SME

Víno vďačí za kvalitu plesni a hmle z jazera

Či už domáca vinárnička so sedliackou kuchyňou, alebo luxusná reštaurácia, v Burgenlande sa všade podávajú hlavne ryby a uznávané miestne vína. Pre kraj, typický úžasnou atmosférou pohostinstiev, je veľmi dôležité ekologické pestovanie a spracovávanie ..

Či už domáca vinárnička so sedliackou kuchyňou, alebo luxusná reštaurácia, v Burgenlande sa všade podávajú hlavne ryby a uznávané miestne vína. Pre kraj, typický úžasnou atmosférou pohostinstiev, je veľmi dôležité ekologické pestovanie a spracovávanie potravín, známe sú "potravinové safari", teda poznávacie exkurzie po farmách a viniciach, alebo dni otvorených dverí vínnych pivničiek.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rakúsky vinársky priemysel je najprísnejšie sledovaný na svete. Kvôli dietylénglykolovému škandálu v roku 1985, keď výrobcovia pridávali látku do muštu na zvýšenie jeho cukornatosti, sa musia rakúski vinári niekoľkonásobne viac snažiť o priazeň milovníkov vína.

SkryťVypnúť reklamu

"Sú tu fantastické podmienky na pestovanie viniča. Silné slnko, dlhé jesene a čerstvý vzduch. Je tu až 300 slnečných dní v roku," hovorí Alex Stiegelmar, mladý vinár, ktorý patrí medzi rakúsku špičku.

Vedie inovatívny rodinný podnik na výrobu vína Juris. Nepoužíva žiadne umelé chladenie a výrobné procesy nemajú negatívne vplyvy na životné prostredie. Aj keď najviac sa Rakúšania môžu chváliť skvelými bielymi vínami z neskorých zberov, v posledných rokoch sa im darí vyvracať predsudky o menej obľúbených červených odrodách. Pinot Noir svetovej kvality napríklad tvorí až 60 percent produkcie podniku Alexa Stiegelmara.

Napriek tomu však najväčšou vínnou špecialitou Rakúska je práve sladké biele víno Ausbruch. Tmavožltý mok s konzistenciou sirupu a opojnou vôňou hrozna pripomína Tokaj alebo francúzsky Sautern - dezertné vína jedinečné vďaka ušľachtilej plesni, ktorá sa usádza na bobuliach. Rakúski vinári tvrdia, že miestny Ausbruch je preto taký kvalitný, lebo pleseň ešte stimuluje počas teplých jesení stúpajúca hmla z Neziderského jazera.

SkryťVypnúť reklamu

Víno má v ponuke každá burgenlandská reštaurácia či vináreň, podáva sa po jedle k dezertom. Jedinečnosť vína podčiarkuje aj jeho cena - fľaša (0,375 litra) stojí od 20 eur vyššie. (dot)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  2. Tridsať rokov učí ľudí šoférovať. Čo je problém dnešných vodičov?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  2. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  8. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 19 974
  2. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 6 078
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 5 285
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 938
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 882
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 593
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 1 893
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 1 757
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Irena Šimuneková: Čriepky z Bojníc
  2. Pavel Baláž: V Bologni si vykrútite krky - pri pohľadoch na vysoké veže
  3. Ján Komrska: Mulhacén, Španielsko
  4. Patrik Užák: Balada o Balatóne
  5. Peter Lacina: Toskánsko za humnami: Spring '25
  6. Ladislav Kucharik: Rio 01 - Holé zadky v meste hriechu, pod rukami Krista
  7. Soňa Fröhlichová: Bazilej (Basel, Bâle) je pozoruhodné mesto, žijúce kultúrou, športom a tradíciami
  8. Soňa Fröhlichová: Bazilejský karneval trvá 72 hodín
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 25 218
  2. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 17 161
  3. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 15 087
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 11 324
  5. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 10 205
  6. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 8 385
  7. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 914
  8. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 6 978
  1. Marian Nanias: Systém emisných povoleniek v EÚ.
  2. Roman Kebísek: Básnik Byron vraj „miloval len jednu“ – Chaworthovú
  3. Věra Tepličková: O Cintuloch a Ficoch alebo Otázky bez odpovedí
  4. Marcel Rebro: Ruský oligarcha: Keď máš všetko, len nie istotu, že sa dožiješ večere
  5. Marian Nanias: Pokus odvolať predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyen.
  6. Radko Mačuha: Pozor ! Cyril a Metod. Vstup len na povolenie.
  7. Marcel Rebro: Ako chutí ruský mier? Po obuškoch.
  8. Věra Tepličková: Na Devíne sláva bola, ušlo sa vám kúsok z vola?
SkryťZatvoriť reklamu