SME
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Japonci dávajú pred ryžou prednosť francúzskym bagetám

Tokio 20. mája (TASR) - Najlepší francúzsky chlieb na svete pečú - Japonci. Je to zlá správa pre nového francúzskeho premiéra Jeana-Pierra Raffarina, ...

Tokio 20. mája (TASR) - Najlepší francúzsky chlieb na svete pečú - Japonci. Je to zlá správa pre nového francúzskeho premiéra Jeana-Pierra Raffarina, obhajcu tradičných francúzskych pekární a pekárskych výrobkov.

Francúzski pekári sa totiž nedostali medzi troch najlepších na 5. majstrovstvách sveta v pečení typických francúzskych pekárskych výrobkov, ktoré sa konali 23. apríla vo Villepinte pri Paríži. Francúzi skončili až štvrtí za trojčlenným tímom z Japonska, USA a Belgicka.

Víťazstvo Japoncov v troch kategóriách - sladké pečivo, bageta a špeciálny chlieb, umelecky stvárnený pekársky výrobok - je vyvrcholením dlhej cesty, ktorú začal v roku 1954 návštevou Japonska Raymond Calvel, bývalý učiteľ na mlynárskej škole v Paríži.

Skryť Vypnúť reklamu

Francúzsky majiteľ reštaurácie v Tokiu a predseda poroty majstrovstiev Pierre Prigent pre AFP povedal, že Calvel bol jeho učiteľom a podnietil ho, aby v roku 1968 išiel do Japonska.

Japonská spoločnosť Donk, ktorú svojho času Calvel presvedčil o kvalitách francúzskeho chleba a bagiet, doviezla prvú pec na ich pečenie v roku 1965. Calvela požiadala o vyslanie francúzskych pekárov a Prigent patrí k prvej generácii vyslancov francúzskeho chleba v Japonsku.

V minulom roku predstavovala spotreba francúzskeho chleba na japonskom trhu 17 percent. Naopak, v konkurencii chlebov medzi Japoncami minulý rok výrazne prehral americký chlieb - jeho podiel na trhu vlani klesol prvýkrát pod 50 percent. Francúzsky chlieb zaznamenal nárast obľuby, Japonci ho konzumujú čoraz častejšie, aj na úkor tradičnej ryže.

Skryť Vypnúť reklamu

Japonskí pekári, ktorých stimuluje rastúci dopyt po francúzskom chlebe, sa vydali cestou zvyšovania kvality - často s podporou francúzskych expertov.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  2. Home (ale aj) Office
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Bezbariérové vozidlo
  2. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  3. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Zelená Bratislava
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Ruža zmeny
  8. Úpravy automobilov pre ZŤP
  9. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  10. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 579
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 052
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 573
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 631
  5. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 12 401
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 898
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 005
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 8 991
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 976
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 8 616
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu