VYSOKÉ TATRY 7. novembra (SITA) – Chýbajúce pracovné sily v cestovnom ruchu na Slovensku by mali už onedlho doplniť kvalifikovaní pracovníci z Rumunska a Bulharska. Aspoň to si sľubujú hotelieri od vstupu ...
VYSOKÉ TATRY 7. novembra (SITA) – Chýbajúce pracovné sily v cestovnom ruchu na Slovensku by mali už onedlho doplniť kvalifikovaní pracovníci z Rumunska a Bulharska. Aspoň to si sľubujú hotelieri od vstupu týchto dvoch krajín do Európskej únie. „Aj keď sa to zle počúva, ale naša dobrá kvalifikovaná sila sa premiestňuje k našim západným susedom,“ uviedla riaditeľka Grandhotela Bellevue v Starom Smokovci Janka Gantnerová. Ide najmä o kvalitných kuchárov a čašníkov, ktorých je na Slovensku už dlhodobo nedostatok.
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Prílev novej pracovnej sily z Bulharska a Rumunska do slovenských hotelov očakávajú viaceré hotely na Slovensku. Potvrdzuje to aj prezidentka Zväzu hotelov a reštaurácií SR Zuzana Šedivá, ktorej členovia sa dnes zišli na Jesennom stretnutí hotelierov v Starom Smokovci. Aj keď sa v minulosti častejšie hovorilo príleve pracovnej sily z Ukrajiny, Šedivá to nepredpokladá, práve vzhľadom na to, že Ukrajina nie je členom Európskej únie.
V posledných rokoch sa podľa prezidentky Zväzu výrazne omladili aj riadiace pozície v manažmentoch hotelov, napriek tomu v hotelierstve je stále nedostatok kvalitných pracovníkov. „Vidno mnoho žien, čo ma do určitej miery prekvapuje, lebo je to ťažká profesia,“ doplnila
Napriek odchodu kvalifikovaných pracovníkov zo Slovenska do zahraničia, slovenskí hotelieri zaznamenávajú už aj opačný trend, kedy sa slovenskí odborníci po viacročnom pobyte v zahraničí vracajú späť na Slovensko. „Stáva sa, že sa začínajú vracať, pričom si prinášajú skúsenosti a vedomosti, ktoré získali v zahraničí a ich prístup k práci je oveľa lepší a kvalitnejší,“ doplnila