svojich domov uprostred polostrova. Agrofarmy sa dostali do každého kúta Istrie a výber je bohatý.
Zameranie je už na vás. Najjednoduchšie bolo začať s koňmi, ktoré im už stáli v stajniach. Jazdecké kurzy pre celé rodiny a vychádzky do okolia, ale aj práca pri koňoch a ďalších hospodárskych zvieratách. Postupne sa však nároky zvyšovali. Dnes je úplnou samozrejmosťou, že rodinné farmy ponúkajú okrem kvalitného vidieckeho apartmánového ubytovania aj bazény, tenisové kurty, posilňovne, bicykle. Ak je farma pri skalách, nechýba požičanie horolezeckej výbavy. Postupne sa z letnej sezóny záujem turistov presunul aj na skorú jeseň - na čas oberačiek a neskôr na slávnosti prvého vína.
Ponuka možností sa však rozširuje. Vznikajú agrofarmy, ktoré sa zaoberajú tradičným a ekologickým chovom kráv. Neodmysliteľnou súčasťou sú tak čerstvé mlieko, syry, maslo a jogurty.
Na úbočiach pohoria Učka sú gaštanové háje, kam môžete na jeseň zabrúsiť na ich zber a následné oslavy.
Na Istrii medzi mestami Bale a Barbariga nájdete aj olivové háje. Olej z nich vylisovaný sa dostal aj do prestížneho sprievodcu kvalitou olivových olejov podľa odrôd, ktorý pripravuje talianska spoločnosť L'Extravergine.
Samozrejmosťou sú rodinné reštaurácie, v ktorých sa varí tak, ako pred sto rokmi a kde prevládajú originálne recepty.
Na agrofarmách by mali už túto sezónu ponúkať okrem tradičnej údenej šunky aj jedlá z mäsa pôvodného hovädzieho dobytka. Gazdovstvá plánujú do jedálnych lístkov zaradiť hovädziu polievku so strúhanou cestovinou, varené hovädzie s valeriánou, rezne či špeciálnu omáčku z mäsa nakrájaného na rezance, s roládou z cesta a s ovocím. (r)
Ilustračné Foto - htz