Pribylina 30. marca (TASR) - Veľkonočné a jarné zvyky v podaní detského folklórneho súboru Vážťanček dotvorili dnes scenériu ľudovej liptovskej architektúry v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline, okres Liptovský Mikuláš. Medzi drevenicami pod tatranskými štítmi sa rozliehal spev zvestujúci príchod jari, nechýbalo ani vynášanie Moreny či ukážky detských jarných hier na lúke.
K vytvoreniu nálady sviatkov jari v pribylinskom skanzene prispeli dnes aj ukážky zdobenia veľkonočných vajíčok, a to maľovaním, ako aj pletenie prútených košíkov. S týmito tradičnými remeslami sa budú môcť oboznámiť návštevníci múzea aj počas Veľkonočnej nedele.
Veľká noc sa v minulosti v regióne Liptova spájala so začiatkom najzákladnejších poľných prác - sejby, sadzby a prvým výhonom dobytka. Ľudia verili v ozdravujúci a liečivý účinok jarných vôd. Podľa slov vedúcej Národopisného múzea v Liptovskom Hrádku Ivety Zuskinovej na Zelený štvrtok kúpali matere svoje deti v spoločnej vode, aby nemali v nastávajúcom roku vyrážky a chrasty. Na Veľký piatok sa dievky umývali v potoku, aby neboli pehavé. V tento deň obchádzali gazdovské dvory aj valasi, pastieri oviec. Označovali ovce pred výhonom na salaš, robili im vlastnícke znaky, najčastejšie zastrihnutím do uší, vo viere, že sa v tento deň rany ľahšie zahoja.
Cez sviatky konzumovali jedlá, ktoré mali upevniť zdravie a silu. Obilninové pokrmy mali mať pozitívny vplyv na úrodu, bravčové mäso malo priniesť bohatstvo a blahobyt. Veľký význam mali aj vajíčka, ktoré symbolizovali plodnosť, obnovenie a nepretržitosť života. Za najzaujímavejší liptovský zvyk považuje I. Zuskinová vyhadzovanie okrúhlych koláčov - koledákov do vzduchu na poli. Každý sa ich snažil vyhodiť čo najvyššie, lebo podľa povier od toho závisela výška obilných klasov.
Liptovskí chlapci sa na veľkonočnú pondelňajšiu oblievačku chystali už v noci. Zišli sa u jedného z nich, vyobliekaní a s podperenými klobúkmi. V rukách niesli vedrá na vodu. Dievčatá vyťahovali rovno z postele, hľadali ich ukryté na povalách. Kúpačov v každom dome pohostili pálenkou, varenou šunkou a koláčmi, povedala I. Zuskinová.