SME

Hotelieri čakajú na vstup Rumunska a Bulharska do EÚ

VYSOKÉ TATRY 7. novembra (SITA) – Chýbajúce pracovné sily v cestovnom ruchu na Slovensku by mali už onedlho doplniť kvalifikovaní pracovníci z Rumunska a Bulharska. Aspoň to si sľubujú hotelieri od vstupu ...

VYSOKÉ TATRY 7. novembra (SITA) – Chýbajúce pracovné sily v cestovnom ruchu na Slovensku by mali už onedlho doplniť kvalifikovaní pracovníci z Rumunska a Bulharska. Aspoň to si sľubujú hotelieri od vstupu týchto dvoch krajín do Európskej únie. „Aj keď sa to zle počúva, ale naša dobrá kvalifikovaná sila sa premiestňuje k našim západným susedom,“ uviedla riaditeľka Grandhotela Bellevue v Starom Smokovci Janka Gantnerová. Ide najmä o kvalitných kuchárov a čašníkov, ktorých je na Slovensku už dlhodobo nedostatok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Prílev novej pracovnej sily z Bulharska a Rumunska do slovenských hotelov očakávajú viaceré hotely na Slovensku. Potvrdzuje to aj prezidentka Zväzu hotelov a reštaurácií SR Zuzana Šedivá, ktorej členovia sa dnes zišli na Jesennom stretnutí hotelierov v Starom Smokovci. Aj keď sa v minulosti častejšie hovorilo príleve pracovnej sily z Ukrajiny, Šedivá to nepredpokladá, práve vzhľadom na to, že Ukrajina nie je členom Európskej únie.

V posledných rokoch sa podľa prezidentky Zväzu výrazne omladili aj riadiace pozície v manažmentoch hotelov, napriek tomu v hotelierstve je stále nedostatok kvalitných pracovníkov. „Vidno mnoho žien, čo ma do určitej miery prekvapuje, lebo je to ťažká profesia,“ doplnila

Napriek odchodu kvalifikovaných pracovníkov zo Slovenska do zahraničia, slovenskí hotelieri zaznamenávajú už aj opačný trend, kedy sa slovenskí odborníci po viacročnom pobyte v zahraničí vracajú späť na Slovensko. „Stáva sa, že sa začínajú vracať, pričom si prinášajú skúsenosti a vedomosti, ktoré získali v zahraničí a ich prístup k práci je oveľa lepší a kvalitnejší,“ doplnila

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 98 625
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 127
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 833
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 076
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 268
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 845
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 817
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu