Prím vedú slávky zo Stonu

Reštaurácie v letoviskách najčastejšie ponúkajú najmä grilované ryby, rôznymi spôsobmi

upravené kalamáre, mušle, prípadne čevapčiči

a jahňacinu.

Chorvátska kuchyňa je však rôznorodejšia a pestrá, a tak ako sa hudba rozdeľuje na kontinentálnu a dalmatínsku, rovnako sa delí aj kuchyňa. Na pobreží to sú, samozrejme, ryby a morské potvorky, vo vnútrozemí mäso a jedlá z neho snáď na stovky spôsobov.

Medzi najznámejšie patrí maneštra, čo je hustá polievka z fazule, údeného mäsa, zemiakov a paradajok. Varí sa najmä na Istrii a podáva sa ako hlavné jedlo.

K špecialitám patrí aj teľacie ragú - žvacet - s cestovinami, džuveč a obľúbená je zmes grilovaného mäsa (čevapčiči, pleskavica a plátok bravčového) s horčicou a cibuľou.

Mušle - slávky - sú juhodalmátskou špecialitou. Najlepšie chovajú v Malom Stone na za-

čiatku polostrova Pelješac. Sú vychýrené po celej krajine, ale najlepšie ich vedia upraviť práve v tomto mestečku v rôznych malých reštauráciách. Možno je to aj tým, že mušle si vyberajú rovno z mora a hneď ich upravujú. Najchutnejšie sú upravené v cesnakovo-petržlenovom náleve.

Chorvátska kuchyňa však využíva množstvo zeleniny - na šaláty aj tepelne upravené. Na viacero spôsobov pripravujú baklažány a tekvičky.

K lahôdkam zo studených pokrmov patrí najmä dalmátsky alebo istrijský pršut, čo je šunka údená špeciálnym spôsobom, pažsky syr, ktorý vyrábajú na Pagu. Z vnútrozemského Slavónska je známy kulen - tlačenka, vynikajúce samoborské či záhorské cesnakové klobásy.

V pekarniciach - obchodíkoch s pečivom - dostanete kúpiť aj burka, čo je koláč z ťahaného cesta plnený slaným syrom a často aj mäsom.

Obľúbené sú šišky - kifle.

Obľúbeným koláčom sú aj kroštulované - guľky z odpaľova-

ného cesta vyprážané v oleji a sladký dubrovnícky puding - rožata.

Okrem kvalitného vína vás domáci ponúknu pálenkami - rakijou, travaricou alebo bylinkovým pelinkovacom. Miestne pivo - ožujsko alebo zagorka - je skôr ľahšie. Vhodné presne na letné horúčavy. (jač)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  2. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  3. Kreditná karta – áno alebo nie
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  8. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  2. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  3. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  4. Kreditná karta – áno alebo nie
  5. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  6. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  8. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  9. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  10. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 24 134
  2. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 18 069
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 13 744
  4. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 13 495
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 12 510
  6. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 6 925
  7. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 4 737
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 4 621
  9. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 4 132
  10. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete? 3 064