V kolíske šampanského

Benediktínsky mních Dom Pierre Pérignon dal pravému šampanskému nielen chuť a vzhľad, ale vymyslel preň aj fľašu a špeciálnu zátku. Nie náhodou sa najluxusnejšie šampanské volá po ňom – Dom Pérignon.

V kostole a kláštore v Hautvillers v stredoveku žilo do päťdesiat benediktínov. Najslávnejší z nich Dom Pierre Pérignon je pochovaný pod doskou pred oltárom kostola.

Pol hodinky cesty rýchlovlakom TGV z Paríža na východ, a človek sa ocitne v kraji plnom nádherných vinohradov. Ako vlasy pravidelne sčesané na cestičky, sú rady rovnako ostrihaných kríkov viniča uviazaných presne rovnako. Kam len človek dovidí. Zdalo by sa, že kraj je trochu chladný na kvalitné víno. Opak je však pravdou. Práve ustálené počasie, vápencovo-kriedové podložie a, samozrejme, stáročia skúseností robia zo Champagne najznámejšiu vinársku oblasť na svete.

Diabolské víno

Neďaleko Reims, mesta so slávnou gotickou katedrálou, je pravé srdce Champagne. Epernay – hlavné mesto šampanského, a hneď vedľa, na kopčeku Hautvillers – jeho kolíska. Sem, do kláštora benediktínov, prišiel v roku 1668 mladý mních Dom Pierre Pérignon. Prijali ho ako pivničného majstra. A on sa do svojej práce pustil s vervou a odhodlaním vytvoriť niečo hodnotné. Kláštor aj oblasť okolo neho boli v tom čase v úbohom stave. Poľnohospodári sa tu dlhé roky venovali výrobe vína, ale nechápali procesy, ktoré v ňom prebiehali, a víno im často vybuchovalo, trhalo fľaše, nedalo sa skladovať ani prevážať. Všetko, čo bolo neznáme, tajomné, v stredoveku označili za čierne – diabolské. Aj víno zo Champagne preto nazvali diabolským vínom.

obr_2.jpg

Presne rovnako uviazané, rovnako ostrihané. Aby mohli niesť označenie
Champagne, musí sa hrozno zbierať výhradne ručne

Ako skrotiť výbušnú energiu bubliniek?

Dom Pérignon chcel jeho meno očistiť. Do svojej práce sa pustil s trpezlivosťou bádateľa. Ani on nerozumel procesu fermentácie, ale chápal, že keď má víno toľko energie, treba ho uložiť do pevnejšieho materiálu. Prvým krokom bolo teda hrubé sklo v tvare hrušky. Ďalšie odhalenie prišlo s jedným španielskym pútnikom. Mal so sebou fľašu vína uzavretú korkovou zátkou. Dovtedy v Champagni fľaše zatvárali drievkom obaleným v zmesi z prírodných materiálov. Dom Pérignonovi sa nepáčilo nielen to, že je nestabilná, ale aj neestetická a najmä nehygienická. Korkom bol nadšený.

Prišiel rad na skladovanie. Dom Pérignon vypozoroval, že ich vínu neprospieva presúvanie z chladu do tepla a naopak. Pri premiestňovaní výbuchov pribúdalo. Tu sa ukázali výhody kriedového podložia. Pivnice zapustené v kriede majú trvalo jednotnú teplotu. Keď vyriešil aj tento problém, mohol sa pustiť do najväčšej alchýmie. Práce s hroznom a kombinovania rôznych odrôd. Keďže v stredoveku sa dane kláštorom odvádzali zväčša v naturáliách, mal prehľad o vzorkách z celého kraja. Podarilo sa mu prísť aj na spôsob, ako z červeného hrozna vyčariť priezračný zlatistý mok. Ním objavená metóda prešovania sa používa dodnes.

obr_1.jpg

Hoci v mestečku žije len zo dvetisíc obyvateľov, majú škôlku a školu až po
šiestu triedu. Domáci vinári sa tešia, že z vinice nemusia utekať po deti ďaleko

Na kráľovský dvor

Keď mal väčšinu problémov zvládnutých, bolo treba dostať víno medzi šľachtu. Tu sa legendy rozchádzajú, miestni sprievodcovia ho vidia, ako nastupuje na loď s niekoľkými fľašami šampanského, a keďže rieka Marne sa vlieva do Seiny a tá preteká cez Versailles, dostáva sa priamo na dvor kráľa Ľudovíta XIV. Druhá legenda túto cestu prisúdila krásnej barónke de Thierzy, ktorá sa do kláštora Hautvillers chodila pravidelne spovedať zo svojich mnohých hriechov a sľúbila, že kláštorné víno dostane na kráľovský dvor. Nech je to tak či onak, Ľudovít XIV., kráľ, čo si rád užíval života, sa do šampanského okamžite zamiloval a rezervoval si väčšinu produkcie.

Začal sa rozkvet kláštora aj celej oblasti, a hoci po smrti Dom Pérignona (umrel v roku 1715 ako 76-ročný, vraj sa toľko dožil aj vďaka zdraviu prospešným vlastnostiam šampanského) v kláštore s výrobou vína postupne prestali, slávu mu zabezpečil labužník Napoleon a odvtedy už šampanské svoju luxusnú príchuť nestratilo. Dnes vlastní kláštor v malebnom mestečku Hautvillers vplyvná „šampanská“ rodina Moët a Chandon a značku Dom Pérignon dodáva do celého sveta. Aj u nás ju vo vybraných obchodoch dostanete za zhruba osemdesiat eur, v reštaurácii minimálne za dvojnásobok.

obr_3.jpg

Moët et Chandon, stĺpik pri vinici označuje majetok jednej z najslávnejších
„šampanských“ rodín. A ruže na okraji vinárom signalizujú nebezpečenstvo
vzniku peronospóry

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Hovoriaci prekladač reči do vrecka Langie - až 52 jazykov!
  3. Platbami kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  4. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  5. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  6. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  7. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  8. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  9. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  10. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  1. Slovenské ovocie a zelenina - máme ich v obchodoch dostatok?
  2. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  3. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch
  4. Autokamery Mio a navigace teď s 3letou záruční dobou
  5. Move in immediately, if you feel like it
  6. Predaj poistenia motorových vozidiel cez web rastie a bude rásť
  7. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur
  8. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  9. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  10. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  1. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 20 849
  2. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 14 927
  3. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 10 286
  4. Prehrieva sa vám mobil? Môžete prísť o peniaze 7 972
  5. Na školách potrebujeme kontroverznejšie témy. Byť ticho nepomáha 7 847
  6. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 7 182
  7. Liek na obezitu v reklamách nenájdete 6 667
  8. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 5 829
  9. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 700
  10. Volkswagen radí: ako svietiť a čo s hmlovkami? 5 473