SME
Utorok, 28. september, 2021 | Meniny má VáclavKrížovkyKrížovky

Inšpirujme sa chuťou exotiky

Krajiny orientu nás odjakživa priťahujú svojím nezvyčajným pohľadom na život. Stáročiami vyselektovaná múdrosť o bytí vyšpecifikovala aj rovnaký prístup k stravovaniu človeka. Jedlo by podľa mnohých východných kultúr malo byť súčasťou snaženia o správny

postoj k životnému štýlu. Je v ňom v prvom rade zakomponované hľadanie rovnováhy telesnej i duševnej.

Neodolateľné čínske chute

Najtypickejšie pre túto kuchyňu sú zeleninové zmesi v kombinácii s mäsom, hríbmi a kapustou, v prímorských oblastiach zase pokrmy z morských rýb, mušlí a krabov, ktoré vylepšujú sójovou omáčkou, zázvorom, sezamovou šťavou a zálievkou z rozšľahaných vajec. Absolútnou jednotkou a základom je ryža, ktorú však Číňania pri varení nedochucujú, aby neovplyvnila chuť hlavného jedla. Ale častou prílohou bývajú aj dlhé, opekané a omáčkami ochutené, rezance. Mäso, najmä

Skryť Vypnúť reklamu

obľúbená hydina, sa vykosťuje a krája na malé kúsky. To umožňuje stolovať s bambusovými, drevenými alebo kostenými paličkami. Pri varení sa používa zriedka maslo, o to častejšie bravčová masť alebo sójový olej. Číňania obľubujú aj husté polievky a zeleninové šaláty, kde nechýbajú bambusové výhonky alebo huby. Múdrosť čínskej kuchyne spočíva aj v tom, že jedlá sa pripravujú v špeciálnych hlbokých panviciach veľmi krátko, takže sa vyhnú konzumácii mäsa pripraveného na prepálenom tuku a zelenina si uchováva svoje vitamíny a minerálne látky.

Japonci si potrpia na štýl

Obyvatelia japonských ostrovov sa stravujú zdravo, jedia hlavne zeleninu, ryby, morské riasy a ostatné dary mora. Jesť mäso a smažiť ho na oleji Japoncov naučili holandskí a portugalskí prisťahovalci. Pri príprave jedál sa zohľadňuje kalorická hodnota, smotanové omáčky a iné kalorické bomby tu nájdete

Skryť Vypnúť reklamu

zriedka. Vychýrená po celom svete je sushi - pochúťka z ryže a surovej ryby s prídavkom zeleniny či vajec a rôznych príchutí. Ale aj iné jedlá sa pripravujú zo sušeného alebo surového rybieho mäsa. Japonci si navyše potrpia aj na vzhľad jedla. Na taniere s obľubou pridávajú zeleninu a ovocie majstrovsky vytvarované do ornamentov a nádherne farebných kvetov.

Indovia nie sú vegetariáni

Aj v Indii sa najčastejšie na stole objavuje ryže, v tomto prípade varená so šafranom s výrazne žltým nádychom. Najznámejšie korenie je však curry, ktoré je zmesou korení, medzi ktorými nesmie chýbať, paprika, klinček, zázvor, muškát, škorica a čierne i kayenské korenie. Ostré curry je pre Indov veľmi dôležité - v ťažkých životných podmienkach ich chráni pred všade prítomnou nákazou. Indovia sa často sýtia rôznymi druhmi chleba z nekysnutého cesta, ktoré pripomínajú skôr placky. Pri príprave mäsa sa na zahustenie používa často smotana a do zmesí sa okrem zeleniny pridávajú aj kúsky ovocia a orechy. Z mäsa pre náboženské dôvody preferujú hydinu, ryby a jahňacie a baranie mäso.

Skryť Vypnúť reklamu

Arabi milujú sladkosti

V arabskej kuchyni nechýba zeleniny, množstvo rýb a morských živočíchov. Hydinové a jahňacie mäso sa upravuje na rošte. Ako príloha sa často používajú arabské chlebové placky. Po hlavnom jedle sa podávajú sladké zákusky, ktorých hlavnou súčasťou sú orechy a med. Neoddeliteľnou súčasťou arabskej kuchyne je olivový olej, zelená petržlenová vňať, píniové semiačka, vzácne korenie kardamón, rímska rasca a kurkuma, ktorá jedlá sfarbuje dožlta.

Kórejčania milujú štipľavé

Kto preferuje ostré korenisté jedlá, určite by mu chutilo v Kórey. Ryža sa kombinuje pri varení s obilninami a podáva sa k upravenému mäsu, rybám a zelenine. Nezvyčajnosť chutí garantujú omáčky z kvasených strukovín. Zelenina sa konzumuje surová, dusená alebo obalená v múke a vajciach a vyprážaná dozlatista. Proti chorobám tráviaceho systému bojujú obyvatelia konzumáciou gimchi, ktoré je bohaté na proteíny, kalcium a železo. Je to vlastne kvasená čínska kapusta, reďkovka alebo uhorka naložená s cesnakom, čiernym korením, zelenou cibuľou a zázvorom a dochutená napríklad surovou rybou. (bes)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  2. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  3. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  4. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  5. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  6. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  7. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  8. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  9. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  10. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  1. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  2. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  3. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  4. Orange pokračuje v systematickej podpore digitálneho vzdelávania
  5. Zahlasujte za ďalší klimatický projekt s podporou dm
  6. Vydajte sa po stopách kvalitnej kávy
  7. Orange má najkvalitnejšiu mobilnú sieť na Slovensku i v Európe
  8. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  9. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  10. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  1. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 7 114
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 080
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 262
  4. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 5 187
  5. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 964
  6. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále 4 607
  7. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 257
  8. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 419
  9. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 133
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 573
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Pavel Dvořák: Sú Číňania šťastnejší?
  2. Lubo Repka: Zakladajúce štáty USA – Massachusetts
  3. Vladimír Benčík: Vietnam – viete že sa na vietnamskom trhu dá kúpiť láska i šťastie?
  4. Pavel Dvořák: Ako ma zmenilo desať rokov v Číne
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 16. - Kto objavil Antarktídu - Bransfield, Bellingshausen alebo Palmer?
  6. Alžbeta Szomolaiová: Zo Stratenej na Havraniu skalu
  7. Martin Majzlan: Kirgizsko - Z konského sedla až po pláže Issyk-Kul
  8. Blanka Ulaherová: Sobota v údolí Wachau - od Richarda Levie srdce až po šnicľu v žemli
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 296
  2. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 14 042
  3. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné. 9 307
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 6 411
  5. Janka Bittó Cigániková: Čo sa to preboha deje v Izraeli? Prestali vakcíny fungovať? 5 847
  6. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 657
  7. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 960
  8. Peter Chudý: Šesť spôsobov na odstránenie čestného policajta alebo ako to bolo za prezidentovania Tibora Gašpara a likvidačné metódy prehnitého systému dnes. 4 486
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu