SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Taliani uprednostňujú svoju kuchyňu

Reštaurácie v Taliansku už dlho neponúkajú len svoje tradičné jedlá - pizzu, špagety či rizoto. Státisíce cudzincov, ktorí sa tu usadili, priniesli so sebou aj svoje tradičné jedlá. Talianom však tieto exotické pokrmy často príliš nevoňajú.

Taliansko bolo dlho krajinou, z ktorej sa odchádzalo za prácou a lepším životom, ale za posledných dvadsať rokov sa karta obrátila. Podľa najnovších štatistík žije na Apeninskom polostrove 1,5 milióna cudzincov. Väčšinou sú to Afričania, Číňania, Indovia a obyvatelia Južnej Ameriky, ktorí so sebou samozrejme priviezli svoje zvyky i kuchyňu.

Ešte pred desiatimi rokmi by nikto neuveril, že neďaleko rímskej hlavnej stanice Termini vyrastie malá čínska štvrť a vedľa nej „mini“ štvrte Indov, Pakistancov a prisťahovalcov z Afriky.

Skryť Vypnúť reklamu

Vo všetkých väčších talianskych mestách už dnes nájdete reštaurácie s cudzokrajnou kuchyňou. Pred 15 rokmi to začali Číňania, potom prišli Indovia, Arabi a ďalší. Situácia v Taliansku je však iná ako v Nemecku, Francúzku či Británii. O Talianoch sa vraví, že ich individualizmus im bráni v tom, aby boli skutočnými nacionalistami, až na dve výnimky: futbal a kuchyňu.

V posledných rokoch však Taliani začali masovo cestovať. Ochutnali cudzie kuchyne, a to ich utvrdilo v presvedčení, že aj za hranicami sa dá dobre najesť, ale talianska kuchyňa je svojou pestrosťou a chuťou nedosiahnuteľná.

A tak v Taliansku vlastne existujú dva typy zahraničných reštaurácií: „ristoranti etnici“, teda etnické reštaurácie, pretože sa v nich varia exotické jedlá. Navštevujú ich predovšetkým Číňania, Indovia či Pakistanci, aby si pripomenuli domov. Pre Taliana je návšteva takéhoto podniku do istej miery dôkazom odvahy.

Skryť Vypnúť reklamu

Oveľa početnejšie sú však reštaurácie, v ktorých sa pôvodne exotické kuchyne prispôsobili talianskemu vkusu. Typickým príkladom sú čínske reštaurácie. V Ríme je ich asi päťdesiat, ale prakticky žiadna nepodáva tzv. pekinskú kuchyňu, ktorá má pre Talianov neznesiteľnú chuť. Všade sa varí kuchyňa kantonská. Tú charakterizuje bohaté zastúpenie zeleniny, cestovín, rýb a bieleho mäsa - teda všetkého, čo je typické pre kuchyňu taliansku. Má to síce inú chuť, ale Talian sa cíti vlastne doma.

Vari len v jednom Taliani trochu ustúpili cudzincom: kiosky s krájanou pizzou sa zdobia klobáskami, salámou, či párkami. Údajne si to kedysi vynútili Nemci, ktorí hromadne navštevujú Jadranskú riviéru.

(tasr)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 861
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 39 641
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 230
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 635
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 075
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 048
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 418
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 241
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 102
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 990
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu