KAŽDÝ REGIÓN MÁ SVOJE DOBROTY Z MÄSA, ALEBO ZELENINY. ZAPÍJAJTE ICH URČITE MIESTNYM VÍNOM

Nielen ryby sú miestnou špecialitou

Aj Chorvátsko má svoje miestne špeciality, ktoré stojí za to ochutnať.

Chorvátsko je vinárskym krajom.(Zdroj: SME – JANA ČEVELOVÁ)

Na dovolenke pri Jadrane si zvykneme ako miestnu dobrotu dať grilované ryby, kalamáre, prípadne šunku pršut alebo vychýrený syr z ostrova Pag. O tých­ sme už totiž aspoň niečo počuli.

Jedlo ako dedičstvo

Chorvátsko však ponúka oveľa viac dobrôt, čo je pri takom rozložení krajiny asi normálne.

Chorvátsko niektoré zo špecialít, často úzko spätých len s konkrétnou dedinou alebo oblasťou, zapísalo na vlastný zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva.

Na zozname sú napríklad záviny z ťahaného cesta plnené čerstvým kravským syrom a vajcami a poliate smotanou. Môžu byť sladké aj slané, dajú sa piecť aj variť a môžete ich dostať ako predjedlo, hlavné jedlo alebo aj ako dezert. Dodnes sú symbolom oblasti Zagorje, ktorá leží pri hraniciach so Slovinskom.

V Slavónsku si zase môžete pochutiť na kulene, čo je na dyme sušené črevo plnené bravčovým mäsom so sladkou a štipľavou paprikou a cesnakom. Cetinjskou špecialitou sú zasa arambašiči – varené kapustové listy plnené hovädzím a bravčovým mäsom, cibuľou a cesnakom.

Grilované

Ak budete v južnej Dalmácii, určite ochutnajte slávky, najlepšie sú tie zo Stonskej zátoky.

Žvacet je teľacie ragú s cestovinami, džuveč a rôzne grilované mleté mäso ako pljeskavica či čevapi, patria ku klasike.

Na Istrii si môžete pochutiť na jedlách zo vzácnej hľuzovky, tam však musíte počítať s vyššou cenou. Vynikajúce sú gnocchi zo zemiakového cesta s omáčkou s dusenou hľuzovkou. Ak máte radi polievky, vyskúšajte maneštru, ktorá sa varí z fazule, údeného mäsa, zemiakov a paradajok.

Kvalitné víno

V Chorvátsku je viacero vinárskych oblastí a dobré víno si môžete kúpiť aj od súkromníka.

Kvalitné vína nájdete najmä na Istrii a na Pelješaci.

Polostrov Pelješac je známy viacerými značkami. Medzi najlepšie patrí Dingač, ktorý sa vyrába z viniča rastúceho na jadranskej strane, na kamenistej oôde a je ošľahávaný morskými vetrami.

Plavac rastie vo vnútrozemí a Postup nie je na slnko, ale potrebuje pôdu bohatú na živiny.

Chutné je aj sladké dezertné víno Prošek z bieleho hrozna.

V znaku majú miestni vinári osla, ktorý je napriek pretechnizovaným časom jediný, čo zvládne zviezť úrodu zo str­mých svahov.

Na vínnej ceste z Orebiča do Ponikavy je zaregistrovaných desať výrobcov, ktorí začali vo väčšom množstve vyvážať svoje vína aj do zahraničia.

V miestnych vinárničkách vám môžu urobiť aj ochutnávku vín, stačí sa dohodnúť s majiteľom. Ochutnávky organizujú aj miestne cestovné kancelárie.

Pálenka

Ak ste ubytovaní na súkromí, domáci vás určite ponúknu vlastnoručne vypálenou travaricou, rakijou alebo bylinkovým pelinkovacom.

Pivo ochutnajte tiež miestne, je ľahšie a určite neudrie rýchlo do hlavy. Chutné je zagorka a ožujsko.

 

 

Šunka pršut.
SME – JÁN KROŠLÁK

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  3. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  5. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  8. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  2. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  3. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  4. Kreditná karta – áno alebo nie
  5. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  6. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  8. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  9. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  10. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 23 879
  2. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 18 087
  3. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 17 807
  4. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 17 731
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 12 277
  6. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 6 791
  7. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 5 243
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 4 833
  9. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 3 629
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 3 185