Inšpirujme sa chuťou exotiky

Krajiny orientu nás odjakživa priťahujú svojím nezvyčajným pohľadom na život. Stáročiami vyselektovaná múdrosť o bytí vyšpecifikovala aj rovnaký prístup k stravovaniu človeka. Jedlo by podľa mnohých východných kultúr malo byť súčasťou snaženia o správny

postoj k životnému štýlu. Je v ňom v prvom rade zakomponované hľadanie rovnováhy telesnej i duševnej.

Neodolateľné čínske chute

Najtypickejšie pre túto kuchyňu sú zeleninové zmesi v kombinácii s mäsom, hríbmi a kapustou, v prímorských oblastiach zase pokrmy z morských rýb, mušlí a krabov, ktoré vylepšujú sójovou omáčkou, zázvorom, sezamovou šťavou a zálievkou z rozšľahaných vajec. Absolútnou jednotkou a základom je ryža, ktorú však Číňania pri varení nedochucujú, aby neovplyvnila chuť hlavného jedla. Ale častou prílohou bývajú aj dlhé, opekané a omáčkami ochutené, rezance. Mäso, najmä

obľúbená hydina, sa vykosťuje a krája na malé kúsky. To umožňuje stolovať s bambusovými, drevenými alebo kostenými paličkami. Pri varení sa používa zriedka maslo, o to častejšie bravčová masť alebo sójový olej. Číňania obľubujú aj husté polievky a zeleninové šaláty, kde nechýbajú bambusové výhonky alebo huby. Múdrosť čínskej kuchyne spočíva aj v tom, že jedlá sa pripravujú v špeciálnych hlbokých panviciach veľmi krátko, takže sa vyhnú konzumácii mäsa pripraveného na prepálenom tuku a zelenina si uchováva svoje vitamíny a minerálne látky.

Japonci si potrpia na štýl

Obyvatelia japonských ostrovov sa stravujú zdravo, jedia hlavne zeleninu, ryby, morské riasy a ostatné dary mora. Jesť mäso a smažiť ho na oleji Japoncov naučili holandskí a portugalskí prisťahovalci. Pri príprave jedál sa zohľadňuje kalorická hodnota, smotanové omáčky a iné kalorické bomby tu nájdete

zriedka. Vychýrená po celom svete je sushi - pochúťka z ryže a surovej ryby s prídavkom zeleniny či vajec a rôznych príchutí. Ale aj iné jedlá sa pripravujú zo sušeného alebo surového rybieho mäsa. Japonci si navyše potrpia aj na vzhľad jedla. Na taniere s obľubou pridávajú zeleninu a ovocie majstrovsky vytvarované do ornamentov a nádherne farebných kvetov.

Indovia nie sú vegetariáni

Aj v Indii sa najčastejšie na stole objavuje ryže, v tomto prípade varená so šafranom s výrazne žltým nádychom. Najznámejšie korenie je však curry, ktoré je zmesou korení, medzi ktorými nesmie chýbať, paprika, klinček, zázvor, muškát, škorica a čierne i kayenské korenie. Ostré curry je pre Indov veľmi dôležité - v ťažkých životných podmienkach ich chráni pred všade prítomnou nákazou. Indovia sa často sýtia rôznymi druhmi chleba z nekysnutého cesta, ktoré pripomínajú skôr placky. Pri príprave mäsa sa na zahustenie používa často smotana a do zmesí sa okrem zeleniny pridávajú aj kúsky ovocia a orechy. Z mäsa pre náboženské dôvody preferujú hydinu, ryby a jahňacie a baranie mäso.

Arabi milujú sladkosti

V arabskej kuchyni nechýba zeleniny, množstvo rýb a morských živočíchov. Hydinové a jahňacie mäso sa upravuje na rošte. Ako príloha sa často používajú arabské chlebové placky. Po hlavnom jedle sa podávajú sladké zákusky, ktorých hlavnou súčasťou sú orechy a med. Neoddeliteľnou súčasťou arabskej kuchyne je olivový olej, zelená petržlenová vňať, píniové semiačka, vzácne korenie kardamón, rímska rasca a kurkuma, ktorá jedlá sfarbuje dožlta.

Kórejčania milujú štipľavé

Kto preferuje ostré korenisté jedlá, určite by mu chutilo v Kórey. Ryža sa kombinuje pri varení s obilninami a podáva sa k upravenému mäsu, rybám a zelenine. Nezvyčajnosť chutí garantujú omáčky z kvasených strukovín. Zelenina sa konzumuje surová, dusená alebo obalená v múke a vajciach a vyprážaná dozlatista. Proti chorobám tráviaceho systému bojujú obyvatelia konzumáciou gimchi, ktoré je bohaté na proteíny, kalcium a železo. Je to vlastne kvasená čínska kapusta, reďkovka alebo uhorka naložená s cesnakom, čiernym korením, zelenou cibuľou a zázvorom a dochutená napríklad surovou rybou. (bes)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  2. S dobrým pivom leto chutí
  3. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  4. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  5. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  1. Spomaľovači internetu v mobile – 5 tipov ako s nimi zatočíte
  2. Create your own map in a new museum
  3. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  8. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  9. S dobrým pivom leto chutí
  10. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 26 159
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 192
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 21 933
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 464
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 425
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 742
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 923
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 356
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 112
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 882