Švédske národné jedlo vraj smrdí

Švédska národná pochúťka surströmming, teda kyslý fermentovaný sleď, nemusí byť každému po chuti. Údajne zapácha ako staré smeti.

Niekoľko veľkých leteckých spoločností ho zakázalo podávať na palubách svojich lietadiel. Zaradilo ho dokonca medzi nebezpečné veci, ako sú strelné zbrane či výbušniny.

Rozhodnutie aeroliniek mnohých Švédov pobúrilo. Na surströmming sú totiž rovnako hrdí ako na Volvo či Ikeu.

Baltický sleď sa pripravuje kvasením v sudoch. Potom sa natlačí do konzerv, v ktorých kvasí ďalej, až kým sa nevydujú. Až vtedy sa dostane na pulty obchodov.

Niektorí hovoria, že je to jednoducho zhnitá ryba, ktorá tak aj páchne. Pre iných je surströmming naopak najlepšia rybia delikatesa.

Letecké spoločnosti ako British Airways či Air France tvrdia, že rybie konzervy sú pod tlakom, a preto sú potenciálne výbušné. Surströmming preto viac na palubách nepodávajú. Predaj rybej lahôdky zrušili aj na štokholmskom medzinárodnom letisku.

Výrobcovia surströmmingu však pohoršene označili rozhodnutie leteckých spoločností za kultúrnu negramotnosť. Tvrdenie, že konzervovaná ryba môže explodovať, je podľa ?nich úplný nezmysel. Pripúšťajú však, že prepichnutá konzerva by mohla značne zapáchať a jej obsah by sa dral von ako spenené pivo z plechovky.

To však exportu tejto národnej delikatesy nezabráni, vyhlasujú nahnevaní milovníci sleďov. Šéf Swedish Surströmming Academy pobúrene povedal, že letecké linky, ktoré sa obávajú výbuchov a smradu, by mali zakázať aj šampanské a francúzske syry.(jah, čtk)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  3. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  4. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  5. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  6. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  7. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  8. Dva rekordy na druhý pokus
  9. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  10. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  1. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  2. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  3. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  4. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  5. Company´s autumn in the High Tatras
  6. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  7. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  8. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 31 963
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 24 223
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 996
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 11 343
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 465
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 031
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 645
  8. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 7 827
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 107
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 426