Prechádzka okolo Veľkého Javorníka

Tip na túruPoloha: Javorníky - severná časť. Východiskový a cieľový bod: Kasárne, parkovisko. Časový rozvrh: Kasárne Butorky 1/4 h - Sedlo pod Veľkým Javorníkom 1/2 h - Veľký Javorník 1/4 h - Gažov

1/4 h - Kasárne 1 h. Spolu: 1 3/4 h. Prevýšenie: 121 m.

Náročnosť: Nenáročná prechádzka s malým prevýšením, ktorá vedie okolím najvyššieho vrchu Javorníkov. V prvej časti mierne stúpa po asfaltovej ceste do sedla Butorky, odkiaľ po širokej lesnej ceste po hlavnom hrebeni prechádza na odlesnený vrchol Veľkého Javorníka. V závere klesá do sedla Gažov a pohodlne sa vracia do východiskového bodu.

Základná trasa: Prechádzku začneme pri turistickom smerovníku Kasárne-chaty (950 m). Oblasť je známym strediskom zimnej i letnej turistiky s možnosťami občerstvenia i ubytovania. Pomenovali ju podľa kasární, ktoré tu postavili v roku 1833 pre vojakov strážiacich moravsko-uhorské hranice v čase epidémie cholery na Slovensku.

Od smerovníka pokračujeme po zelenej značke, ktorá vedie po vrstevnicovej asfaltovej ceste s výhľadmi na východnú časť Javorníkov s vrchom Hričovec (1060 m). Po chvíli sa napojíme na hlavný javornícky hrebeň.

Od rázcestia Butorky (970 m) pokračujeme doprava po širokej lesnej ceste, ktorá po krátkom, avšak strmom stúpaní prichádza na čiastočne odlesnený hrebeň. Stúpanie vedie v prevažne zmiešanom lese. Po ukončení strmého výstupu sa dostaneme k hornej stanici lyžiarskych vlekov, odkiaľ sa otvárajú krásne výhľady na veľkú časť Javorníkov a dolinu Vsetínskej Bečvy.

Od lyžiarskych vlekov pokračujeme po hrebeni, kde sa striedajú odlesnené úseky s lúkami a so zmiešanými porastami. Pri smerovníku Sedlo pod Veľkým Javorníkom (1060 m) je náučná tabuľa o národnej prírodnej rezervácii Veľký Javorník.

Ďalší úsek vedie po takmer rovnom hrebeni, kde sa striedavo otvárajú výhľady na sever. Vrcholová oblasť Veľkého Javorníka (1071 m) sa končí pri vyhliadkovom bode s dreveným krížom, odkiaľ sú najkrajšie výhľady. Okrem vyššie uvedených bodov uvidíme veľkú časť Javorníkov s vrcholom Stratenec (1055 m) na západe. Pri zostupe klesneme po lúke do sedla Gažov (1040 m). Opustíme červenú značku a pôjdeme po žltej značke, ktorá vedie po pohodlnej vrstevnicovej ceste severným úbočím Veľkého Javorníka. V prvej časti pôjdeme po lúke s bohatým porastom kýchavice lobelovej. Druhá časť vedie smrekovými a zmiešanými lesmi k rekreačnému stredisku Kasárne (950 m).

(Turistický sprievodca Javorníky Moravsko-sliezske Beskydy z edície S batohom po Slovensku, autori: Tomáš Pánek

a František Pokluda)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  2. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  3. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  4. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  5. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  6. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  7. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  8. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  2. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  3. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  4. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  5. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  6. Company´s autumn in the High Tatras
  7. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  8. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  9. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  10. Dva rekordy na druhý pokus
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 32 229
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 25 250
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 999
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 466
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 646
  6. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 7 907
  7. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 107
  8. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 7 022
  9. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 172
  10. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 5 128