SME
Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Japonci dávajú pred ryžou prednosť francúzskym bagetám

Tokio 20. mája (TASR) - Najlepší francúzsky chlieb na svete pečú - Japonci. Je to zlá správa pre nového francúzskeho premiéra Jeana-Pierra Raffarina, ...

Tokio 20. mája (TASR) - Najlepší francúzsky chlieb na svete pečú - Japonci. Je to zlá správa pre nového francúzskeho premiéra Jeana-Pierra Raffarina, obhajcu tradičných francúzskych pekární a pekárskych výrobkov.

Francúzski pekári sa totiž nedostali medzi troch najlepších na 5. majstrovstvách sveta v pečení typických francúzskych pekárskych výrobkov, ktoré sa konali 23. apríla vo Villepinte pri Paríži. Francúzi skončili až štvrtí za trojčlenným tímom z Japonska, USA a Belgicka.

Víťazstvo Japoncov v troch kategóriách - sladké pečivo, bageta a špeciálny chlieb, umelecky stvárnený pekársky výrobok - je vyvrcholením dlhej cesty, ktorú začal v roku 1954 návštevou Japonska Raymond Calvel, bývalý učiteľ na mlynárskej škole v Paríži.

Skryť Vypnúť reklamu

Francúzsky majiteľ reštaurácie v Tokiu a predseda poroty majstrovstiev Pierre Prigent pre AFP povedal, že Calvel bol jeho učiteľom a podnietil ho, aby v roku 1968 išiel do Japonska.

Japonská spoločnosť Donk, ktorú svojho času Calvel presvedčil o kvalitách francúzskeho chleba a bagiet, doviezla prvú pec na ich pečenie v roku 1965. Calvela požiadala o vyslanie francúzskych pekárov a Prigent patrí k prvej generácii vyslancov francúzskeho chleba v Japonsku.

V minulom roku predstavovala spotreba francúzskeho chleba na japonskom trhu 17 percent. Naopak, v konkurencii chlebov medzi Japoncami minulý rok výrazne prehral americký chlieb - jeho podiel na trhu vlani klesol prvýkrát pod 50 percent. Francúzsky chlieb zaznamenal nárast obľuby, Japonci ho konzumujú čoraz častejšie, aj na úkor tradičnej ryže.

Skryť Vypnúť reklamu

Japonskí pekári, ktorých stimuluje rastúci dopyt po francúzskom chlebe, sa vydali cestou zvyšovania kvality - často s podporou francúzskych expertov.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  10. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  1. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  4. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  5. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  6. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  7. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  8. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  9. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  10. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 29 540
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 26 910
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 023
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 487
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 477
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 8 073
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 512
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 461
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 329
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 4 971
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu