SME
Streda, 29. jún, 2022 | Meniny má Peter, Pavol, Petra

Víno vďačí za kvalitu plesni a hmle z jazera

Či už domáca vinárnička so sedliackou kuchyňou, alebo luxusná reštaurácia, v Burgenlande sa všade podávajú hlavne ryby a uznávané miestne vína. Pre kraj, typický úžasnou atmosférou pohostinstiev, je veľmi dôležité ekologické pestovanie a spracovávanie ..

Či už domáca vinárnička so sedliackou kuchyňou, alebo luxusná reštaurácia, v Burgenlande sa všade podávajú hlavne ryby a uznávané miestne vína. Pre kraj, typický úžasnou atmosférou pohostinstiev, je veľmi dôležité ekologické pestovanie a spracovávanie potravín, známe sú "potravinové safari", teda poznávacie exkurzie po farmách a viniciach, alebo dni otvorených dverí vínnych pivničiek.

Rakúsky vinársky priemysel je najprísnejšie sledovaný na svete. Kvôli dietylénglykolovému škandálu v roku 1985, keď výrobcovia pridávali látku do muštu na zvýšenie jeho cukornatosti, sa musia rakúski vinári niekoľkonásobne viac snažiť o priazeň milovníkov vína.

SkryťVypnúť reklamu

"Sú tu fantastické podmienky na pestovanie viniča. Silné slnko, dlhé jesene a čerstvý vzduch. Je tu až 300 slnečných dní v roku," hovorí Alex Stiegelmar, mladý vinár, ktorý patrí medzi rakúsku špičku.

Vedie inovatívny rodinný podnik na výrobu vína Juris. Nepoužíva žiadne umelé chladenie a výrobné procesy nemajú negatívne vplyvy na životné prostredie. Aj keď najviac sa Rakúšania môžu chváliť skvelými bielymi vínami z neskorých zberov, v posledných rokoch sa im darí vyvracať predsudky o menej obľúbených červených odrodách. Pinot Noir svetovej kvality napríklad tvorí až 60 percent produkcie podniku Alexa Stiegelmara.

Napriek tomu však najväčšou vínnou špecialitou Rakúska je práve sladké biele víno Ausbruch. Tmavožltý mok s konzistenciou sirupu a opojnou vôňou hrozna pripomína Tokaj alebo francúzsky Sautern - dezertné vína jedinečné vďaka ušľachtilej plesni, ktorá sa usádza na bobuliach. Rakúski vinári tvrdia, že miestny Ausbruch je preto taký kvalitný, lebo pleseň ešte stimuluje počas teplých jesení stúpajúca hmla z Neziderského jazera.

SkryťVypnúť reklamu

Víno má v ponuke každá burgenlandská reštaurácia či vináreň, podáva sa po jedle k dezertom. Jedinečnosť vína podčiarkuje aj jeho cena - fľaša (0,375 litra) stojí od 20 eur vyššie. (dot)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na čo nezabudnúť, ak plánujete na leto malé i väčšie výlety
  2. Večer stál chlieb dvojnásobok ako ráno. Ako hyperinflácia pripravila ľudí o úspory?
  3. Plyn v doprave môže byť medzičlánkom k nízkoemisnej budúcnosti
  4. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek
  5. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine
  6. Špičková starostlivosť aj pre detských pacientov
  7. Spoločnosť Mars inšpiruje: Lepší svet pre domácich miláčikov
  8. Danube InGrid zvyšuje energetickú stabilitu aj v Bratislave
  1. Študenti spoznali nové výrobné trendy v Schaeffler Skalica
  2. Špičková starostlivosť aj pre detských pacientov
  3. Na čo nezabudnúť, ak plánujete na leto malé i väčšie výlety
  4. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine
  5. Spoločnosť Mars inšpiruje: Lepší svet pre domácich miláčikov
  6. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek
  7. Modernizácia VÚSCH rozšíri a skvalitní zdravotnú starostlivosť
  8. Danube InGrid zvyšuje stabilitu elektrizačnej sústavy
  1. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 11 204
  2. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 8 357
  3. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 5 207
  4. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 953
  5. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 752
  6. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 3 149
  7. 91 kreslených správ o Slovensku, Ukrajine a celom svete 1 732
  8. ČSOB hľadá zamestnancov: Skvelá kampaň, chystajte životopis! 1 189
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Irena Šimuneková: Na návšteve u susedov - Strážnice a okolie časť 1.
  2. Monika Kusendová: Malofatranská hrebeňovka alebo 4-dňové sólo dobrodružstvo s ruksakom po horách
  3. Robert Drál: Mt. Kilimanjaro - BASE Camp
  4. Daniel Schikor: Jordánsko - v hlavnom meste
  5. Iveta Bakitová: Tarragona a ešte pár cestovateľských tipov na Costa Dorada v Španielsku
  6. Aleš Tvrdý: Juhoafrická Republika a jej poklad
  7. Iveta Bakitová: Veľká Noc v Španielsku - dnes neplánovane o Salvadore Dalím
  8. Lubo Repka: Cartagena – karibská časť Kolumbie
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 10 465
  2. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 7 432
  3. Věra Tepličková: Igi zasa ukazuje figy alebo O tom, ako sa Edo unáhlil 5 895
  4. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 3 922
  5. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 3 558
  6. Tomáš Jacko: Keď upratovačka zarába viac než univerzitný profesor 3 544
  7. Post Bellum SK: Kocáb: Boli schopní aj tmu vydávať za dôkaz toho, že tam nie sú jadrové hlavice 3 256
  8. Miroslav Lukáč: Kto je ešte dnes rusofil, potrebuje odbornú pomoc. 3 193
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  6. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  7. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  8. Jiří Ščobák: Mentální cvičení: Určení rizikových bodů a možných tras ruského postupu na Ukrajině
SkryťZatvoriť reklamu