Hotelieri čakajú na vstup Rumunska a Bulharska do EÚ

VYSOKÉ TATRY 7. novembra (SITA) – Chýbajúce pracovné sily v cestovnom ruchu na Slovensku by mali už onedlho doplniť kvalifikovaní pracovníci z Rumunska a Bulharska. Aspoň to si sľubujú hotelieri od vstupu ...

VYSOKÉ TATRY 7. novembra (SITA) – Chýbajúce pracovné sily v cestovnom ruchu na Slovensku by mali už onedlho doplniť kvalifikovaní pracovníci z Rumunska a Bulharska. Aspoň to si sľubujú hotelieri od vstupu týchto dvoch krajín do Európskej únie. „Aj keď sa to zle počúva, ale naša dobrá kvalifikovaná sila sa premiestňuje k našim západným susedom,“ uviedla riaditeľka Grandhotela Bellevue v Starom Smokovci Janka Gantnerová. Ide najmä o kvalitných kuchárov a čašníkov, ktorých je na Slovensku už dlhodobo nedostatok.

Článok pokračuje pod video reklamou

Prílev novej pracovnej sily z Bulharska a Rumunska do slovenských hotelov očakávajú viaceré hotely na Slovensku. Potvrdzuje to aj prezidentka Zväzu hotelov a reštaurácií SR Zuzana Šedivá, ktorej členovia sa dnes zišli na Jesennom stretnutí hotelierov v Starom Smokovci. Aj keď sa v minulosti častejšie hovorilo príleve pracovnej sily z Ukrajiny, Šedivá to nepredpokladá, práve vzhľadom na to, že Ukrajina nie je členom Európskej únie.

V posledných rokoch sa podľa prezidentky Zväzu výrazne omladili aj riadiace pozície v manažmentoch hotelov, napriek tomu v hotelierstve je stále nedostatok kvalitných pracovníkov. „Vidno mnoho žien, čo ma do určitej miery prekvapuje, lebo je to ťažká profesia,“ doplnila

Napriek odchodu kvalifikovaných pracovníkov zo Slovenska do zahraničia, slovenskí hotelieri zaznamenávajú už aj opačný trend, kedy sa slovenskí odborníci po viacročnom pobyte v zahraničí vracajú späť na Slovensko. „Stáva sa, že sa začínajú vracať, pričom si prinášajú skúsenosti a vedomosti, ktoré získali v zahraničí a ich prístup k práci je oveľa lepší a kvalitnejší,“ doplnila


Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Rozprávkové tankovanie
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  2. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  3. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  4. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  5. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  7. Rozprávkové tankovanie
  8. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  1. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 932
  2. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 12 849
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 451
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 399
  5. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 9 775
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 575
  7. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 564
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 333
  9. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 915
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 433