SME
Nedeľa, 24. september, 2023 | Meniny má Ľuboš, Ľubor

Víno vďačí za kvalitu plesni a hmle z jazera

Či už domáca vinárnička so sedliackou kuchyňou, alebo luxusná reštaurácia, v Burgenlande sa všade podávajú hlavne ryby a uznávané miestne vína. Pre kraj, typický úžasnou atmosférou pohostinstiev, je veľmi dôležité ekologické pestovanie a spracovávanie ..

Či už domáca vinárnička so sedliackou kuchyňou, alebo luxusná reštaurácia, v Burgenlande sa všade podávajú hlavne ryby a uznávané miestne vína. Pre kraj, typický úžasnou atmosférou pohostinstiev, je veľmi dôležité ekologické pestovanie a spracovávanie potravín, známe sú "potravinové safari", teda poznávacie exkurzie po farmách a viniciach, alebo dni otvorených dverí vínnych pivničiek.

Rakúsky vinársky priemysel je najprísnejšie sledovaný na svete. Kvôli dietylénglykolovému škandálu v roku 1985, keď výrobcovia pridávali látku do muštu na zvýšenie jeho cukornatosti, sa musia rakúski vinári niekoľkonásobne viac snažiť o priazeň milovníkov vína.

SkryťVypnúť reklamu

"Sú tu fantastické podmienky na pestovanie viniča. Silné slnko, dlhé jesene a čerstvý vzduch. Je tu až 300 slnečných dní v roku," hovorí Alex Stiegelmar, mladý vinár, ktorý patrí medzi rakúsku špičku.

Vedie inovatívny rodinný podnik na výrobu vína Juris. Nepoužíva žiadne umelé chladenie a výrobné procesy nemajú negatívne vplyvy na životné prostredie. Aj keď najviac sa Rakúšania môžu chváliť skvelými bielymi vínami z neskorých zberov, v posledných rokoch sa im darí vyvracať predsudky o menej obľúbených červených odrodách. Pinot Noir svetovej kvality napríklad tvorí až 60 percent produkcie podniku Alexa Stiegelmara.

Napriek tomu však najväčšou vínnou špecialitou Rakúska je práve sladké biele víno Ausbruch. Tmavožltý mok s konzistenciou sirupu a opojnou vôňou hrozna pripomína Tokaj alebo francúzsky Sautern - dezertné vína jedinečné vďaka ušľachtilej plesni, ktorá sa usádza na bobuliach. Rakúski vinári tvrdia, že miestny Ausbruch je preto taký kvalitný, lebo pleseň ešte stimuluje počas teplých jesení stúpajúca hmla z Neziderského jazera.

SkryťVypnúť reklamu

Víno má v ponuke každá burgenlandská reštaurácia či vináreň, podáva sa po jedle k dezertom. Jedinečnosť vína podčiarkuje aj jeho cena - fľaša (0,375 litra) stojí od 20 eur vyššie. (dot)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Rivalita až na dreň. Pozrite si najväčšie súboje v F1
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom
  3. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom
  4. Oblačno, miestami roboti. Ďalší diel pútavého sci-fi komiksu
  5. Spoločnosť EY vyhlásila 18. ročník súťaže na Slovensku
  6. Septembrové číslo krížovkárskeho magazínu Lišiak v denníku SME
  7. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty
  8. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz
  1. Hladinka smeruje do Košíc!
  2. Rivalita až na dreň. Pozrite si najväčšie súboje v F1
  3. Union zdravotná poisťovňa prináša novinku vo vzdelávaní
  4. Tento domáci nápoj vzpruží lepšie než káva, šlofík a energiťák
  5. Geniálne, čo dokáže minca v mrazničke!
  6. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom
  7. Novesta predstavuje novú kolekciu pre jeseň/zimu 2023
  8. Katolícka univerzita vykročila na ďalšiu misiu
  1. Už len dnes za vás Fellner zaplatí polovicu dovolenky 11 648
  2. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 9 903
  3. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty 6 341
  4. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom 3 809
  5. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz 3 602
  6. Hladinka smeruje do Košíc! 3 304
  7. Získajte 50% zľavu na predplatné SME.sk. Tu zistíte viac 3 232
  8. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 2 864
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Blanka Ulaherová: V Madride, tri minúty od Guerniky
  2. Matej Peluha: Podporuje svoje dieťa aby bol samovražedný atentátnik. Ako sme si sadli s Talibanom na čaj.
  3. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Klin (III)
  4. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Malé Zlievce
  5. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami: Čakanovce - Galamba
  6. Andrej Šverha: Rakúske Alpy, láska na prvý pohľad
  7. Dušan Király: Saigon s deravou topánkou
  8. Martin Majzlan: Nepál – kráľovstvo bohov
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 63 979
  2. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 28 799
  3. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte 23 066
  4. Miroslav Lukáč: Mladí Vlci zo Smeru, ako sa sami nazvali, už vycerili tesáky a dokonca ich zaťali. 11 740
  5. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 10 788
  6. Ivan Mlynár: Zo skrine biskupov Slovenska vypadol ďalší kostlivec. 7 407
  7. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 7 337
  8. Adriana Boysová: Kto mrzačí naše deti? 6 621
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.
SkryťZatvoriť reklamu