SME
Sobota, 23. september, 2023 | Meniny má Zdenka

V kolíske šampanského

Benediktínsky mních Dom Pierre Pérignon dal pravému šampanskému nielen chuť a vzhľad, ale vymyslel preň aj fľašu a špeciálnu zátku. Nie náhodou sa najluxusnejšie šampanské volá po ňom – Dom Pérignon.

V kostole a kláštore v Hautvillers v stredoveku žilo do päťdesiat benediktínov. Najslávnejší z nich Dom Pierre Pérignon je pochovaný pod doskou pred oltárom kostola.V kostole a kláštore v Hautvillers v stredoveku žilo do päťdesiat benediktínov. Najslávnejší z nich Dom Pierre Pérignon je pochovaný pod doskou pred oltárom kostola.

Pol hodinky cesty rýchlovlakom TGV z Paríža na východ, a človek sa ocitne v kraji plnom nádherných vinohradov. Ako vlasy pravidelne sčesané na cestičky, sú rady rovnako ostrihaných kríkov viniča uviazaných presne rovnako. Kam len človek dovidí. Zdalo by sa, že kraj je trochu chladný na kvalitné víno. Opak je však pravdou. Práve ustálené počasie, vápencovo-kriedové podložie a, samozrejme, stáročia skúseností robia zo Champagne najznámejšiu vinársku oblasť na svete.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Diabolské víno

Neďaleko Reims, mesta so slávnou gotickou katedrálou, je pravé srdce Champagne. Epernay – hlavné mesto šampanského, a hneď vedľa, na kopčeku Hautvillers – jeho kolíska. Sem, do kláštora benediktínov, prišiel v roku 1668 mladý mních Dom Pierre Pérignon. Prijali ho ako pivničného majstra. A on sa do svojej práce pustil s vervou a odhodlaním vytvoriť niečo hodnotné. Kláštor aj oblasť okolo neho boli v tom čase v úbohom stave. Poľnohospodári sa tu dlhé roky venovali výrobe vína, ale nechápali procesy, ktoré v ňom prebiehali, a víno im často vybuchovalo, trhalo fľaše, nedalo sa skladovať ani prevážať. Všetko, čo bolo neznáme, tajomné, v stredoveku označili za čierne – diabolské. Aj víno zo Champagne preto nazvali diabolským vínom.

SkryťVypnúť reklamu

obr_2.jpg

Presne rovnako uviazané, rovnako ostrihané. Aby mohli niesť označenie
Champagne, musí sa hrozno zbierať výhradne ručne

Ako skrotiť výbušnú energiu bubliniek?

Dom Pérignon chcel jeho meno očistiť. Do svojej práce sa pustil s trpezlivosťou bádateľa. Ani on nerozumel procesu fermentácie, ale chápal, že keď má víno toľko energie, treba ho uložiť do pevnejšieho materiálu. Prvým krokom bolo teda hrubé sklo v tvare hrušky. Ďalšie odhalenie prišlo s jedným španielskym pútnikom. Mal so sebou fľašu vína uzavretú korkovou zátkou. Dovtedy v Champagni fľaše zatvárali drievkom obaleným v zmesi z prírodných materiálov. Dom Pérignonovi sa nepáčilo nielen to, že je nestabilná, ale aj neestetická a najmä nehygienická. Korkom bol nadšený.

Prišiel rad na skladovanie. Dom Pérignon vypozoroval, že ich vínu neprospieva presúvanie z chladu do tepla a naopak. Pri premiestňovaní výbuchov pribúdalo. Tu sa ukázali výhody kriedového podložia. Pivnice zapustené v kriede majú trvalo jednotnú teplotu. Keď vyriešil aj tento problém, mohol sa pustiť do najväčšej alchýmie. Práce s hroznom a kombinovania rôznych odrôd. Keďže v stredoveku sa dane kláštorom odvádzali zväčša v naturáliách, mal prehľad o vzorkách z celého kraja. Podarilo sa mu prísť aj na spôsob, ako z červeného hrozna vyčariť priezračný zlatistý mok. Ním objavená metóda prešovania sa používa dodnes.

SkryťVypnúť reklamu

obr_1.jpg

Hoci v mestečku žije len zo dvetisíc obyvateľov, majú škôlku a školu až po
šiestu triedu. Domáci vinári sa tešia, že z vinice nemusia utekať po deti ďaleko

Na kráľovský dvor

Keď mal väčšinu problémov zvládnutých, bolo treba dostať víno medzi šľachtu. Tu sa legendy rozchádzajú, miestni sprievodcovia ho vidia, ako nastupuje na loď s niekoľkými fľašami šampanského, a keďže rieka Marne sa vlieva do Seiny a tá preteká cez Versailles, dostáva sa priamo na dvor kráľa Ľudovíta XIV. Druhá legenda túto cestu prisúdila krásnej barónke de Thierzy, ktorá sa do kláštora Hautvillers chodila pravidelne spovedať zo svojich mnohých hriechov a sľúbila, že kláštorné víno dostane na kráľovský dvor. Nech je to tak či onak, Ľudovít XIV., kráľ, čo si rád užíval života, sa do šampanského okamžite zamiloval a rezervoval si väčšinu produkcie.

SkryťVypnúť reklamu

Začal sa rozkvet kláštora aj celej oblasti, a hoci po smrti Dom Pérignona (umrel v roku 1715 ako 76-ročný, vraj sa toľko dožil aj vďaka zdraviu prospešným vlastnostiam šampanského) v kláštore s výrobou vína postupne prestali, slávu mu zabezpečil labužník Napoleon a odvtedy už šampanské svoju luxusnú príchuť nestratilo. Dnes vlastní kláštor v malebnom mestečku Hautvillers vplyvná „šampanská“ rodina Moët a Chandon a značku Dom Pérignon dodáva do celého sveta. Aj u nás ju vo vybraných obchodoch dostanete za zhruba osemdesiat eur, v reštaurácii minimálne za dvojnásobok.

obr_3.jpg

Moët et Chandon, stĺpik pri vinici označuje majetok jednej z najslávnejších
„šampanských“ rodín. A ruže na okraji vinárom signalizujú nebezpečenstvo
vzniku peronospóry

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Rivalita až na dreň. Pozrite si najväčšie súboje v F1
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom
  3. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom
  4. Oblačno, miestami roboti. Ďalší diel pútavého sci-fi komiksu
  5. Spoločnosť EY vyhlásila 18. ročník súťaže na Slovensku
  6. Septembrové číslo krížovkárskeho magazínu Lišiak v denníku SME
  7. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty
  8. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz
  1. Rivalita až na dreň. Pozrite si najväčšie súboje v F1
  2. Union zdravotná poisťovňa prináša novinku vo vzdelávaní
  3. Tento domáci nápoj vzpruží lepšie než káva, šlofík a energiťák
  4. Geniálne, čo dokáže minca v mrazničke!
  5. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom
  6. Novesta predstavuje novú kolekciu pre jeseň/zimu 2023
  7. Katolícka univerzita vykročila na ďalšiu misiu
  8. Prišli na to, že odpad je cenný
  1. Už len dnes za vás Fellner zaplatí polovicu dovolenky 11 844
  2. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty 6 024
  3. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 5 652
  4. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 5 158
  5. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz 3 317
  6. Získajte 50% zľavu na predplatné SME.sk. Tu zistíte viac 3 224
  7. Ľuboš Fellner opäť pozýva. Kam volá turistov teraz? 2 723
  8. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom 2 714
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Blanka Ulaherová: V Madride, tri minúty od Guerniky
  2. Matej Peluha: Podporuje svoje dieťa aby bol samovražedný atentátnik. Ako sme si sadli s Talibanom na čaj.
  3. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Klin (III)
  4. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Malé Zlievce
  5. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami: Čakanovce - Galamba
  6. Andrej Šverha: Rakúske Alpy, láska na prvý pohľad
  7. Dušan Király: Saigon s deravou topánkou
  8. Martin Majzlan: Nepál – kráľovstvo bohov
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 63 811
  2. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 24 167
  3. Igor Kossaczký: Matovičova akcia ukázala pravdu o slovenských médiách 23 159
  4. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 10 481
  5. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 10 427
  6. Pavel Macko: Teraz sa ukáže, ako hlboko siahajú korene zla a aká silná je Žilinkova ochrana gaunerov 9 632
  7. Ivan Mlynár: Zo skrine biskupov Slovenska vypadol ďalší kostlivec. 7 321
  8. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 7 258
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.
SkryťZatvoriť reklamu