Najdlhšou a najznámejšou na Slovensku je Nitrianska kráľovská vínna cesta, no okrem nej láka tisícky turistov aj Malokarpatská a tiež Tokajská vínna cesta.
Tá spája obce s unikátnymi tufovými pivnicami. V nich sa vyrába a dozrieva svetoznáme tokajské víno, za ktorým smerujú okrem Slovákov a Čechov i Poliaci, Holanďania, Nemci, ale tiež Japonci a Austrálčania.
"V čase od mája do konca novembra tu máme každý druhý deň nejakú väčšiu skupinu turistov," hovorí jeden z tokajských vinohradníkov Jaroslav Macik.
Niekdajšie spory o značku Tokaj medzi Slovákmi a Maďarmi po spoločnom vstupe oboch krajín do únie podľa neho pominuli a tak budujú Tokajskú cestu spolu.
Na maďarskom území Tokajský región vínom doslova žije už niekoľko rokov a niečo podobné by chceli dosiahnuť aj Slováci. Aj preto sa na Slovensku spojili traja najväčší výrobcovia tokajských vín a t iež predstavitelia niekoľ?kých obcí. Začiatkom júla napríklad usporiadali v Borši už po štvrtý raz Tokajský festival a posledný septembrový víkend organizujú každoročne tamojší vinohradníci aj deň otvorených pivníc. V obci Čerhov sa vtedy konajú aj tradičné vinohradnícke slávnosti.
Okrem toho však po celú sezónu pripravujú pre individuálnych záujemcov či pre organizované zájazdy aj degustácie vín spojené s ochutnávkou miestnych gastronomických špecialít.
"Koncom tohto roku plánujeme dobudovať penzión. Radi by sme totiž v budúcnosti ponúkli turistom možnosť zúčastniť sa aj na vinobraní," hovoria manželia Macikovci, ktorí vlastnia rodinný podnik v Malej Tŕni.
Vo vinohradníckej firme manželov Ostrožovičovcov začali v roku 2002 budovať Tokajský dom, pod ktorým vyhĺbili pivnicu, do ktorej sa zmestí naraz až 50 ľudí. (čtk)