Washington 27. apríla (TASR) - Pozeráte televíziu a zrazu dostanete chuť na nejakú slanú jednohubku. No tak, čo si dáte? Čipsy? Praclík? A čo tak sústo zhnitého dreva, pýta sa vtipne americký odborný časopis Science.
Posledná možnosť je pre človeka možno trošku bizarná, ale rozhodne to neplatí pre horské gorily. Podľa štúdie, ktorú zverejnilo najnovšie on-line vydanie Biology Letters, gorily v Ugande získavajú vyše 95 percent sodíka potrebného pre organizmus zo zotletého dreva.
Chutné hnilé stromčeky však tvoria len štyri percentá jedálneho lístka obrovských ľudoopov, upresňujú bádatelia. A nesmie pritom ísť o hocijaké polená - gorily napríklad ohŕňajú nosom nad stavebnými trámami, ktoré obsahujú len minimálne množstvo sodíka.
Vedecký tím plánuje v tomto výskume pokračovať a zistiť, či chuť na zhnité drevo je spoločná pre všetky primáty, uzatvára magazín Science.
12 dem ed