SME
Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Hotelieri čakajú na vstup Rumunska a Bulharska do EÚ

VYSOKÉ TATRY 7. novembra (SITA) – Chýbajúce pracovné sily v cestovnom ruchu na Slovensku by mali už onedlho doplniť kvalifikovaní pracovníci z Rumunska a Bulharska. Aspoň to si sľubujú hotelieri od vstupu ...

VYSOKÉ TATRY 7. novembra (SITA) – Chýbajúce pracovné sily v cestovnom ruchu na Slovensku by mali už onedlho doplniť kvalifikovaní pracovníci z Rumunska a Bulharska. Aspoň to si sľubujú hotelieri od vstupu týchto dvoch krajín do Európskej únie. „Aj keď sa to zle počúva, ale naša dobrá kvalifikovaná sila sa premiestňuje k našim západným susedom,“ uviedla riaditeľka Grandhotela Bellevue v Starom Smokovci Janka Gantnerová. Ide najmä o kvalitných kuchárov a čašníkov, ktorých je na Slovensku už dlhodobo nedostatok.

Skryť Vypnúť reklamu

Prílev novej pracovnej sily z Bulharska a Rumunska do slovenských hotelov očakávajú viaceré hotely na Slovensku. Potvrdzuje to aj prezidentka Zväzu hotelov a reštaurácií SR Zuzana Šedivá, ktorej členovia sa dnes zišli na Jesennom stretnutí hotelierov v Starom Smokovci. Aj keď sa v minulosti častejšie hovorilo príleve pracovnej sily z Ukrajiny, Šedivá to nepredpokladá, práve vzhľadom na to, že Ukrajina nie je členom Európskej únie.

V posledných rokoch sa podľa prezidentky Zväzu výrazne omladili aj riadiace pozície v manažmentoch hotelov, napriek tomu v hotelierstve je stále nedostatok kvalitných pracovníkov. „Vidno mnoho žien, čo ma do určitej miery prekvapuje, lebo je to ťažká profesia,“ doplnila

Napriek odchodu kvalifikovaných pracovníkov zo Slovenska do zahraničia, slovenskí hotelieri zaznamenávajú už aj opačný trend, kedy sa slovenskí odborníci po viacročnom pobyte v zahraničí vracajú späť na Slovensko. „Stáva sa, že sa začínajú vracať, pričom si prinášajú skúsenosti a vedomosti, ktoré získali v zahraničí a ich prístup k práci je oveľa lepší a kvalitnejší,“ doplnila

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 061
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 636
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 300
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 12 722
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 571
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 104
  7. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 577
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 572
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 074
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 008
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu