SME

Nielen ryby sú miestnou špecialitou

Aj Chorvátsko má svoje miestne špeciality, ktoré stojí za to ochutnať.

Chorvátsko je vinárskym krajom.Chorvátsko je vinárskym krajom. (Zdroj: SME – JANA ČEVELOVÁ)

Na dovolenke pri Jadrane si zvykneme ako miestnu dobrotu dať grilované ryby, kalamáre, prípadne šunku pršut alebo vychýrený syr z ostrova Pag. O tých­ sme už totiž aspoň niečo počuli.

Jedlo ako dedičstvo

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Chorvátsko však ponúka oveľa viac dobrôt, čo je pri takom rozložení krajiny asi normálne.

Chorvátsko niektoré zo špecialít, často úzko spätých len s konkrétnou dedinou alebo oblasťou, zapísalo na vlastný zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva.

Na zozname sú napríklad záviny z ťahaného cesta plnené čerstvým kravským syrom a vajcami a poliate smotanou. Môžu byť sladké aj slané, dajú sa piecť aj variť a môžete ich dostať ako predjedlo, hlavné jedlo alebo aj ako dezert. Dodnes sú symbolom oblasti Zagorje, ktorá leží pri hraniciach so Slovinskom.

SkryťVypnúť reklamu

V Slavónsku si zase môžete pochutiť na kulene, čo je na dyme sušené črevo plnené bravčovým mäsom so sladkou a štipľavou paprikou a cesnakom. Cetinjskou špecialitou sú zasa arambašiči – varené kapustové listy plnené hovädzím a bravčovým mäsom, cibuľou a cesnakom.

Grilované

Ak budete v južnej Dalmácii, určite ochutnajte slávky, najlepšie sú tie zo Stonskej zátoky.

Žvacet je teľacie ragú s cestovinami, džuveč a rôzne grilované mleté mäso ako pljeskavica či čevapi, patria ku klasike.

Na Istrii si môžete pochutiť na jedlách zo vzácnej hľuzovky, tam však musíte počítať s vyššou cenou. Vynikajúce sú gnocchi zo zemiakového cesta s omáčkou s dusenou hľuzovkou. Ak máte radi polievky, vyskúšajte maneštru, ktorá sa varí z fazule, údeného mäsa, zemiakov a paradajok.

SkryťVypnúť reklamu

Kvalitné víno

V Chorvátsku je viacero vinárskych oblastí a dobré víno si môžete kúpiť aj od súkromníka.

Kvalitné vína nájdete najmä na Istrii a na Pelješaci.

Polostrov Pelješac je známy viacerými značkami. Medzi najlepšie patrí Dingač, ktorý sa vyrába z viniča rastúceho na jadranskej strane, na kamenistej oôde a je ošľahávaný morskými vetrami.

Plavac rastie vo vnútrozemí a Postup nie je na slnko, ale potrebuje pôdu bohatú na živiny.

Chutné je aj sladké dezertné víno Prošek z bieleho hrozna.

V znaku majú miestni vinári osla, ktorý je napriek pretechnizovaným časom jediný, čo zvládne zviezť úrodu zo str­mých svahov.

Na vínnej ceste z Orebiča do Ponikavy je zaregistrovaných desať výrobcov, ktorí začali vo väčšom množstve vyvážať svoje vína aj do zahraničia.

SkryťVypnúť reklamu

V miestnych vinárničkách vám môžu urobiť aj ochutnávku vín, stačí sa dohodnúť s majiteľom. Ochutnávky organizujú aj miestne cestovné kancelárie.

Pálenka

Ak ste ubytovaní na súkromí, domáci vás určite ponúknu vlastnoručne vypálenou travaricou, rakijou alebo bylinkovým pelinkovacom.

Pivo ochutnajte tiež miestne, je ľahšie a určite neudrie rýchlo do hlavy. Chutné je zagorka a ožujsko.

 

 

Šunka pršut.

SME – JÁN KROŠLÁK

Autor: jač, r

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  4. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  8. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  1. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  2. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  3. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  4. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  5. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  6. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 66 545
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 186
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 9 794
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 443
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 7 662
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 173
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 029
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni 4 162
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Soňa Fröhlichová: Bazilej (Basel, Bâle) je pozoruhodné mesto, žijúce kultúrou, športom a tradíciami
  2. Soňa Fröhlichová: Bazilejský karneval trvá 72 hodín
  3. Iveta Bakitová: Fínsko - 5 dní v krajine tisícich jazier v zime
  4. Irena Šimuneková: Rozhľadňa pod Klenovou
  5. Blanka Ulaherová: Pokakalsapeter, veselý cintorín, plno kaktusov a hmyz na zožratie (Mexiko 2024/2)
  6. Martin Majzlan: Icefields Parkway – Najkrajšia cesta na svete
  7. Ladislav Kucharik: Thajsko Krabi Maya Bay
  8. Dada Vozáriková: Človek by nepovedal, aké krásne sú albánske hory
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 244
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 513
  3. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 78 459
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 825
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 259
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 891
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 314
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 754
  1. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  2. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  3. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  6. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
SkryťZatvoriť reklamu