Žranicou za domáce špeciality

V stovkách maďarských reštaurácií sa dnes bude jesť a piť za polovičnú cenu. Aby do nich ľudia opäť chodili.

Na domácich dobrotách si treba pomaškrtiť, tvrdí vládna turistická agentúra. Na zábere si premiér Ferenc Gyurcsány pochutnáva na kačici v čase vtáčej chrípky. FOTO - TASR/EPA

Po vlaňajšom veľkom úspechu dnes v Maďarsku zopakujú najväčšiu gastronomickú akciu roku. Počas takzvaného Maškrtného štvrtka, nadväzujúceho na tradíciu poslednej žranice pred veľkým pôstom, sa v takmer 700 reštauráciách po celej krajine je a pije za výhodných podmienok. Hosť zaplatí iba 50 percent z konečného účtu za jedlo aj nápoje.

Organizátorom akcie je vládna turistická agentúra Magyar Turizmus Zrt. Chce tým Maďarov opäť nalákať do reštaurácií a k tradičnej maďarskej kuchyni. Prekáža jej, že čoraz viac mla­dých ľudí sa čoraz častejšie stravuje v rýchlych občerstveniach. Posedenie v reštaurácii spojené s hostinou naopak považuje aj pre vysoké ceny čoraz viac ľudí za luxus, ktorý si nemôžu dovoliť.

Jedinou podmienkou účasti je, aby mali reštaurácie na jedálnom lístku aj maďarské špeciality. Zoznam reštaurácií, ktoré sa na akcii zúčastnia, je prístupný na internete. Stránka je, žiaľ, iba v maďarčine. „Akcia je zameraná predovšetkým na rozvoj domácej turistiky,“ povedala SME zástupkyňa Magyar Turizmus Zrt.

„Prichádzajú noví hostia, porozhliadnu sa a dúfame, že sa vrátia aj inokedy,“ vysvetľuje Jenő Koleszár, prečo sa jeho podniku účasť na akcii vyplatí.

Riaditeľ vinného hotela a reš­taurácie v Neszmélyi na južnom brehu Dunaja pri Komárne hovorí, že majú na dnešný deň už plno. „Hosť z ulice má šancu iba v poobedňajších hodinách,“ dodáva šéf vychýrenej reštaurácie, ktorú často navštevujú aj ľudia zo Slovenska.

Väčšina z reštaurácií získala vlani dobré skúsenosti. Niektoré preto maškrtný štvrtok s polovičnými cenami rozšírili i na ďalšie dni, aspoň na zvyšok týždňa. Negatívnych skúseností bolo menej. Zaznamenali však prípad, že jedno pohostinstvo v tento deň ponúklo zľavu, ale výrazne zvýšilo ceny. Hosť tak v podstate zaplatil rovnako ako v bežný deň.

Spokojná je aj turistická agentúra. Už niekoľko rokov sa zameriava na rozvoj maďarského gastroturizmu a plánuje viac podobných akcií. V júni by sa napríklad vo vinárňach mala uskutočniť Smädná streda. Tentoraz sa bude za polovičné ceny piť.

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  3. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  5. Už aj seniori presadajú do SUV
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  7. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  8. Bratislava gets a new public space and park
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  10. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 576
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 4 067
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 530
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 969
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 723
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 368
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 138
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 106
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 686
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 620