SME
Nedeľa, 28. máj, 2023 | Meniny má Viliam

Taliani uprednostňujú svoju kuchyňu

Reštaurácie v Taliansku už dlho neponúkajú len svoje tradičné jedlá - pizzu, špagety či rizoto. Státisíce cudzincov, ktorí sa tu usadili, priniesli so sebou aj svoje tradičné jedlá. Talianom však tieto exotické pokrmy často príliš nevoňajú.

Taliansko bolo dlho krajinou, z ktorej sa odchádzalo za prácou a lepším životom, ale za posledných dvadsať rokov sa karta obrátila. Podľa najnovších štatistík žije na Apeninskom polostrove 1,5 milióna cudzincov. Väčšinou sú to Afričania, Číňania, Indovia a obyvatelia Južnej Ameriky, ktorí so sebou samozrejme priviezli svoje zvyky i kuchyňu.

Ešte pred desiatimi rokmi by nikto neuveril, že neďaleko rímskej hlavnej stanice Termini vyrastie malá čínska štvrť a vedľa nej „mini“ štvrte Indov, Pakistancov a prisťahovalcov z Afriky.

SkryťVypnúť reklamu

Vo všetkých väčších talianskych mestách už dnes nájdete reštaurácie s cudzokrajnou kuchyňou. Pred 15 rokmi to začali Číňania, potom prišli Indovia, Arabi a ďalší. Situácia v Taliansku je však iná ako v Nemecku, Francúzku či Británii. O Talianoch sa vraví, že ich individualizmus im bráni v tom, aby boli skutočnými nacionalistami, až na dve výnimky: futbal a kuchyňu.

V posledných rokoch však Taliani začali masovo cestovať. Ochutnali cudzie kuchyne, a to ich utvrdilo v presvedčení, že aj za hranicami sa dá dobre najesť, ale talianska kuchyňa je svojou pestrosťou a chuťou nedosiahnuteľná.

A tak v Taliansku vlastne existujú dva typy zahraničných reštaurácií: „ristoranti etnici“, teda etnické reštaurácie, pretože sa v nich varia exotické jedlá. Navštevujú ich predovšetkým Číňania, Indovia či Pakistanci, aby si pripomenuli domov. Pre Taliana je návšteva takéhoto podniku do istej miery dôkazom odvahy.

SkryťVypnúť reklamu

Oveľa početnejšie sú však reštaurácie, v ktorých sa pôvodne exotické kuchyne prispôsobili talianskemu vkusu. Typickým príkladom sú čínske reštaurácie. V Ríme je ich asi päťdesiat, ale prakticky žiadna nepodáva tzv. pekinskú kuchyňu, ktorá má pre Talianov neznesiteľnú chuť. Všade sa varí kuchyňa kantonská. Tú charakterizuje bohaté zastúpenie zeleniny, cestovín, rýb a bieleho mäsa - teda všetkého, čo je typické pre kuchyňu taliansku. Má to síce inú chuť, ale Talian sa cíti vlastne doma.

Vari len v jednom Taliani trochu ustúpili cudzincom: kiosky s krájanou pizzou sa zdobia klobáskami, salámou, či párkami. Údajne si to kedysi vynútili Nemci, ktorí hromadne navštevujú Jadranskú riviéru.

(tasr)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. Miro Šatan: Nechajme deti robiť viacero športov
  3. Slováci pomáhajú s digitalizáciou školstva doma aj v zahraničí
  4. Moravák, ktorý ukázal svetu, ako sa robí „nové umenie“
  5. Nevídaný záujem o grécke ostrovy. Mnohé hotely sú už nedostupné
  6. Plánujete si dokonalú rodinnú dovolenku?
  7. Martin Cígler zo Seyforu: Rast IT sektora predbieha počet odborn
  8. Byty v Rakyte s dotovanou hypotékou a zvýhodnenými cenami
  1. Na trhu jazdeniek pribudli kabriolety
  2. Slováci pomáhajú s digitalizáciou školstva doma aj v zahraničí
  3. Nevídaný záujem o grécke ostrovy. Mnohé hotely sú už nedostupné
  4. Päť rád, ako si po vysokej škole nájsť vysnívanú prácu
  5. Moravák, ktorý ukázal svetu, ako sa robí „nové umenie“
  6. Miro Šatan: Nechajme deti robiť viacero športov
  7. 7 dôvodov, že investícia do bezpečnostných dverí sa vypláca
  8. Dualisti o praxi: Sme súčasťou všetkých procesov
  1. Odvážte sa vystúpiť z komfortnej zóny. Zažijete iné Chorvátsko 9 623
  2. Existuje viac spôsobov, ako znížiť mesačnú splátku na hypotéke 8 107
  3. Nevídaný záujem o grécke ostrovy. Mnohé hotely sú už nedostupné 6 843
  4. Ďurákovci a ich biznis: Z malého e-shopu k státisícovým tržbám 5 410
  5. Byty v Rakyte s dotovanou hypotékou a zvýhodnenými cenami 5 067
  6. Čeľustní ortopédi bijú na poplach: Pacienti potrebujú ochranu 4 878
  7. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku? 4 571
  8. Tipy na výlety po letnom Rakúsku 2 454
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Dušan Király: Saigon s deravou topánkou
  2. Martin Majzlan: Nepál – kráľovstvo bohov
  3. Ľuboš Vodička: Kostoly za hradbami: Dlhá
  4. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Vasiľov
  5. Alena Miklošová: Road Trip: Z Miami na Key West
  6. Vladimír Benčík: Rím - Tajomstvá Vatikánskych múzeí (1. časť)
  7. Iveta Bakitová: Laponsko - výlet za polárnou žiarou
  8. Ľuboš Vodička: Slovenské hrady: Čachtice
  1. Ján Šeďo: Americkí vojaci zaútočili na predajňu Billa vo Zvolene. 106 551
  2. Ján Šeďo: Mrak skazy úraduje aj na severozápade Slovenska a keby len tam... 51 948
  3. Ján Šeďo: V Jasenovaci omdlievali aj vrahovia z SS, tromfli ich bývalí mnísi. 37 485
  4. Ján Šeďo: Nové ruské zbrane sú desiatky rokov pred zahraničnou konkurenciou... 33 270
  5. Jozef Varga: Prečo nemám rád Rusko 30 210
  6. Ľudmila Križanovská: Zase ste nič nepochopili, pán Fico 14 852
  7. Ján Bilohuščin: Rádioaktívny mrak konšpirátorov – pohľad jadrového chemika 7 511
  8. Miroslav Kocúr: Kočner a zahmlievanie okolo skutku, ktorý sa stal 7 327
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
SkryťZatvoriť reklamu