Ak vám niekto ponúkne navštíviť syrový trh v holandskom Alkmaare, neodmietajte. Pripravili by ste sa o veľkolepé predstavenie. A ak to je iba trochu možné, choďte tam aj sami a opakovane.
V propagácii v cestovnom ruchu sa bežne stretnete s prídavnými menami začínajúcimi sa naj. Mnohí sú na všetky agresívne a arogantne sebavedomé slogany o tom, že práve to NAŠE je NAJVÄČŠIE, NAJLEPŠIE, NAJKRAJŠIE a celkom a úplne NEODOLATEĽNÉ alergickí. S takouto latentnou alergiou a zle skrývanou skepsou sme sa prvý raz blížili diaľnicou k Alkmaaru. Na NAJVÄČŠÍ a NAJKRAJŠÍ syrový trh na svete.
To, že pršalo, a kvôli nízkemu tlaku nás začala navyše aj pobolievať hlava, bolo akýmsi symbolickým trestom za podľahnutie stupídnej reklame.
Námestie bolo pre nepreniknuteľnú masu turistov možné vidieť iba od prvého poschodia vyššie. Kto pozná charakteristické historické námestia holandských miest s dominujúcimi objektmi radnice, kostola a váhy (áno, Waag - váha, na váženie tovaru kvôli daniam a clu) vie, aké bývajú nádherné. A zo stredu deja - trhu aj námestia - sme boli ochotní veriť, že väčší a predovšetkým krajší syrový trh nikde inde na svete byť nemôže. Určite.
Tak sa robí cestovný ruch
Syrový trh v Alkmaare by mal byť v učebniciach o marketingu a cestovnom ruchu hlavnou kapitolou s názvom Tak sa to má robiť.
Každý piatok tam v období od apríla do prvého piatku v septembri od 10.00 do 12.30 prebieha skvelé predstavenie. Je vo viacerých jazykoch komentované skutočne početnej mase turistov. Vo svojej podstate je to však veľmi podarená inscenácia priebehu historického syrového trhu na odvtedy iba mierne zmenenej scéne námestia Waagplein.
Už pred začiatkom je prakticky celá plocha námestia pokrytá veľkými oranžovými bochníkmi syrov Gouda (čítaj chauda) a Edam (aidam). Po privítaní a krátkej informačnej exkurzii o historických súvislostiach prichádzajú na „pľac" páni v bielych plášťoch, ktorí si z náhodne vybratých bochníkov špeciálnymi sondážnymi vývrtkami vytiahnu vzorku na degustovanie.
Po určení stupňa kvality sa špeciálnymi historickými gestami akéhosi potlesku pri podávaní rúk (pričom pomalé dotyky dlaní znamenajú desiatky a rýchlejšie jednotky guldenov) potvrdí dohodnutá cena.
Podľa cechových pravidiel zo 16. storočia. Bez zmluvy, lebo vtedy - a občas ešte aj dnes - tam dané slovo spolu s opísaným ceremoniálom znamenalo to isté ako v súčasnosti zmluvný vzťah.
Potom už nasleduje úžasné divadlo, keď špeciálni nosiči s pomocou zvláštnych plošín zavesených na širokých gurtniach prenášajú dohodnuté objemy syrových bochníkov do pristavených vozov ťahaných koňmi.
Pardon, v súčasnom Alkmaari do kamiónov, čo je však asi aj jediný podstatnejší rozdiel medzi historickou skutočnosťou a inscenovanou podobou almaarského syrového trhu. Takto sa tam počas trvania trhu prenesie okolo 30-tisíc kilogramov syra.
Fotografie nemôžu zachytiť fascinujúcu koordináciu pohybov oboch nosičov s ťažkým nákladom, ich špeciálnu techniku chôdze a ani, napriek skutočne ťažkej zaberačke, ich permanentne dobrú náladu a neskrývanú chuť pobaviť a rozveseliť návštevníkov z celého sveta.
Alkmar je chutný aj bez syra
Ak už sa do Alkmaaru dostanete, vyčleňte si na jeho prehliadku celý piatok a neodchádzajte hneď po skončení trhu. Toto prekrásne mesto je totiž typickým reprezentantom holandských malo/miest presne v strede škály prechodu od vidieckych samôt po veľkomestá typu Amsterdamu či Rotterdamu. Príliš veľké mestá už nie sú z rôznych dôvodov ideálnymi nositeľmi lokálnych tradícií a vidiek zas neposkytuje taký koncentrovaný servis. Práve stredne veľké mestá (Haarlem, Gouda, Delft, Alkmaar) majú takmer všetko, čo turisti od Holandska očakávajú. Často aj omnoho viac.
Najlepšie urobíte, ak si po trhu nájdete pokojnejšiu uličku a dáte si dobrý obed. Predpokladáme, že počas trhu či návštevy Múzea syra (alebo Syrového múzea?) ste si kúpili aspoň ochutnávkovú porciu nárezu viacerých druhov syrov, tentoraz by to mohli byť ryby alebo plody mora - veď sme v Holandsku. Tie sú tam vynikajúce, po „klasickom" pachu rybacieho tuku tam budete pátrať márne. Dokonca aj surové haringy pripomínajú chuťou tú najjemnejšiu a najvyberanejšiu dobrotu.
Po konzumácii obrovskej porcie preslávenej alkmaarskej zmrzliny z cukrárne nad prístavom vyhliadkových lodí je ideálna práve plavba po alkmaarských kanáloch. Hlavným sloganom mesta je: Keď vyslovíš slovo Alkmaar, ako by si povedal: „Syr". Ale videli sme už aj slogan: Alkmaar - mesto na vode. Ten sa však hodí pre každé mesto i celé Holandsko. Pravdou je však aj to, že plavba po tamojších kanáloch určite patrí medzi špičku ponuky tohto druhu.
Tá plavba vás príjemne zorientuje, takže po vystúpení z lode sa isto budete chcieť vrátiť na vytipované miesta
Historický Alkmaar
Toto mesto je historické, krásne aj príjemné. Má hádam všetko, čo charakterizuje Holandsko (vtedy ešte Nizozemsko) v 17. storočí - v období takzvaného Zlatého veku.
Tradície luteránstva, nádherné stopy ohromného rozmachu obchodu, silného loďstva a koloniálnych ambícií, fenoménu židovstva, úžasnej umeleckej periódy, sociálnych experimentov, tolerancie.
Alkmaar má skvelé kostoly. Neprehliadnuteľný je napríklad mohutný St. Laurenskerk z 15. storočia, v ktorom sa práve v piatok konajú večerné koncerty, určite by ste mali prejsť celým okruhom kanála lemujúceho staré mesto a na jeho obvode vojsť aspoň do niektorého kláštorného komplexu.
Viac ako desiatka prevažne komorných galérií sa vás bude snažiť osloviť ponukou od nizozemského šerosvitu po najdivokejšie výboje moderny. A ešte vždy je tam aj Múzeum piva, Mestské múzeum alebo nádherný obrovský veterný mlyn.
Ale do ničoho sa nenúťte, perfektným zážitkom je v Alkmaari aj obyčajná prechádzka. Typické holandské domy, priečelia, nezastreté okná, interiéry, kanály, bicykle, zdvíhacie mosty, kvetinová výzdoba, ľudia, vzťah k prírode.
Syrové trhy
Pravidelné piatkové syrové trhy sa začínajú v obvyklom čase od 10.00 do 12.30. Tento rok to je od 3. apríla do 4. septembra. Vstup je voľný. Najlepšie urobíte, ak si potrebné, podrobnejšie a aktuálne informácie o syrovom trhu nájdete na: www.cheesemarket.nl
Po trhu môžete navštíviť už 25-ročné Múzeum syra (s takmer miliónom návštevníkov). Otvorené od 1. apríla do 31. októbra a cez vianočné sviatky. Pondelok - sobota 10.00 - 16.00, piatok 09.00 - 16.00. Vstupné 2,5 eura, deti od 4 - 12 rokov 1,5 eura, do 4 rokov zadarmo. Podrobné a aktuálne info: www.cheesemuseum.com
Autor: František Michlík