Na dovolenke pri Jadrane si zvykneme ako miestnu dobrotu dať grilované ryby, kalamáre, prípadne šunku pršut alebo vychýrený syr z ostrova Pag. O tých sme už totiž aspoň niečo počuli.
Jedlo ako dedičstvo
Chorvátsko však ponúka oveľa viac dobrôt, čo je pri takom rozložení krajiny asi normálne.
Chorvátsko niektoré zo špecialít, často úzko spätých len s konkrétnou dedinou alebo oblasťou, zapísalo na vlastný zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva.
Na zozname sú napríklad záviny z ťahaného cesta plnené čerstvým kravským syrom a vajcami a poliate smotanou. Môžu byť sladké aj slané, dajú sa piecť aj variť a môžete ich dostať ako predjedlo, hlavné jedlo alebo aj ako dezert. Dodnes sú symbolom oblasti Zagorje, ktorá leží pri hraniciach so Slovinskom.
V Slavónsku si zase môžete pochutiť na kulene, čo je na dyme sušené črevo plnené bravčovým mäsom so sladkou a štipľavou paprikou a cesnakom. Cetinjskou špecialitou sú zasa arambašiči – varené kapustové listy plnené hovädzím a bravčovým mäsom, cibuľou a cesnakom.
Grilované
Ak budete v južnej Dalmácii, určite ochutnajte slávky, najlepšie sú tie zo Stonskej zátoky.
Žvacet je teľacie ragú s cestovinami, džuveč a rôzne grilované mleté mäso ako pljeskavica či čevapi, patria ku klasike.
Na Istrii si môžete pochutiť na jedlách zo vzácnej hľuzovky, tam však musíte počítať s vyššou cenou. Vynikajúce sú gnocchi zo zemiakového cesta s omáčkou s dusenou hľuzovkou. Ak máte radi polievky, vyskúšajte maneštru, ktorá sa varí z fazule, údeného mäsa, zemiakov a paradajok.
Kvalitné víno
V Chorvátsku je viacero vinárskych oblastí a dobré víno si môžete kúpiť aj od súkromníka.
Kvalitné vína nájdete najmä na Istrii a na Pelješaci.
Polostrov Pelješac je známy viacerými značkami. Medzi najlepšie patrí Dingač, ktorý sa vyrába z viniča rastúceho na jadranskej strane, na kamenistej oôde a je ošľahávaný morskými vetrami.
Plavac rastie vo vnútrozemí a Postup nie je na slnko, ale potrebuje pôdu bohatú na živiny.
Chutné je aj sladké dezertné víno Prošek z bieleho hrozna.
V znaku majú miestni vinári osla, ktorý je napriek pretechnizovaným časom jediný, čo zvládne zviezť úrodu zo strmých svahov.
Na vínnej ceste z Orebiča do Ponikavy je zaregistrovaných desať výrobcov, ktorí začali vo väčšom množstve vyvážať svoje vína aj do zahraničia.
V miestnych vinárničkách vám môžu urobiť aj ochutnávku vín, stačí sa dohodnúť s majiteľom. Ochutnávky organizujú aj miestne cestovné kancelárie.
Pálenka
Ak ste ubytovaní na súkromí, domáci vás určite ponúknu vlastnoručne vypálenou travaricou, rakijou alebo bylinkovým pelinkovacom.
Pivo ochutnajte tiež miestne, je ľahšie a určite neudrie rýchlo do hlavy. Chutné je zagorka a ožujsko.
Šunka pršut. SME – JÁN KROŠLÁK |
Autor: jač, r