SME

Nielen ryby sú miestnou špecialitou

Aj Chorvátsko má svoje miestne špeciality, ktoré stojí za to ochutnať.

Chorvátsko je vinárskym krajom.Chorvátsko je vinárskym krajom. (Zdroj: SME – JANA ČEVELOVÁ)

Na dovolenke pri Jadrane si zvykneme ako miestnu dobrotu dať grilované ryby, kalamáre, prípadne šunku pršut alebo vychýrený syr z ostrova Pag. O tých­ sme už totiž aspoň niečo počuli.

Jedlo ako dedičstvo

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Chorvátsko však ponúka oveľa viac dobrôt, čo je pri takom rozložení krajiny asi normálne.

Chorvátsko niektoré zo špecialít, často úzko spätých len s konkrétnou dedinou alebo oblasťou, zapísalo na vlastný zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva.

Na zozname sú napríklad záviny z ťahaného cesta plnené čerstvým kravským syrom a vajcami a poliate smotanou. Môžu byť sladké aj slané, dajú sa piecť aj variť a môžete ich dostať ako predjedlo, hlavné jedlo alebo aj ako dezert. Dodnes sú symbolom oblasti Zagorje, ktorá leží pri hraniciach so Slovinskom.

SkryťVypnúť reklamu

V Slavónsku si zase môžete pochutiť na kulene, čo je na dyme sušené črevo plnené bravčovým mäsom so sladkou a štipľavou paprikou a cesnakom. Cetinjskou špecialitou sú zasa arambašiči – varené kapustové listy plnené hovädzím a bravčovým mäsom, cibuľou a cesnakom.

Grilované

Ak budete v južnej Dalmácii, určite ochutnajte slávky, najlepšie sú tie zo Stonskej zátoky.

Žvacet je teľacie ragú s cestovinami, džuveč a rôzne grilované mleté mäso ako pljeskavica či čevapi, patria ku klasike.

Na Istrii si môžete pochutiť na jedlách zo vzácnej hľuzovky, tam však musíte počítať s vyššou cenou. Vynikajúce sú gnocchi zo zemiakového cesta s omáčkou s dusenou hľuzovkou. Ak máte radi polievky, vyskúšajte maneštru, ktorá sa varí z fazule, údeného mäsa, zemiakov a paradajok.

SkryťVypnúť reklamu

Kvalitné víno

V Chorvátsku je viacero vinárskych oblastí a dobré víno si môžete kúpiť aj od súkromníka.

Kvalitné vína nájdete najmä na Istrii a na Pelješaci.

Polostrov Pelješac je známy viacerými značkami. Medzi najlepšie patrí Dingač, ktorý sa vyrába z viniča rastúceho na jadranskej strane, na kamenistej oôde a je ošľahávaný morskými vetrami.

Plavac rastie vo vnútrozemí a Postup nie je na slnko, ale potrebuje pôdu bohatú na živiny.

Chutné je aj sladké dezertné víno Prošek z bieleho hrozna.

V znaku majú miestni vinári osla, ktorý je napriek pretechnizovaným časom jediný, čo zvládne zviezť úrodu zo str­mých svahov.

Na vínnej ceste z Orebiča do Ponikavy je zaregistrovaných desať výrobcov, ktorí začali vo väčšom množstve vyvážať svoje vína aj do zahraničia.

SkryťVypnúť reklamu

V miestnych vinárničkách vám môžu urobiť aj ochutnávku vín, stačí sa dohodnúť s majiteľom. Ochutnávky organizujú aj miestne cestovné kancelárie.

Pálenka

Ak ste ubytovaní na súkromí, domáci vás určite ponúknu vlastnoručne vypálenou travaricou, rakijou alebo bylinkovým pelinkovacom.

Pivo ochutnajte tiež miestne, je ľahšie a určite neudrie rýchlo do hlavy. Chutné je zagorka a ožujsko.

 

 

Šunka pršut.

SME – JÁN KROŠLÁK

Autor: jač, r

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  2. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  4. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  2. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  3. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  4. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Kaufland pozýva na letnú oslavu plnú farieb: príde Tina aj Kali
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 822
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 5 767
  3. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 4 441
  4. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 4 217
  5. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 3 196
  6. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 638
  7. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi 1 908
  8. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu 1 586
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Irena Šimuneková: Čriepky z Bojníc
  2. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pri pohľadoch na vysoké veže
  3. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  4. Patrik Užák: Balada o Balatóne
  5. Peter Lacina: Toskánsko za humnami: Spring '25
  6. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  7. Soňa Fröhlichová: Bazilej (Basel, Bâle) je pozoruhodné mesto, žijúce kultúrou, športom a tradíciami
  8. Soňa Fröhlichová: Bazilejský karneval trvá 72 hodín
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 21 477
  2. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 15 936
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 14 220
  4. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 7 102
  5. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 5 580
  6. Vladimír Bojničan: Z Devína sa stáva festival kléro-fašistických príšer 4 232
  7. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti! 4 031
  8. Otilia Horrocks: Tzv. lokálpatrioti ukázali občanom prostredník. 3 742
  1. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  2. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  3. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  4. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  5. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  6. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  7. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
  8. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
SkryťZatvoriť reklamu