V kolíske šampanského

Benediktínsky mních Dom Pierre Pérignon dal pravému šampanskému nielen chuť a vzhľad, ale vymyslel preň aj fľašu a špeciálnu zátku. Nie náhodou sa najluxusnejšie šampanské volá po ňom – Dom Pérignon.

V kostole a kláštore v Hautvillers v stredoveku žilo do päťdesiat benediktínov. Najslávnejší z nich Dom Pierre Pérignon je pochovaný pod doskou pred oltárom kostola.

Pol hodinky cesty rýchlovlakom TGV z Paríža na východ, a človek sa ocitne v kraji plnom nádherných vinohradov. Ako vlasy pravidelne sčesané na cestičky, sú rady rovnako ostrihaných kríkov viniča uviazaných presne rovnako. Kam len človek dovidí. Zdalo by sa, že kraj je trochu chladný na kvalitné víno. Opak je však pravdou. Práve ustálené počasie, vápencovo-kriedové podložie a, samozrejme, stáročia skúseností robia zo Champagne najznámejšiu vinársku oblasť na svete.

Diabolské víno

Neďaleko Reims, mesta so slávnou gotickou katedrálou, je pravé srdce Champagne. Epernay – hlavné mesto šampanského, a hneď vedľa, na kopčeku Hautvillers – jeho kolíska. Sem, do kláštora benediktínov, prišiel v roku 1668 mladý mních Dom Pierre Pérignon. Prijali ho ako pivničného majstra. A on sa do svojej práce pustil s vervou a odhodlaním vytvoriť niečo hodnotné. Kláštor aj oblasť okolo neho boli v tom čase v úbohom stave. Poľnohospodári sa tu dlhé roky venovali výrobe vína, ale nechápali procesy, ktoré v ňom prebiehali, a víno im často vybuchovalo, trhalo fľaše, nedalo sa skladovať ani prevážať. Všetko, čo bolo neznáme, tajomné, v stredoveku označili za čierne – diabolské. Aj víno zo Champagne preto nazvali diabolským vínom.

Článok pokračuje pod video reklamou

obr_2.jpg

Presne rovnako uviazané, rovnako ostrihané. Aby mohli niesť označenie
Champagne, musí sa hrozno zbierať výhradne ručne

Ako skrotiť výbušnú energiu bubliniek?

Dom Pérignon chcel jeho meno očistiť. Do svojej práce sa pustil s trpezlivosťou bádateľa. Ani on nerozumel procesu fermentácie, ale chápal, že keď má víno toľko energie, treba ho uložiť do pevnejšieho materiálu. Prvým krokom bolo teda hrubé sklo v tvare hrušky. Ďalšie odhalenie prišlo s jedným španielskym pútnikom. Mal so sebou fľašu vína uzavretú korkovou zátkou. Dovtedy v Champagni fľaše zatvárali drievkom obaleným v zmesi z prírodných materiálov. Dom Pérignonovi sa nepáčilo nielen to, že je nestabilná, ale aj neestetická a najmä nehygienická. Korkom bol nadšený.

Prišiel rad na skladovanie. Dom Pérignon vypozoroval, že ich vínu neprospieva presúvanie z chladu do tepla a naopak. Pri premiestňovaní výbuchov pribúdalo. Tu sa ukázali výhody kriedového podložia. Pivnice zapustené v kriede majú trvalo jednotnú teplotu. Keď vyriešil aj tento problém, mohol sa pustiť do najväčšej alchýmie. Práce s hroznom a kombinovania rôznych odrôd. Keďže v stredoveku sa dane kláštorom odvádzali zväčša v naturáliách, mal prehľad o vzorkách z celého kraja. Podarilo sa mu prísť aj na spôsob, ako z červeného hrozna vyčariť priezračný zlatistý mok. Ním objavená metóda prešovania sa používa dodnes.

obr_1.jpg

Hoci v mestečku žije len zo dvetisíc obyvateľov, majú škôlku a školu až po
šiestu triedu. Domáci vinári sa tešia, že z vinice nemusia utekať po deti ďaleko

Na kráľovský dvor

Keď mal väčšinu problémov zvládnutých, bolo treba dostať víno medzi šľachtu. Tu sa legendy rozchádzajú, miestni sprievodcovia ho vidia, ako nastupuje na loď s niekoľkými fľašami šampanského, a keďže rieka Marne sa vlieva do Seiny a tá preteká cez Versailles, dostáva sa priamo na dvor kráľa Ľudovíta XIV. Druhá legenda túto cestu prisúdila krásnej barónke de Thierzy, ktorá sa do kláštora Hautvillers chodila pravidelne spovedať zo svojich mnohých hriechov a sľúbila, že kláštorné víno dostane na kráľovský dvor. Nech je to tak či onak, Ľudovít XIV., kráľ, čo si rád užíval života, sa do šampanského okamžite zamiloval a rezervoval si väčšinu produkcie.

Začal sa rozkvet kláštora aj celej oblasti, a hoci po smrti Dom Pérignona (umrel v roku 1715 ako 76-ročný, vraj sa toľko dožil aj vďaka zdraviu prospešným vlastnostiam šampanského) v kláštore s výrobou vína postupne prestali, slávu mu zabezpečil labužník Napoleon a odvtedy už šampanské svoju luxusnú príchuť nestratilo. Dnes vlastní kláštor v malebnom mestečku Hautvillers vplyvná „šampanská“ rodina Moët a Chandon a značku Dom Pérignon dodáva do celého sveta. Aj u nás ju vo vybraných obchodoch dostanete za zhruba osemdesiat eur, v reštaurácii minimálne za dvojnásobok.

obr_3.jpg

Moët et Chandon, stĺpik pri vinici označuje majetok jednej z najslávnejších
„šampanských“ rodín. A ruže na okraji vinárom signalizujú nebezpečenstvo
vzniku peronospóry

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  2. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  3. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  5. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  6. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  7. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  8. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  9. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý
  10. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine
  1. Poľovníkom sa nestaneš, musíš sa ním narodiť!
  2. Bratislava začína s výstavbou bulváru Mlynské nivy
  3. Tréningové moduly HACCP online
  4. Kuba má záujem o spoluprácu s SPU v Nitre
  5. Návštevníkov Gardenie zaujali expozície SPU v Nitre
  6. Slováci si nevedia predstaviť svoj deň bez chleba a pečiva
  7. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  8. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  9. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  10. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 436
  2. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 15 014
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 14 820
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 11 493
  5. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 7 644
  6. Jordánsko: Najkrajšie miesta kráľovstva v púšti 5 496
  7. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 5 271
  8. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 4 761
  9. Miesta v Rakúsku, ktoré by ste mali vidieť. Kúsok za Bratislavou 4 527
  10. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 3 926