čo sa ich panoramatická fotografia objavila v budove OSN v New Yorku.
Vinohrady, kde sa pestuje známa odroda Babiç, sú svetovou kultúrnou pamiatkou. Malé políčka zeme obrúbené kamennými stienkami, z diaľky a pri pohľade zhora pôsobia ako šachovnica. Primoštenské vinohrady sa rozprestierajú na ploche 200 hektárov a sú naj-
atraktívnejšou vinohradníckou lokalitou v oblasti medzi Zadarom a Trogirom.
Veľkým potenciálom pre výrobu vína sa vyznačuje aj zadarská oblasť, konkrétne oblasť okolo Benkovacu, Zadaru a Biogradu, kde sa vo veľkom pestuje cenná biela odroda maraština.
V blízkom Šibeniku má firma Vinoplod vinársky závod, ktorý vyrába víno Babiç a môže vyrobiť až stotisíc hektolitrov vína ročne. Firma Alena Bibiça zo Skradina zasa vyrába paletu vín zo sort charakteristických pre severnú Dalmáciu. Bibich riserva sa vinifikuje z babiçu. Nechá sa odležať 12 mesiacov a podáva sa k slaným sardelám, údenej šunke alebo cestovinám s paradajkovými omáčkami.
Plavac
Oblasť strednej Dalmácie, ktorá zahŕňa predovšetkým ostrovy Hvar, Brač, Korčulu, Vis a polostrov Pelješac, sú zároveň najdôležitejšími vinárskymi oblasťami. Tu sa často - z hľadiska pôdneho podložia - vo veľmi
biednych podmienkach, ale zato v ideálnych klimatických podmienkach, pestuje plavac mali, najcennejšia autochtónna sorta, z ktorej sa vyrábajú kvalitné vína. Akousi šťastnou náhodou sú to práve tie oblasti, ktoré sú zároveň najpríťažlivejšími aj z hľadiska turistického ruchu.
Hvarská originalita
Hvar je už niekoľko rokov šampiónom v návštevnosti stredodalmátskych ostrovov. Súkromné vinárstvo strednej Dalmácie sa začalo vážnejšie rozvíjať pred ôsmimi rokmi, no už teraz zaznamenáva výrazné úspechy. Okrem rôznorodej ponuky odrôd plavaca, kde sú najlepší práve hvarskí, bračskí a pelješacskí vinári, sa v tejto časti Dalmácie vyrába aj niekoľko významných bielych vín, najmä z odrody pošip, ktorá je taktiež autochtónna. Veľký potenciál majú aj sorty grk a vugava. Špeciálnym dezertným vínom z tejto oblasti je prošek, ktorý sa vyrába zo sušených hrozienok alebo vareného muštu.
Zlatan plavac je najstabilnejšie chorvátske červené víno vyrobené zo sorty mali plavac, vyrába sa v mestečku Sveta Nedjela na ostrove Hvar.
Biele vína zatiaľ nevzbudili špeciálny záujem, no nedá sa to tvrdiť o prošeku Zlatana Plenkoviça z Hvaru. Jeho prošek je hustý a brilantný. Na rozdiel od iných prošekov, ktorých základom je zmes bielych sort, tento je vyrobený z odrody plavac mali.
V areáli Plenkoviçovho vinárskeho závodu je aj reštaurácia Jidro, kde je možné jeho vínne produkty, najmä kvalitný prošek ochutnať.
Sagnum
Medzi významných vinárov Dalmácie sa zaradil aj Frano Miloš potom, čo jeho suché vína dosiahli takú kvalitu, že sa oplatilo kupovať ich ako investíciu. Tento vinár - amatér je popri Plenkoviçovom Grand cru autorom najoriginálnejšieho vína - Stagnum z roku 1993 na celom chorvátskom trhu suchých vín.
Stagnum je ťažké víno, vhodné k tvrdým syrom, divine, jahňacím kotletám, stejkom. Vyrába sa z hrozna vypestovaného vo vinohrade nad obcou Ponikve na Pelješaci.
Oberačky
Zhon, ruch a atmosféru vinobrania na Jadrane môžu návštevníci zažiť v septembri a októbri. Vinári okrem prípravy sudov a pivníc na novú úrodu hodiny a hodiny rozprávajú o tohtoročnej úrode, o tých minulých, o chuti, vôni, farbe a iných vlastnostiach vína. Ak túžite Chorvátsko navštíviť v tomto období a zamierite si to na miesta, ktoré sa úzko spájajú so zberom hrozna a výrobou vína, určite vás atmosféra vinobrania očarí.
Autor: Petra Juhásová