SME
Utorok, 29. november, 2022 | Meniny má Vratko

Inšpirujme sa chuťou exotiky

Krajiny orientu nás odjakživa priťahujú svojím nezvyčajným pohľadom na život. Stáročiami vyselektovaná múdrosť o bytí vyšpecifikovala aj rovnaký prístup k stravovaniu človeka. Jedlo by podľa mnohých východných kultúr malo byť súčasťou snaženia o správny

postoj k životnému štýlu. Je v ňom v prvom rade zakomponované hľadanie rovnováhy telesnej i duševnej.

Neodolateľné čínske chute

Najtypickejšie pre túto kuchyňu sú zeleninové zmesi v kombinácii s mäsom, hríbmi a kapustou, v prímorských oblastiach zase pokrmy z morských rýb, mušlí a krabov, ktoré vylepšujú sójovou omáčkou, zázvorom, sezamovou šťavou a zálievkou z rozšľahaných vajec. Absolútnou jednotkou a základom je ryža, ktorú však Číňania pri varení nedochucujú, aby neovplyvnila chuť hlavného jedla. Ale častou prílohou bývajú aj dlhé, opekané a omáčkami ochutené, rezance. Mäso, najmä

SkryťVypnúť reklamu

obľúbená hydina, sa vykosťuje a krája na malé kúsky. To umožňuje stolovať s bambusovými, drevenými alebo kostenými paličkami. Pri varení sa používa zriedka maslo, o to častejšie bravčová masť alebo sójový olej. Číňania obľubujú aj husté polievky a zeleninové šaláty, kde nechýbajú bambusové výhonky alebo huby. Múdrosť čínskej kuchyne spočíva aj v tom, že jedlá sa pripravujú v špeciálnych hlbokých panviciach veľmi krátko, takže sa vyhnú konzumácii mäsa pripraveného na prepálenom tuku a zelenina si uchováva svoje vitamíny a minerálne látky.

Japonci si potrpia na štýl

Obyvatelia japonských ostrovov sa stravujú zdravo, jedia hlavne zeleninu, ryby, morské riasy a ostatné dary mora. Jesť mäso a smažiť ho na oleji Japoncov naučili holandskí a portugalskí prisťahovalci. Pri príprave jedál sa zohľadňuje kalorická hodnota, smotanové omáčky a iné kalorické bomby tu nájdete

SkryťVypnúť reklamu

zriedka. Vychýrená po celom svete je sushi - pochúťka z ryže a surovej ryby s prídavkom zeleniny či vajec a rôznych príchutí. Ale aj iné jedlá sa pripravujú zo sušeného alebo surového rybieho mäsa. Japonci si navyše potrpia aj na vzhľad jedla. Na taniere s obľubou pridávajú zeleninu a ovocie majstrovsky vytvarované do ornamentov a nádherne farebných kvetov.

Indovia nie sú vegetariáni

Aj v Indii sa najčastejšie na stole objavuje ryže, v tomto prípade varená so šafranom s výrazne žltým nádychom. Najznámejšie korenie je však curry, ktoré je zmesou korení, medzi ktorými nesmie chýbať, paprika, klinček, zázvor, muškát, škorica a čierne i kayenské korenie. Ostré curry je pre Indov veľmi dôležité - v ťažkých životných podmienkach ich chráni pred všade prítomnou nákazou. Indovia sa často sýtia rôznymi druhmi chleba z nekysnutého cesta, ktoré pripomínajú skôr placky. Pri príprave mäsa sa na zahustenie používa často smotana a do zmesí sa okrem zeleniny pridávajú aj kúsky ovocia a orechy. Z mäsa pre náboženské dôvody preferujú hydinu, ryby a jahňacie a baranie mäso.

SkryťVypnúť reklamu

Arabi milujú sladkosti

V arabskej kuchyni nechýba zeleniny, množstvo rýb a morských živočíchov. Hydinové a jahňacie mäso sa upravuje na rošte. Ako príloha sa často používajú arabské chlebové placky. Po hlavnom jedle sa podávajú sladké zákusky, ktorých hlavnou súčasťou sú orechy a med. Neoddeliteľnou súčasťou arabskej kuchyne je olivový olej, zelená petržlenová vňať, píniové semiačka, vzácne korenie kardamón, rímska rasca a kurkuma, ktorá jedlá sfarbuje dožlta.

Kórejčania milujú štipľavé

Kto preferuje ostré korenisté jedlá, určite by mu chutilo v Kórey. Ryža sa kombinuje pri varení s obilninami a podáva sa k upravenému mäsu, rybám a zelenine. Nezvyčajnosť chutí garantujú omáčky z kvasených strukovín. Zelenina sa konzumuje surová, dusená alebo obalená v múke a vajciach a vyprážaná dozlatista. Proti chorobám tráviaceho systému bojujú obyvatelia konzumáciou gimchi, ktoré je bohaté na proteíny, kalcium a železo. Je to vlastne kvasená čínska kapusta, reďkovka alebo uhorka naložená s cesnakom, čiernym korením, zelenou cibuľou a zázvorom a dochutená napríklad surovou rybou. (bes)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Fakulta s urýchľovačom či observatóriom? U nás možné
  2. Vedeli ste, čo všetko kryje poistenie nehnuteľnosti?
  3. Malý Cambridge: Aká je idea Trnavskej univerzity
  4. Hľadá sa nástupca slávneho pekára
  5. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nemusia
  6. Liečba rakoviny sa u nás výrazne zlepší. Bude to stáť 300-tisíc
  7. Počúvaj hlas svojho srdca a študuj, čo ťa baví...
  8. Zažívali domáce násilie a nikdy nepracovali. Ako dlho trvá naučiť ich to?
  1. Prvotriedne služby, nikoho iného by sme už nebrali
  2. Posledné voľné byty z úrody Jabloní. Nenechajte si ich ujsť.
  3. Prejdite na zelený benzín, pomoc životnému prostrediu sa ráta!
  4. Ako sa dostať k darčeku výhodnejšie? Skúste túto možnosť.
  5. Získajte sériu retro keramických hrnčekov
  6. Aby ste si pri príprave vianočných dobrôt spievali od radosti
  7. Hľadá sa nástupca slávneho pekára
  8. Statute of limitations in consumer relations
  1. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 28 296
  2. Zarábame milióny, no jachtu na Malorke nemám 8 589
  3. Hotely, strava, pláže, služby. Aká je dovolenka v Punta Cana? 6 879
  4. Niektorí ľudia nemajú pracovné návyky. Ako dlho trvá zmeniť to? 4 679
  5. EUBA - Tvoja voľba, tvoja budúcnosť 2 664
  6. Novinka: Počúvajte podcasty úplne bez reklamy v apke SME 2 534
  7. Platíte za poistenie, ktoré naozaj potrebujete? 2 044
  8. TESCO pokračuje v raste.Otvorilo predajňu v Kysuckom Novom Meste 1 867
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Ľuboš Vodička: Maličkosti z Malých Karpát: Kamenné tváre a Obelisk
  2. Soňa Fröhlichová: Jazero Powell – najkrajšie priehradové jazero v USA, deň číslo 6
  3. Ľudmila Magdolenová: S deťmi po Balkáne. Časť piata-Tirana
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 50. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 2/3, prvý polrok 1929
  5. Aleš Tvrdý: Južná Amerika
  6. Ľudmila Magdolenová: S deťmi po Balkáne. Časť štvrtá- Skaderské jazero a príchod na albánske pobrežie
  7. Soňa Fröhlichová: Grand Canyon –⁠ jeden z najkrajších prírodných divov sveta, deň číslo 4
  8. Aleš Tvrdý: Cestovateľ
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 52 214
  2. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia 15 615
  3. Michael Achberger: 7 tajných tipov na chudnutie: malé zmeny, veľké výsledky 6 114
  4. Jana Melišová: V závoji hmly 4 353
  5. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX 4 201
  6. Ľuboš Vodička: Železnica na Slovensku: Myjavský viadukt 3 996
  7. Věra Tepličková: Tak Sme rodina, alebo nie sme rodina? 3 977
  8. Ján Valchár: 9 mesiacov štvordňovej operácie (a najlepšia investícia histórie). 3 709
  1. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  2. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  3. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  4. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  5. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  7. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
  8. Jiří Ščobák: Porazíme infláciu? Ako vznikla, kto za ňu môže a ako ju riešiť?
SkryťZatvoriť reklamu