Návštevníci reštaurácií v Hongkongu platia za nedojedené jedlo pokuty

Hongkong 23. marca (TASR) - Návštevníci niektorých reštaurácií v Hongkongu, ktorí nedojedia svoje jedlo, musia rátať s peňažným trestom. Majitelia pohostinstiev ...

Hongkong 23. marca (TASR) - Návštevníci niektorých reštaurácií v Hongkongu, ktorí nedojedia svoje jedlo, musia rátať s peňažným trestom. Majitelia pohostinstiev tak bojujú proti haldám odpadkov, pozostávajúcich aj zo zvyškov jedál, ktoré spôsobujú samospráve Hongkongu už dlhšiu dobu vážne problémy.

Na stole preto čaká hosťa upozornenie, že podľa zvyškov jedla na tanieri bude musieť pri vyúčtovaní doplatiť od piatich do 20 hongkonských dolárov (cca 15-60 Sk). K opatreniu pristúpili hlavne reštaurácie, ktoré svojim hosťom ponúkajú stravu vo forme bufetov.

Ekonómovia z jedného nákupného strediska v Hongkongu vyrátali, že ich zákazníci ponechajú na tanieri každý deň zvyšky jedla s hmotnosťou 1,2 tony, čo je 40 percent z celkového odpadu. Manažér istej reštaurácie suši povedal, že hostí varujú vopred, ešte pred zadaním objednávky. Našli sa už aj hostia, ktorí v snahe vyhnúť sa pokute strkajú zvyšky jedla za kopy použitých tanierov.

Majitelia reštaurácii v Hongkongu však priznávajú, že doteraz potrestali iba veľmi malé množstvo hostí. "Tresty uvedené na jedálnych lístkoch sú iba varovaním," tvrdí predstaviteľ hongkonského združenia pohostinstiev. "Kto si dnes môže dovoliť stratiť zákazníkov?" znie jeho rečnícka otázka.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 33 459
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 179
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 19 178
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 11 667
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 272
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 854
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 930
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 595
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 748
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 339