Americké reštaurácie podporujú obrovskými porciami obezitu a srdcové ochorenia

Washington 28. februára (TASR) - Mnohé americké reštauračné reťazce propagujú trend "extrémneho jedenia" prostredníctvom obrovských porcií jedál v ponuke.

V amerických reštauráciách často podávajú pokrmy, ktoré zahŕňajú prinajmenšom celodennú odporúčanú dávku kalórií a tukov. Jedálenské zariadenia pritom vôbec nepodávajú informácie o kalorickej hodnote objednávky. Kritizovala to nedávno istá konzumentská skupina.

Ako príklad vysokokalorických reštauračných menu uviedla organizácia Centrum pre vedu v záujme verejnosti pokrm, ktorý nazýva "Angioplasta". Toto jedlo pozostáva z cestovinovo-kuracej misy naloženej v syre.

Michael Jacobson, vedúci centra, sa rozhodol zamerať pozornosť na jedálenské reťazce typu Ruby Tuesday's či Uno Chicago Grill. Podobné stravovacie zariadenia stále viac "vypchávajú" svojich zákazníkov pokrmami obsahujúcimi obzvlášť nezdravé ingrediencie v enormných množstvách.

Podľa členov organizácie podobné chody pomáhajú podporovať národnú epidémiu obezity a srdcových chorôb. Preto sa rozhodli urgovať vládnych zástupcov na miestnej, štátnej i celonárodnej úrovni, aby boli reštaurácie povinné zverejniť nutričné hodnoty svojich jedálnych lístkov.

"Prišli sme na to, že reštaurácie sa vrhli do celkom novej éry extrémneho jedenia," vysvetlil Jacobson. "Ak sa chceme popasovať s epidémiou obezity a hrozivého rozšírenia srdcových zlyhaní a infarktov, musíme začať niečo robiť s jedlom v reštauráciách."

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  4. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 29 186
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 21 020
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 19 870
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 13 953
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 575
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 921
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 781
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 089
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 010
  10. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 1 946