovkyKrížovky

Japonci dávajú pred ryžou prednosť francúzskym bagetám

Tokio 20. mája (TASR) - Najlepší francúzsky chlieb na svete pečú - Japonci. Je to zlá správa pre nového francúzskeho premiéra Jeana-Pierra Raffarina, ...

Tokio 20. mája (TASR) - Najlepší francúzsky chlieb na svete pečú - Japonci. Je to zlá správa pre nového francúzskeho premiéra Jeana-Pierra Raffarina, obhajcu tradičných francúzskych pekární a pekárskych výrobkov.

Francúzski pekári sa totiž nedostali medzi troch najlepších na 5. majstrovstvách sveta v pečení typických francúzskych pekárskych výrobkov, ktoré sa konali 23. apríla vo Villepinte pri Paríži. Francúzi skončili až štvrtí za trojčlenným tímom z Japonska, USA a Belgicka.

Víťazstvo Japoncov v troch kategóriách - sladké pečivo, bageta a špeciálny chlieb, umelecky stvárnený pekársky výrobok - je vyvrcholením dlhej cesty, ktorú začal v roku 1954 návštevou Japonska Raymond Calvel, bývalý učiteľ na mlynárskej škole v Paríži.

Skryť Vypnúť reklamu

Francúzsky majiteľ reštaurácie v Tokiu a predseda poroty majstrovstiev Pierre Prigent pre AFP povedal, že Calvel bol jeho učiteľom a podnietil ho, aby v roku 1968 išiel do Japonska.

Japonská spoločnosť Donk, ktorú svojho času Calvel presvedčil o kvalitách francúzskeho chleba a bagiet, doviezla prvú pec na ich pečenie v roku 1965. Calvela požiadala o vyslanie francúzskych pekárov a Prigent patrí k prvej generácii vyslancov francúzskeho chleba v Japonsku.

V minulom roku predstavovala spotreba francúzskeho chleba na japonskom trhu 17 percent. Naopak, v konkurencii chlebov medzi Japoncami minulý rok výrazne prehral americký chlieb - jeho podiel na trhu vlani klesol prvýkrát pod 50 percent. Francúzsky chlieb zaznamenal nárast obľuby, Japonci ho konzumujú čoraz častejšie, aj na úkor tradičnej ryže.

Skryť Vypnúť reklamu

Japonskí pekári, ktorých stimuluje rastúci dopyt po francúzskom chlebe, sa vydali cestou zvyšovania kvality - často s podporou francúzskych expertov.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte
  2. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  3. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu?
  4. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti
  5. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  6. Lenivý brunch s Muchom
  7. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú
  8. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  9. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  1. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú
  2. Lenivý brunch s Muchom
  3. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  4. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  6. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  7. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  8. Riziko úrazov je počas letných prázdnin vyššie
  9. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 9 512
  2. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 8 207
  3. Vedci skúmali slovenskú magnéziovú minerálku. Výsledok prekvapí. 5 961
  4. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 857
  5. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 4 277
  6. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 4 235
  7. Od Česka až po Jadran 3 727
  8. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 3 063
  9. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 660
  10. Pätnásť miest v Rakúsku na letné potulky 2 489
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu