V lete navštívilo národný park 400 000 ľudí

SPIŠSKÁ NOVÁ VES 30. októbra (SITA) – Počas tohtoročnej letnej sezóny, od mája do septembra, navštívilo Slovenský raj približne 400 000 návštevníkov. Z toho počtu smerovalo takmer 98 400 do Dobšinskej ...

SPIŠSKÁ NOVÁ VES 30. októbra (SITA) – Počas tohtoročnej letnej sezóny, od mája do septembra, navštívilo Slovenský raj približne 400 000 návštevníkov. Z toho počtu smerovalo takmer 98 400 do Dobšinskej ľadovej jaskyne. Najnavštevovanejšie miesta v Slovenskom raji boli počas letnej turistickej sezóny rokliny a jaskyňa. Vyplýva to z výsledkov spočítania návštevnosti, ktoré správa národného parku uskutočnila v júli, auguste a septembri. Aj keď podľa spočítania bolo v národnom parku menej návštevníkov ako po iné roky, pracovníci národného parku priznávajú, že najmä podnikatelia si však tohtoročnú letnú sezónu pochvaľujú, pretože pre nich bola lepšia ako minuloročná.

Rozhodujúcim faktorom ovplyvňujúcim návštevnosť v najnavštevovanejších mesiacoch, ktorými sú júl a august, nebolo tento rok počasie, ale pravdepodobne plánovanie dovoleniek a túr. V auguste bolo oveľa horšie počasie ako v júli, návštevnosť Slovenského raja bola pritom vyššia. Keďže po iné roky bolo počasie stabilnejšie v auguste, väčšina návštevníkov si plánovala pobyt na tento mesiac a daždivé počasie ich neodradilo od naplánovaných túr, informoval na tlačovej besede v Spišskej Novej Vsi riaditeľ Správy Národného parku Slovenský raj Dušan Bevilaqua.

Vyše 50 % všetkých návštevníkov prešlo sčítacími stanovišťami medzi 10:00 a 12:00, čo je podľa ochranárov hlavným dôvodom preplnenosti niektorých roklín a dlhého čakania na rebríkoch pri vodopádoch. K najzaťaženejším lokalitám patria Zejmarská roklina, Čingov – Prielom Hornádu, Podlesok – Prielom Hornádu a Suchá Belá, ktoré sa nachádzajú v národných prírodných rezerváciách s najvyšším stupňom ochrany. V tomto roku sa výrazne zvýšil počet Maďarov. V menšej miere navštevujú národný park Nemci, Lotyši, Litovci a Holanďania. Prekvapil najmä počet návštevníkov z Litvy a Lotyšska, ktorí v zvýšenom počte navštevujú najmä juh Slovenského raja a Dobšinskú ľadová jaskyňu.

Výsledky návštevnosti v júli a auguste získali ochranári na základe počtu predaných vstupeniek a z troch vybraných sčítacích dní 11. júla, 16. augusta a 13. septembra. Počas sčítacích dní sa zratúvali návštevníci na 11 stanovištiach, ktoré predstavujú 14 najfrekventovanejších turistických chodníkov v Slovenskom raji.


Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  2. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  3. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  2. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  3. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  5. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  6. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 21 331
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 213
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 279
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 149
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 887
  6. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 846
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 745
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 738
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 679
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 671