Švédska národná pochúťka surströmming, teda kyslý fermentovaný sleď, nemusí byť každému po chuti. Údajne zapácha ako staré smeti.
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
Niekoľko veľkých leteckých spoločností ho zakázalo podávať na palubách svojich lietadiel. Zaradilo ho dokonca medzi nebezpečné veci, ako sú strelné zbrane či výbušniny.
Rozhodnutie aeroliniek mnohých Švédov pobúrilo. Na surströmming sú totiž rovnako hrdí ako na Volvo či Ikeu.
Baltický sleď sa pripravuje kvasením v sudoch. Potom sa natlačí do konzerv, v ktorých kvasí ďalej, až kým sa nevydujú. Až vtedy sa dostane na pulty obchodov.
Niektorí hovoria, že je to jednoducho zhnitá ryba, ktorá tak aj páchne. Pre iných je surströmming naopak najlepšia rybia delikatesa.
Letecké spoločnosti ako British Airways či Air France tvrdia, že rybie konzervy sú pod tlakom, a preto sú potenciálne výbušné. Surströmming preto viac na palubách nepodávajú. Predaj rybej lahôdky zrušili aj na štokholmskom medzinárodnom letisku.
Výrobcovia surströmmingu však pohoršene označili rozhodnutie leteckých spoločností za kultúrnu negramotnosť. Tvrdenie, že konzervovaná ryba môže explodovať, je podľa ?nich úplný nezmysel. Pripúšťajú však, že prepichnutá konzerva by mohla značne zapáchať a jej obsah by sa dral von ako spenené pivo z plechovky.
To však exportu tejto národnej delikatesy nezabráni, vyhlasujú nahnevaní milovníci sleďov. Šéf Swedish Surströmming Academy pobúrene povedal, že letecké linky, ktoré sa obávajú výbuchov a smradu, by mali zakázať aj šampanské a francúzske syry.(jah, čtk)