SME
Piatok, 22. september, 2023 | Meniny má Móric

Prím vedú slávky zo Stonu

Reštaurácie v letoviskách najčastejšie ponúkajú najmä grilované ryby, rôznymi spôsobmi

upravené kalamáre, mušle, prípadne čevapčiči

a jahňacinu.

Chorvátska kuchyňa je však rôznorodejšia a pestrá, a tak ako sa hudba rozdeľuje na kontinentálnu a dalmatínsku, rovnako sa delí aj kuchyňa. Na pobreží to sú, samozrejme, ryby a morské potvorky, vo vnútrozemí mäso a jedlá z neho snáď na stovky spôsobov.

Medzi najznámejšie patrí maneštra, čo je hustá polievka z fazule, údeného mäsa, zemiakov a paradajok. Varí sa najmä na Istrii a podáva sa ako hlavné jedlo.

K špecialitám patrí aj teľacie ragú - žvacet - s cestovinami, džuveč a obľúbená je zmes grilovaného mäsa (čevapčiči, pleskavica a plátok bravčového) s horčicou a cibuľou.

SkryťVypnúť reklamu

Mušle - slávky - sú juhodalmátskou špecialitou. Najlepšie chovajú v Malom Stone na za-

čiatku polostrova Pelješac. Sú vychýrené po celej krajine, ale najlepšie ich vedia upraviť práve v tomto mestečku v rôznych malých reštauráciách. Možno je to aj tým, že mušle si vyberajú rovno z mora a hneď ich upravujú. Najchutnejšie sú upravené v cesnakovo-petržlenovom náleve.

Chorvátska kuchyňa však využíva množstvo zeleniny - na šaláty aj tepelne upravené. Na viacero spôsobov pripravujú baklažány a tekvičky.

K lahôdkam zo studených pokrmov patrí najmä dalmátsky alebo istrijský pršut, čo je šunka údená špeciálnym spôsobom, pažsky syr, ktorý vyrábajú na Pagu. Z vnútrozemského Slavónska je známy kulen - tlačenka, vynikajúce samoborské či záhorské cesnakové klobásy.

SkryťVypnúť reklamu

V pekarniciach - obchodíkoch s pečivom - dostanete kúpiť aj burka, čo je koláč z ťahaného cesta plnený slaným syrom a často aj mäsom.

Obľúbené sú šišky - kifle.

Obľúbeným koláčom sú aj kroštulované - guľky z odpaľova-

ného cesta vyprážané v oleji a sladký dubrovnícky puding - rožata.

Okrem kvalitného vína vás domáci ponúknu pálenkami - rakijou, travaricou alebo bylinkovým pelinkovacom. Miestne pivo - ožujsko alebo zagorka - je skôr ľahšie. Vhodné presne na letné horúčavy. (jač)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Podpora systému je slabá, je to na jednotlivcoch
  2. Prišli na to, že odpad je cenný
  3. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom
  4. Oblačno, miestami roboti. Ďalší diel pútavého sci-fi komiksu
  5. Spoločnosť EY vyhlásila 18. ročník súťaže na Slovensku
  6. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty
  7. Septembrové číslo krížovkárskeho magazínu Lišiak v denníku SME
  8. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz
  1. Prišli na to, že odpad je cenný
  2. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom
  3. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy?
  4. Autocentrá AURES Holdings obslúžili už 3 milióny zákazníkov
  5. Príďte ochutnať ocenené destiláty
  6. Oblačno, miestami roboti. Ďalší diel pútavého sci-fi komiksu
  7. Politici dobrovoľne posielajú slovenské ženy pod nôž
  8. IT expertka: Iba mobil deťom na učenie naozaj nestačí
  1. Ľuboš Fellner opäť pozýva. Kam volá turistov teraz? 14 239
  2. Už len dnes za vás Fellner zaplatí polovicu dovolenky 11 788
  3. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 9 652
  4. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty 5 503
  5. Získajte 50% zľavu na predplatné SME.sk. Tu zistíte viac 3 212
  6. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz 3 064
  7. 50-tisíc dovolenkárov si kúpilo zájazd cez SME 2 671
  8. Veľké Karlovice: wellness oáza kúsok od hraníc 2 545
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Blanka Ulaherová: V Madride, tri minúty od Guerniky
  2. Matej Peluha: Podporuje svoje dieťa aby bol samovražedný atentátnik. Ako sme si sadli s Talibanom na čaj.
  3. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Klin (III)
  4. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Malé Zlievce
  5. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami: Čakanovce - Galamba
  6. Andrej Šverha: Rakúske Alpy, láska na prvý pohľad
  7. Dušan Király: Saigon s deravou topánkou
  8. Martin Majzlan: Nepál – kráľovstvo bohov
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 60 750
  2. Igor Kossaczký: Matovičova akcia ukázala pravdu o slovenských médiách 38 500
  3. Ján Šeďo: Mestskí policajti to pokašľali na celej čiare. 30 493
  4. Pavel Macko: Teraz sa ukáže, ako hlboko siahajú korene zla a aká silná je Žilinkova ochrana gaunerov 13 241
  5. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 10 053
  6. Ivan Mlynár: Zo skrine biskupov Slovenska vypadol ďalší kostlivec. 7 211
  7. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 6 818
  8. Adriana Boysová: Kto mrzačí naše deti? 5 700
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.
SkryťZatvoriť reklamu