SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Víno vďačí za kvalitu plesni a hmle z jazera

Či už domáca vinárnička so sedliackou kuchyňou, alebo luxusná reštaurácia, v Burgenlande sa všade podávajú hlavne ryby a uznávané miestne vína. Pre kraj, typický úžasnou atmosférou pohostinstiev, je veľmi dôležité ekologické pestovanie a spracovávanie ..

Či už domáca vinárnička so sedliackou kuchyňou, alebo luxusná reštaurácia, v Burgenlande sa všade podávajú hlavne ryby a uznávané miestne vína. Pre kraj, typický úžasnou atmosférou pohostinstiev, je veľmi dôležité ekologické pestovanie a spracovávanie potravín, známe sú "potravinové safari", teda poznávacie exkurzie po farmách a viniciach, alebo dni otvorených dverí vínnych pivničiek.

Rakúsky vinársky priemysel je najprísnejšie sledovaný na svete. Kvôli dietylénglykolovému škandálu v roku 1985, keď výrobcovia pridávali látku do muštu na zvýšenie jeho cukornatosti, sa musia rakúski vinári niekoľkonásobne viac snažiť o priazeň milovníkov vína.

Skryť Vypnúť reklamu

"Sú tu fantastické podmienky na pestovanie viniča. Silné slnko, dlhé jesene a čerstvý vzduch. Je tu až 300 slnečných dní v roku," hovorí Alex Stiegelmar, mladý vinár, ktorý patrí medzi rakúsku špičku.

Vedie inovatívny rodinný podnik na výrobu vína Juris. Nepoužíva žiadne umelé chladenie a výrobné procesy nemajú negatívne vplyvy na životné prostredie. Aj keď najviac sa Rakúšania môžu chváliť skvelými bielymi vínami z neskorých zberov, v posledných rokoch sa im darí vyvracať predsudky o menej obľúbených červených odrodách. Pinot Noir svetovej kvality napríklad tvorí až 60 percent produkcie podniku Alexa Stiegelmara.

Napriek tomu však najväčšou vínnou špecialitou Rakúska je práve sladké biele víno Ausbruch. Tmavožltý mok s konzistenciou sirupu a opojnou vôňou hrozna pripomína Tokaj alebo francúzsky Sautern - dezertné vína jedinečné vďaka ušľachtilej plesni, ktorá sa usádza na bobuliach. Rakúski vinári tvrdia, že miestny Ausbruch je preto taký kvalitný, lebo pleseň ešte stimuluje počas teplých jesení stúpajúca hmla z Neziderského jazera.

Skryť Vypnúť reklamu

Víno má v ponuke každá burgenlandská reštaurácia či vináreň, podáva sa po jedle k dezertom. Jedinečnosť vína podčiarkuje aj jeho cena - fľaša (0,375 litra) stojí od 20 eur vyššie. (dot)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Úprava osobného motorového vozidla
  2. Important information for Brazilians living in Slovakia
  3. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Päť chýb pri zateplení strechy
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 199
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 158
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 13 925
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 13 515
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 746
  6. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 10 023
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 618
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 607
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 359
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 148
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu