SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Inšpirujme sa chuťou exotiky

Krajiny orientu nás odjakživa priťahujú svojím nezvyčajným pohľadom na život. Stáročiami vyselektovaná múdrosť o bytí vyšpecifikovala aj rovnaký prístup k stravovaniu človeka. Jedlo by podľa mnohých východných kultúr malo byť súčasťou snaženia o správny

postoj k životnému štýlu. Je v ňom v prvom rade zakomponované hľadanie rovnováhy telesnej i duševnej.

Neodolateľné čínske chute

Najtypickejšie pre túto kuchyňu sú zeleninové zmesi v kombinácii s mäsom, hríbmi a kapustou, v prímorských oblastiach zase pokrmy z morských rýb, mušlí a krabov, ktoré vylepšujú sójovou omáčkou, zázvorom, sezamovou šťavou a zálievkou z rozšľahaných vajec. Absolútnou jednotkou a základom je ryža, ktorú však Číňania pri varení nedochucujú, aby neovplyvnila chuť hlavného jedla. Ale častou prílohou bývajú aj dlhé, opekané a omáčkami ochutené, rezance. Mäso, najmä

Skryť Vypnúť reklamu

obľúbená hydina, sa vykosťuje a krája na malé kúsky. To umožňuje stolovať s bambusovými, drevenými alebo kostenými paličkami. Pri varení sa používa zriedka maslo, o to častejšie bravčová masť alebo sójový olej. Číňania obľubujú aj husté polievky a zeleninové šaláty, kde nechýbajú bambusové výhonky alebo huby. Múdrosť čínskej kuchyne spočíva aj v tom, že jedlá sa pripravujú v špeciálnych hlbokých panviciach veľmi krátko, takže sa vyhnú konzumácii mäsa pripraveného na prepálenom tuku a zelenina si uchováva svoje vitamíny a minerálne látky.

Japonci si potrpia na štýl

Obyvatelia japonských ostrovov sa stravujú zdravo, jedia hlavne zeleninu, ryby, morské riasy a ostatné dary mora. Jesť mäso a smažiť ho na oleji Japoncov naučili holandskí a portugalskí prisťahovalci. Pri príprave jedál sa zohľadňuje kalorická hodnota, smotanové omáčky a iné kalorické bomby tu nájdete

Skryť Vypnúť reklamu

zriedka. Vychýrená po celom svete je sushi - pochúťka z ryže a surovej ryby s prídavkom zeleniny či vajec a rôznych príchutí. Ale aj iné jedlá sa pripravujú zo sušeného alebo surového rybieho mäsa. Japonci si navyše potrpia aj na vzhľad jedla. Na taniere s obľubou pridávajú zeleninu a ovocie majstrovsky vytvarované do ornamentov a nádherne farebných kvetov.

Indovia nie sú vegetariáni

Aj v Indii sa najčastejšie na stole objavuje ryže, v tomto prípade varená so šafranom s výrazne žltým nádychom. Najznámejšie korenie je však curry, ktoré je zmesou korení, medzi ktorými nesmie chýbať, paprika, klinček, zázvor, muškát, škorica a čierne i kayenské korenie. Ostré curry je pre Indov veľmi dôležité - v ťažkých životných podmienkach ich chráni pred všade prítomnou nákazou. Indovia sa často sýtia rôznymi druhmi chleba z nekysnutého cesta, ktoré pripomínajú skôr placky. Pri príprave mäsa sa na zahustenie používa často smotana a do zmesí sa okrem zeleniny pridávajú aj kúsky ovocia a orechy. Z mäsa pre náboženské dôvody preferujú hydinu, ryby a jahňacie a baranie mäso.

Skryť Vypnúť reklamu

Arabi milujú sladkosti

V arabskej kuchyni nechýba zeleniny, množstvo rýb a morských živočíchov. Hydinové a jahňacie mäso sa upravuje na rošte. Ako príloha sa často používajú arabské chlebové placky. Po hlavnom jedle sa podávajú sladké zákusky, ktorých hlavnou súčasťou sú orechy a med. Neoddeliteľnou súčasťou arabskej kuchyne je olivový olej, zelená petržlenová vňať, píniové semiačka, vzácne korenie kardamón, rímska rasca a kurkuma, ktorá jedlá sfarbuje dožlta.

Kórejčania milujú štipľavé

Kto preferuje ostré korenisté jedlá, určite by mu chutilo v Kórey. Ryža sa kombinuje pri varení s obilninami a podáva sa k upravenému mäsu, rybám a zelenine. Nezvyčajnosť chutí garantujú omáčky z kvasených strukovín. Zelenina sa konzumuje surová, dusená alebo obalená v múke a vajciach a vyprážaná dozlatista. Proti chorobám tráviaceho systému bojujú obyvatelia konzumáciou gimchi, ktoré je bohaté na proteíny, kalcium a železo. Je to vlastne kvasená čínska kapusta, reďkovka alebo uhorka naložená s cesnakom, čiernym korením, zelenou cibuľou a zázvorom a dochutená napríklad surovou rybou. (bes)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  2. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  6. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  7. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  8. Bezbariérové vozidlo
  9. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 724
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 704
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 258
  4. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 421
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 12 109
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 622
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 570
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 482
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 347
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 117
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu