SME
Nedeľa, 25. september, 2022 | Meniny má Vladislav

V Slavónsku si užijete etno a dobré jedlo

Do Slavónska to nemáme ďaleko. Ale úprimne - viete, kde vlastne leží a čo tam stojí za návštevu? Slavónsko je najvýchodnejší región Chorvátska, ako v objatí zovretý riekami Dunaj, Dráva a Sáva.

(Zdroj: BARBORA ŠKOVIEROVÁ)

Na severe susedí s Maďarskom, na východe so Srbskom a na juhu s Bosnou a Hercegovinou. Väčšina turistov Slavónskom len prechádza cestou k moru. A pritom tento región ponúka množstvo spôsobov, ako stráviť voľný čas: od cykloturistiky cez vodné športy až po agroturizmus alebo folklórne festivaly.

Najväčším mestom kraja a štvrtým najväčším chorvátskym mestom je Osijek. Je to miesto s bohatou históriou, ľudia na jeho území žili už pred osemtisíc rokmi. Osijek odjakživa zaujímal v Slavónsku výnimočné postavenie - veď kedysi dávno pokrývali sever dnešného Slavónska močariská a Osijek sa vďaka stabilnej, vyvýšenej polohe stal akousi prírodnou pevnosťou na rieke Dráve. Archeologické nálezy dokazujú, že mesto vďaka výhodnej pozícii na križovatke ciest obchodovalo s Čiernym morom a dokonca aj Indickým oceánom.

SkryťVypnúť reklamu

osijek.jpgNaše ráno v Osijeku je pokojné a tiché. Z terasy hotela je výhľad na celé mesto. Na perlovosivej Dráve sa čeria vlnky, rieka hladko plynie, kde-tu sa mihne loďka. Za riekou sa zelená nekonečná svieža rovina. Čašníci utierajú stoly nábrežných kaviarní a z všadeprítomných kvetináčov žiaria sirôtky. Osijek je mesto neskorého baroka, secesných víl a parkov ako stvorených na posedenie pri voňavej, silnej, „krátkej" káve, ako hovoria Chorváti.

Najväčším skvostom v ňom je neogotická katedrála, hneď po záhrebskej druhá najvyššia v Chorvátsku.

Etno dedina Karanac

Z Osijeku sa vydávame do asi tridsať kilometrov vzdialenej dediny Karanac na výbežkoch Baraňskej planiny. Toto je podľa nášho sprievodcu jedno z najkrajších miest, kam unikajú mestskí ľudia, keď sa chcú nadýchať čerstvého vzduchu a zabudnúť na každodenný stres.

SkryťVypnúť reklamu

Karanac vás opantá atmosférou starých čias: môžete sa ubytovať v tradičnom panónskom dome zo začiatku 20. storočia, s gánkom a gazdovstvom, kde domáci chovajú sliepky a prasce, vyrábajú vlastný med, pálenku a tradičnú údenú tlačenku kulen. Ak budete chcieť dokonalú ilúziu, pán domu si oblečie kroj a do voza zapriahne kone, aby vás povozil po okolí.

Slavónska pohostinnosť je vychýrená - aj keď už nevládzete ochutnávať miestne delikatesy, domáci neustúpia a vŕšia jeden kulinársky pôžitok na druhý.

ilok2.jpgKuchyňa tohto regiónu je ovplyvnená maďarskou pikantnosťou, takže sladkou ani pálivou paprikou sa tu rozhodne nešetrí. Najkvalitnejšie mäsové špeciality sa získavajú z mäsa čiernych prasiat, ktoré sa pasú v lesoch. Pravý kulen, nielen slavónska špecialita, ale aj najuznávanejší a najdrahší klobásový výrobok v celom Chorvátsku, musí byť z čierneho prasaťa, ktoré váži aspoň 180 kilogramov. Hoci počas nášho týždenného pobytu v Slavónsku jeme kulen každý deň, ten z Karanacu je najchutnejší. A ako sa robí? Potrebujete prvotriedne bravčové mäso, v správnom pomere zmiešané s oboma druhmi mletej papriky, cesnakom a soľou, to všetko naplnené do vyčisteného čreva. Podľa veľkosti čreva sa potom rozlišuje väčší kulen a menšia kulenova sestra.

SkryťVypnúť reklamu

Až na srbské hranice

Cestu na srbské hranice, do najvýchodnejšieho cípu Chorvátska, kde sa vinohrady ťahajú, kam oko dovidí, nám znepríjemní defekt. A nielen to, na zarastených poliach pozdĺž vozovky sa v pravidelných intervaloch objavujú tabule, upozorňujúce na nebezpečenstvo mín... Áno, prechádzame územím, na ktorom sa ani nie pred dvadsiatimi rokmi bojovalo a spomienka na občiansku vojnu je stále dosť živá, i keď miestni chcú zabudnúť...

Zarazene sedíme v aute a dúfame, že odporúčanú skratku „tankodromom" rýchlo vystrieda normálna asfaltka.

Začína pršať a pohraničný Ilok nás víta tak trochu pochmúrnou atmosférou. Je to však veľmi pekné malé mesto rozložené na brehu Dunaja. Kedysi práve tu sídlil bosenský kráľ Mikuláš Ilocký. V historickom centre mesta prebieha rekonštrukcia, takže hrad sa skrýva za lešením a aj turecké kúpele ešte čakajú na záchranu. Príjemná je prechádzka medzi stredovekými hradbami ku Kostolu sv. Jána Kapistrána, ohnivého odporcu tureckej invázie. Ak máte chuť, vyjdite si na kopec Liska, najvyšší bod chorvátskej časti pohoria Fruška Gora. Má len 297m a z Iloku k nemu vedú dve nenáročné turistické trasy. Popri Dunaji zase vedie časť Európskej cyklistickej cesty Eurovelo 6.

SkryťVypnúť reklamu

Tento región sa však predovšetkým pýši znamenitým vínom. Ilocká vínna cesta spája pätnásť podrumov - vínnych pivníc v meste a na okolitých kopcoch. Medzi nimi je aj pivnica zo 17. storočia, ktorú nechal vybudovať šľachtický rod Odescalchi a preslávil ju traminac, servírovaný dokonca na korunovácii britskej kráľovnej Alžbety.

Slováci v Iloku

Ilok je pre nás zaujímavý ešte z jedného dôvodu: práve tu žije najväčšia slovenská komunita v celom Chorvátsku, asi 1400 ľudí. Sú to potomkovia Slovákov zo stredného Slovenska a okolia Nitry, ktorí sem prichádzali v 18. storočí. Vďaka cisárskemu tolerančnému patentu sa prisťahovali do oblastí Uhorska, z ktorých boli vyhnaní Turci.

mapa.jpgIlockí Slováci sa stretávajú v Kultúrnom dome z roku 1952, kde počas srbskej okupácie sídlil misijný ženijný prápor. Vítajú nás srdečne, mäkkou a trochu archaickou slovenčinou. Hovoria o bohatej kultúrnej činnosti, ktorú vyvíjajú: slovenské deti sa od prvého ročníka základnej školy učia slovenčinu ako ďalší jazyk, každý rok uvádzajú dve divadelné premiéry, pripravujú folklórne programy, z ktorých najvýznamnejší je festival Ilocké leto na konci augusta.

SkryťVypnúť reklamu

Večer si spolu dávame ďalšiu slavónsku špecialitu: úžasný rybí paprikáš. Dobrý „fiš paprikáš" musí obsahovať aspoň tri druhy čerstvých rýb - v Slavónsku je najbežnejší kapor, sumec, pstruh a šťuka. Opäť nesmie chýbať sladká a pálivá mletá paprika, paradajky, cibuľa, cesnak a silný, stabilný oheň, na ktorom paprikáš varíme asi trištvrte hodiny. Podáva sa so širokými vaječnými rezancami.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
  2. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME
  3. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny
  4. Sledujte príjem živín u starých rodičov
  5. Najradšej by ste pri čítaní správ odleteli preč?
  6. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma?
  7. Realitný maklér v Poprade
  8. Je čas na cestovateľské plány, jeseň bude plná spoznávania
  1. Zákazníci OMV môžu vrátiť prírode kúsok lesa
  2. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
  3. Industriálna Spilka Offices je súčasťou Týždňa zelených budov
  4. Hagyari: Som pripravený intenzívne a tvrdo pracovať
  5. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny
  6. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME
  7. Je neskutočná! Pani Milada (80) búra svojou básničkou internety
  8. XTB vyhlasuje Conora McGregora za svojho globálneho ambasádora
  1. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma? 11 979
  2. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 8 759
  3. OMV mení kuchynský olej za kávu. Teraz na celom Slovensku 3 685
  4. Najradšej by ste pri čítaní správ odleteli preč? 3 361
  5. Rozbolí vás žalúdok zo studenej vody? Najväčšie mýty o trávení 2 915
  6. Morca-della a Pali. Tatrakon stojí na osvedčenej klasike 2 763
  7. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME 2 123
  8. Viete, ktorá je najvzácnejšia komodita? Budete prekvapení! 1 765
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Veronika Michalčíková: Španielska Andalúzia (1): Arabská pevnosť, katolícka katedrála a gigantická koncentrácia skleníkov
  2. Ľuboš Vodička: Hrady české, moravské a sliezske: Bítov
  3. Aleš Tvrdý: Durban ma privítal "vo veľkom štýle"
  4. Nikoleta Čáková: Púť na koniec sveta II. (Finisterre Camino)
  5. Vladimír Benčík: Malta 1/3 – návšteva u „hadích kňazov“ s dlhými lebkami
  6. Blanka Ulaherová: Konečne opäť Bosna
  7. Martin Majzlan: Skaza a tragédia Aralského jazera
  8. Aleš Tvrdý: Vlakom po Európe
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 14 466
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 11 592
  3. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 6 186
  4. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 6 047
  5. Miroslav Lukáč: Viete že ruský trpaslík je najväčší na svete, ruské hodinky najrýchlejšie a Červená armáda nie je krvavočervená, ale ružová? 5 155
  6. Tereza Krajčová: Grécke Atény 2/4 - Majestátny Acropolis, antická atmosféra v Agore a stopy Rimanov 4 466
  7. Oskar Kaman: Ako magistrát (ne)získal 1,6 milióna eur do rozpočtu 4 251
  8. Filip Kaľavský: Seniori bez obedov s dotáciou 4 098
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťZatvoriť reklamu