Na bežkách si dobre "vyvetráte" hlavu

Jaroslava Bukvajová, bývalá bežkyňa na lyžiach, športová riaditeľka v Slovenskom zväze biatlonu

Pri bežeckom lyžovaní sa musíme rozhodnúť, či sa chceme venovať klasickej technike, alebo korčuliarskej. Čo by ste odporučili viac?

"Radšej klasickú techniku. Dá sa ľahšie zvládnuť. Voskovanie lyží je síce v tomto prípade zložitejšie, ale dá sa naučiť. Je to jeden celok. Najprv príprava lyží a potom príjemná turistická vychádzka na bežkách. Je veľa ľudí, ktorí mi potvrdili, že na bežkách, osamote, alebo v partii si "vyvetrajú" hlavu lepšie ako na zjazdovkách."

Takže aké lyže si treba vybrať na klasickú techniku?

"Začiatočník môže dĺžku lyží určiť tak, že sa postaví, vzpaží jednu ruku a lyže by mu mali siahať po zápästie. Aj keď sú teraz v móde kratšie lyže, pre začiatok je dostatočná dĺžka dôležitá pre stabilitu. Palice musia byť také dlhé, aby pri predpažení siahali akurát pod pazuchu, maximálne po koniec ramena. Tvrdosť lyže by som zvolila strednú. Príliš mäkká by znemožňovala sklz, tvrdú by začiatočník nepretlačil a pri stúpaní do kopca by mal problémy."

Voskovanie je pri klasickej technike rozhodujúce. Ako na to?

"Pre voskovanie je najdôležitejšia stredná časť skĺznice - komora. Jej hranice určíme tak, že lyže dáme na hladkú plochu a na obe sa postavíme. Niekto druhý zoberie list papiera a vsunie ho pod lyžu. Posúva ním vzad, pokiaľ to ide. V mieste, kde sa papier zastaví, je zadná hranica komory, pohybom smerom vpred určíme prednú hranicu. Keď si to prenesieme do reálneho prostredia, ohraničili sme si oblasť na skĺznici, z ktorej sa pri behu odrážame. Preto na ňu nanášame vosky na stúpanie. Na zvyšnú, prednú a zadnú časť skĺznice používame len parafínové vosky, ktoré zlepšujú sklz. Pretože po týchto častiach sa zasa kĺžeme."

Vlastnosti snehu sa menia, mení sa aj počasie. Existujú aj rozdielne vosky?

"Na každom, stúpacom i parafínovom vosku je teplotné rozmedzie, v ktorom sa odporúča ho použiť. Pre toho, kto sa na bežky vyberie len občas, stačí, ak si lyže navoskuje dva-trikrát za sezónu. Ale ak sa príliš zmenia podmienky, treba vosky odstrániť a zvoliť nové podľa teploty a kvality snehu. Na odstraňovanie sa môže použiť aj klasický benzín, ak sú lyže drahšie, použijú sa špeciálne čističe. Kto si netrúfa voskovať sám, nech sa poradí v servise, kde ho to naučia. Voskovaniu sa dá vyhnúť, ak si kúpite lyže so šupinkami v komorovej časti. Tie nahrádzajú vosky na stúpanie."

Čo treba vedieť, ak si kupujeme lyže na korčuliarsku techniku?

"Mali by byť asi o desať centimetrov kratšie ako tie na klasickú techniku. Aspoň o päť centimetrov viac, ako je výška postavy. Paličky by mali siahať pod nos. Čo sa týka tvrdosti, zasa by som zvolila strednú. V tomto prípade sa lyže voskujú iba parafínovými voskami, lebo aj pri behu do kopca sa dopredu posúvame kĺzavým spôsobom. Ako pri korčuľovaní. Tento spôsob behu si vyžaduje dobré zvládnutie techniky a určite aj dostatočnú fyzičku."

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  2. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  3. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  4. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  5. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  6. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  7. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  8. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. Prijatie delegácie z Kyjevskej národnej ekonomickej univerzity
  2. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  3. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  4. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  5. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  6. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  7. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  8. Company´s autumn in the High Tatras
  9. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  10. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 33 041
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 28 571
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 18 019
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 470
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 653
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 113
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 533
  8. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu 4 235
  9. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy 4 151
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká 4 120