Prím vedú slávky zo Stonu

Reštaurácie v letoviskách najčastejšie ponúkajú najmä grilované ryby, rôznymi spôsobmi

upravené kalamáre, mušle, prípadne čevapčiči

a jahňacinu.

Chorvátska kuchyňa je však rôznorodejšia a pestrá, a tak ako sa hudba rozdeľuje na kontinentálnu a dalmatínsku, rovnako sa delí aj kuchyňa. Na pobreží to sú, samozrejme, ryby a morské potvorky, vo vnútrozemí mäso a jedlá z neho snáď na stovky spôsobov.

Medzi najznámejšie patrí maneštra, čo je hustá polievka z fazule, údeného mäsa, zemiakov a paradajok. Varí sa najmä na Istrii a podáva sa ako hlavné jedlo.

K špecialitám patrí aj teľacie ragú - žvacet - s cestovinami, džuveč a obľúbená je zmes grilovaného mäsa (čevapčiči, pleskavica a plátok bravčového) s horčicou a cibuľou.

Mušle - slávky - sú juhodalmátskou špecialitou. Najlepšie chovajú v Malom Stone na za-

čiatku polostrova Pelješac. Sú vychýrené po celej krajine, ale najlepšie ich vedia upraviť práve v tomto mestečku v rôznych malých reštauráciách. Možno je to aj tým, že mušle si vyberajú rovno z mora a hneď ich upravujú. Najchutnejšie sú upravené v cesnakovo-petržlenovom náleve.

Chorvátska kuchyňa však využíva množstvo zeleniny - na šaláty aj tepelne upravené. Na viacero spôsobov pripravujú baklažány a tekvičky.

K lahôdkam zo studených pokrmov patrí najmä dalmátsky alebo istrijský pršut, čo je šunka údená špeciálnym spôsobom, pažsky syr, ktorý vyrábajú na Pagu. Z vnútrozemského Slavónska je známy kulen - tlačenka, vynikajúce samoborské či záhorské cesnakové klobásy.

V pekarniciach - obchodíkoch s pečivom - dostanete kúpiť aj burka, čo je koláč z ťahaného cesta plnený slaným syrom a často aj mäsom.

Obľúbené sú šišky - kifle.

Obľúbeným koláčom sú aj kroštulované - guľky z odpaľova-

ného cesta vyprážané v oleji a sladký dubrovnícky puding - rožata.

Okrem kvalitného vína vás domáci ponúknu pálenkami - rakijou, travaricou alebo bylinkovým pelinkovacom. Miestne pivo - ožujsko alebo zagorka - je skôr ľahšie. Vhodné presne na letné horúčavy. (jač)

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  3. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  4. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  5. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  6. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  7. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  8. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  9. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  1. Energetici predávajú nevyužívaný majetok
  2. Za posledných 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 10
  3. Trendy udržateľnej architektúry
  4. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  5. Ako dobre bývať v centre Bratislavy?
  6. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  7. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  8. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  9. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  10. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 15 461
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 447
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 2 674
  4. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 2 375
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 263
  6. Ako na refinancovanie hypotéky 938
  7. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja 871
  8. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 716
  9. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 545
  10. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV 412