upravené kalamáre, mušle, prípadne čevapčiči
a jahňacinu.
Chorvátska kuchyňa je však rôznorodejšia a pestrá, a tak ako sa hudba rozdeľuje na kontinentálnu a dalmatínsku, rovnako sa delí aj kuchyňa. Na pobreží to sú, samozrejme, ryby a morské potvorky, vo vnútrozemí mäso a jedlá z neho snáď na stovky spôsobov.
Medzi najznámejšie patrí maneštra, čo je hustá polievka z fazule, údeného mäsa, zemiakov a paradajok. Varí sa najmä na Istrii a podáva sa ako hlavné jedlo.
K špecialitám patrí aj teľacie ragú - žvacet - s cestovinami, džuveč a obľúbená je zmes grilovaného mäsa (čevapčiči, pleskavica a plátok bravčového) s horčicou a cibuľou.
Mušle - slávky - sú juhodalmátskou špecialitou. Najlepšie chovajú v Malom Stone na za-
čiatku polostrova Pelješac. Sú vychýrené po celej krajine, ale najlepšie ich vedia upraviť práve v tomto mestečku v rôznych malých reštauráciách. Možno je to aj tým, že mušle si vyberajú rovno z mora a hneď ich upravujú. Najchutnejšie sú upravené v cesnakovo-petržlenovom náleve.
Chorvátska kuchyňa však využíva množstvo zeleniny - na šaláty aj tepelne upravené. Na viacero spôsobov pripravujú baklažány a tekvičky.
K lahôdkam zo studených pokrmov patrí najmä dalmátsky alebo istrijský pršut, čo je šunka údená špeciálnym spôsobom, pažsky syr, ktorý vyrábajú na Pagu. Z vnútrozemského Slavónska je známy kulen - tlačenka, vynikajúce samoborské či záhorské cesnakové klobásy.
V pekarniciach - obchodíkoch s pečivom - dostanete kúpiť aj burka, čo je koláč z ťahaného cesta plnený slaným syrom a často aj mäsom.
Obľúbené sú šišky - kifle.
Obľúbeným koláčom sú aj kroštulované - guľky z odpaľova-
ného cesta vyprážané v oleji a sladký dubrovnícky puding - rožata.
Okrem kvalitného vína vás domáci ponúknu pálenkami - rakijou, travaricou alebo bylinkovým pelinkovacom. Miestne pivo - ožujsko alebo zagorka - je skôr ľahšie. Vhodné presne na letné horúčavy. (jač)