SME
Nedeľa, 4. december, 2022 | Meniny má Barbora, Barbara

Taliani dávajú prednosť svojej kuchyni

Rím 17. apríla (TASR) - Reštaurácie v Taliansku už dlho neponúkajú len svoje tradičné jedlá - pizzu, špagety či rizoto. Státisíce cudzincov, ktorí sa ...

Rím 17. apríla (TASR) - Reštaurácie v Taliansku už dlho neponúkajú len svoje tradičné jedlá - pizzu, špagety či rizoto. Státisíce cudzincov, ktorí sa v tu usadili, priniesli so sebou aj svoje tradičné jedlá. Talianom však tieto exotické pokrmy často príliš nevoňajú.

Taliansko bolo dlho krajinou, z ktorej sa odchádzalo za prácou a lepším životom, ale za posledných 20 rokov sa karta obrátila. Podľa najnovších štatistík žije na Apeninskom polostrove 1,5 milióna cudzincov. Väčšinou sú to Afričania, Číňania, Indovia a obyvatelia Južnej Ameriky, ktorí so sebou samozrejme priviezli svoje zvyky i kuchyňu.

SkryťVypnúť reklamu

Ešte pred desiatimi rokmi by nikto neuveril, že neďaleko rímskeho nádraží Termini vyrastie malá čínska štvrť a vedľa nej "mini" štvrte Indov, Pakistancov a prisťahovalcov z Afriky.

Vo všetkých väčších talianskych mestách už dnes nájdete reštaurácie s cudzokrajnou kuchyňou. Pred 15 rokmi to začali Číňania, potom prišli Indovia, Arabi a ďalší. Situácia v Taliansku je však iná ako v Nemecku, Francúzku či Británii. O Talianoch sa vraví, že ich individualizmus im bráni v tom, aby boli skutočnými nacionalistami, až na dve výnimky: futbal a kuchyňu.

V posledných rokoch však Taliani začali masovo cestovať. Ochutnali cudzie kuchyne, a to ich utvrdilo v presvedčení, že aj za hranicami sa dá dobre najesť, ale talianska kuchyňa je svojou pestrosťou a chuťou nedosiahnuteľná.

SkryťVypnúť reklamu

A tak v Taliansku vlastne existujú dva typy zahraničných reštaurácií: "ristoranti etnici", teda etnické reštaurácie, pretože sa v nich varia exotické jedlá. Navštevujú ich predovšetkým Číňania, Indovia či Pakistanci, aby si pripomenuli domov. Pre Taliana je návšteva takéhoto podniku do istej miery dôkazom odvahy.

Oveľa početnejšie sú však reštaurácie, v ktorých sa pôvodne exotické kuchyne prispôsobili talianskemu vkusu. Typickým príkladom sú čínske reštaurácie. V Ríme je ich asi 50, ale prakticky žiadna nepodáva tzv. pekinskú kuchyňu, ktorá má pre Talianov neznesiteľnú chuť. Všade sa varí kuchyňa kantonská. Tú charakterizuje bohaté zastúpenie zeleniny, cestovín, rýb a bieleho mäsa - teda všetkého, čo je typické pre kuchyňu taliansku. Má to síce inú chuť, ale Talian sa cíti vlastne doma.

SkryťVypnúť reklamu

Vari len v jednom Taliani trochu ustúpili cudzincom: kiosky s krájanou pizzou sa zdobia klobáskami, salámou, párkami či inými vecami. Údajne si to kedysi vynútili Nemci, ktorí hromadne navštevujú Jadranskú riviéru.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. V Danteho pekle sa našlo miesto pre každého
  2. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás
  3. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to
  4. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie
  5. Mikuláš prinesie plné vrece prekvapení aj v novej rodinnej telke
  6. Deti potrebujú rodinu na optimálny vývoj
  7. Konečne moderná životná poisťovňa bez nepríjemných prekvapení
  8. Ako sa dostať k darčeku výhodnejšie? Skúste túto možnosť.
  1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás
  2. V Danteho pekle sa našlo miesto pre každého
  3. V dôsledku nadmerného užívania alkoholu umiera čoraz viac ľudí
  4. Ikonický projekt Metropolis vyhral CIJ Awards
  5. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to
  6. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie
  7. dm a jej zákazníci podporili inštaláciu fotovoltických panelov
  8. Zimná ríša divov Maďarska
  1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás 12 539
  2. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 9 441
  3. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie 6 394
  4. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to 2 794
  5. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 2 485
  6. V Danteho pekle sa našlo miesto pre každého 2 015
  7. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 1 817
  8. Deti potrebujú rodinu na optimálny vývoj 1 611
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Ľuboš Vodička: Maličkosti z Malých Karpát: Kamenné tváre a Obelisk
  2. Soňa Fröhlichová: Jazero Powell – najkrajšie priehradové jazero v USA, deň číslo 6
  3. Ľudmila Magdolenová: S deťmi po Balkáne. Časť piata-Tirana
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 50. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 2/3, prvý polrok 1929
  5. Aleš Tvrdý: Južná Amerika
  6. Ľudmila Magdolenová: S deťmi po Balkáne. Časť štvrtá- Skaderské jazero a príchod na albánske pobrežie
  7. Soňa Fröhlichová: Grand Canyon –⁠ jeden z najkrajších prírodných divov sveta, deň číslo 4
  8. Aleš Tvrdý: Cestovateľ
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 246 696
  2. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 6 300
  3. Jana Melišová: V závoji hmly 4 222
  4. Mária Križanová: Matematika a matikári. 3 659
  5. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 2 876
  6. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 2 574
  7. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 2 440
  8. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom 2 389
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 52. - Arktída - Expedícia na lodi Zaria do Sannikovovej zeme (1900 - 1902)
  2. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  3. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  4. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  5. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  6. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  8. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
SkryťZatvoriť reklamu