SME
Utorok, 27. september, 2022 | Meniny má Cyprián

Švédske národné jedlo vraj smrdí

Švédska národná pochúťka surströmming, teda kyslý fermentovaný sleď, nemusí byť každému po chuti. Údajne zapácha ako staré smeti.

Niekoľko veľkých leteckých spoločností ho zakázalo podávať na palubách svojich lietadiel. Zaradilo ho dokonca medzi nebezpečné veci, ako sú strelné zbrane či výbušniny.

Rozhodnutie aeroliniek mnohých Švédov pobúrilo. Na surströmming sú totiž rovnako hrdí ako na Volvo či Ikeu.

Baltický sleď sa pripravuje kvasením v sudoch. Potom sa natlačí do konzerv, v ktorých kvasí ďalej, až kým sa nevydujú. Až vtedy sa dostane na pulty obchodov.

Niektorí hovoria, že je to jednoducho zhnitá ryba, ktorá tak aj páchne. Pre iných je surströmming naopak najlepšia rybia delikatesa.

SkryťVypnúť reklamu

Letecké spoločnosti ako British Airways či Air France tvrdia, že rybie konzervy sú pod tlakom, a preto sú potenciálne výbušné. Surströmming preto viac na palubách nepodávajú. Predaj rybej lahôdky zrušili aj na štokholmskom medzinárodnom letisku.

Výrobcovia surströmmingu však pohoršene označili rozhodnutie leteckých spoločností za kultúrnu negramotnosť. Tvrdenie, že konzervovaná ryba môže explodovať, je podľa ?nich úplný nezmysel. Pripúšťajú však, že prepichnutá konzerva by mohla značne zapáchať a jej obsah by sa dral von ako spenené pivo z plechovky.

To však exportu tejto národnej delikatesy nezabráni, vyhlasujú nahnevaní milovníci sleďov. Šéf Swedish Surströmming Academy pobúrene povedal, že letecké linky, ktoré sa obávajú výbuchov a smradu, by mali zakázať aj šampanské a francúzske syry.(jah, čtk)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zákazníci OMV môžu vrátiť prírode kúsok lesa
  2. Jazdíte na pneumatikách Continental?
  3. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou
  4. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  5. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
  6. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME
  7. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny
  8. Sledujte príjem živín u starých rodičov
  1. Jazdíte na pneumatikách Continental?
  2. Rebríček úsporných ojazdených vozidiel
  3. 4-dňový pracovný režim spoločnosti NN Slovensko získal ocenenie
  4. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
  5. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou
  6. J&T BANKA upriamuje pozornosť na ochranu morských ekosystémov
  7. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  8. Spolu tvoríme inkluzívne susedstvá
  1. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma? 12 676
  2. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 10 852
  3. OMV mení kuchynský olej za kávu. Teraz na celom Slovensku 3 860
  4. Najradšej by ste pri čítaní správ odleteli preč? 3 510
  5. Morca-della a Pali. Tatrakon stojí na osvedčenej klasike 3 456
  6. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 2 767
  7. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME 2 475
  8. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 2 211
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Veronika Michalčíková: Španielska Andalúzia (1): Arabská pevnosť, katolícka katedrála a gigantická koncentrácia skleníkov
  2. Ľuboš Vodička: Hrady české, moravské a sliezske: Bítov
  3. Aleš Tvrdý: Durban ma privítal "vo veľkom štýle"
  4. Nikoleta Čáková: Púť na koniec sveta II. (Finisterre Camino)
  5. Vladimír Benčík: Malta 1/3 – návšteva u „hadích kňazov“ s dlhými lebkami
  6. Blanka Ulaherová: Konečne opäť Bosna
  7. Martin Majzlan: Skaza a tragédia Aralského jazera
  8. Aleš Tvrdý: Vlakom po Európe
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 364
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 785
  3. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 443
  4. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 5 305
  5. Martin Majzlan: Pamír, miesto kde som zanechal kus svojho srdca (+Video) 4 238
  6. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 346
  7. Milan Removčík: Vlakom do Splitu. 3 261
  8. Miroslav Lukáč: Viete že ruský trpaslík je najväčší na svete, ruské hodinky najrýchlejšie a Červená armáda nie je krvavočervená, ale ružová? 2 810
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťZatvoriť reklamu