Rakúsky Burgenland je krajinou vetra a vína

Región pri hraniciach so Slovenskom a Maďarskom je nielen rajom vinárov. Plachtiť a surfovať na Neziderskom jazere sa dá deväť mesiacov v rokuNajteplejší a najslnečnejší kút Rakúska víta turistov svojsky - hneď od hraníc veternými elektrárňami a pravidel

Atmosféra brehov Neziderského jazera pripomína prímorské mestečká. Na drevených mólach sú lavičky s palmami a reštaurácie s výhľadom na vodnú hladinu.

Región pri hraniciach so Slovenskom a Maďarskom je nielen rajom vinárov. Plachtiť a surfovať na Neziderskom jazere sa dá deväť mesiacov v rokuNajteplejší a najslnečnejší kút Rakúska víta turistov svojsky - hneď od hraníc veternými elektrárňami a pravidelne sa vinúcimi radmi viniča. Oblasť okolo Neziderského jazera, vzdialeného od Bratislavy iba 40 kilometrov, je krajom vetra a nevšedných kulinárskych zážitkov. Najviac Burgenland preslávila tradičná výroba svetoznámych sladkých vín s vôňou hrozna a prírodná rarita - plytké stepné jazero. Vďaka týmto prednostiam môže región lákať turistov aj vodnými športmi či vínnym safari po starodávnych pivničkách.

Jazero - viedenské more

Neziderské jazero je pre Rakúšanov viedenské more. Vďaka blízkosti si sem vraj chodí mnoho ľudí z hlavného mesta po práci zaplávať. Podmienky na plávanie sú tu naozaj ideálne - hlavne pre deti - jediné stepné jazero v Európe je unikátne práve svojou plytkosťou. Priemerná hĺbka je 1,3 metra, najviac iba 1,8 metra.

Výška hladiny vo veľkej miere závisí od počasia, v posledných rokoch zjavne klesla - Rakúšania majú s jazerom podobné problémy ako Maďari s Balatonom. Jazero dokonca už niekoľkokrát aj celkom vyschlo - naposledy v rokoch 1868 až 1872. Aj tento malý hendikep však vedia miestni vodáci premeniť na atrakciu - každoročne v júli sa tu koná pochod cez jazero. Záujemcovia sa približne za hodinu prebrodia najplytkejšou časťou na druhú stranu.

Jazero má piesčité dno, voda je od skorej jari príjemne teplá. Po obvode jazera je pol kilometra udržiavanej pláže, detský bazén a preliezačky, sprchy, prezliekacie kabínky, kurty a ihriská na plážový volejbal.

Za vstup na pláže sa platí, celodenný lístok stojí od 1,90 eura (po 15.00 h), nezľavnený vstup pre dospelého približne 2,80 eura.

Na plážových kúpaliskách si môžete požičať čln s elektrickým pohonom pre 4 a 6 osôb. Ceny sa pohybujú od 10 eur na hodinu. Z mestečiek ležiacich na náprotivných brehoch jazera premávajú aj vyhliadkové lode.

Plachtenie je životný štýl

Vďaka svojej polohe je Neziderské jazero dokonalým miestom pre plachtenie a surfovanie. Má priam ideálne veterné podmienky, malú hĺbku a časté vlny. Plachtiť a surfovať sa tu teda dá až deväť mesiacov v roku, trénovať sem chodia aj rakúski olympionici v plachtení.

Stráviť deň či niekoľko hodín plachtením na jazere je nezabudnuteľným zážitkom. Plachtenie je totiž viac ako len šport, je to životný štýl. Báť sa nie je čoho, skipperi už na brehu radi rozosmievajú turistov historkami o tom, ako keď jeden z posádky skončí vo vode - odíde zväčša po vlastných.

Aj v úplnom bezvetrí je však uprostred jazera čo robiť - najskúsenejší jachtári si radi doprajú malý piknik na vlnách s krásnym výhľadom.

V okolí jazera funguje sedemnásť jachtingových a windsurfingových škôl. Víkendoví turisti si tu môžu vyskúšať základy plachtenia, kurz trvajúci od piatku do nedele stojí od 180 eur, lacnejšií a časovo menej náročný variant je "schnuppersegeln". Záujemca sa na niekoľko hodín pripojí k účastníkom kurzu a spolu so skipperom sa prevezie po jazere. Popritom sa môže naučiť a vyskúšať si základy plachtenia - načo slúžia jednotlivé laná, ako ich upevňovať a ako využívať smer a silu vetra. Takéto plachtenie stojí od 14 eur na hodinu.

Jachta, plachetnica či katamaran sa dajú požičať, v závislosti od typu lode stojí prenajatie od 10 eur na hodinu (alebo od 50 eur na deň).

Na jazere sa zíde 1500 najlepších jachtárov sveta

Už o niekoľko dní sa na Neziderskom jazere zídu plachtári z celého sveta. Od 10. do 20. mája sa tu budú konať majstrovstvá sveta v jachtingu. Po francúzskom La Rochelle, Dubaji a stredomorskom Marseille sa budú majstrovstvá prvýkrát konať na jazere. Zastúpených tu bude až 80 krajín, vrátane Slovenska. Očakáva sa až 100-tisíc návštevníkov, okrem regát budú pripravené aj viaceré sprievodné podujatia na brehu - koncerty, umenie pieskových sochárov a spracovania trstiny alebo púšťanie drakov a súťaž modelárov jachtárskych člnov.

Záujemcovia sa sem dostanú špeciálnou autobusovou linkou za 19,50 eura, cena zahŕňa aj kyvadlovú dopravu z Bratislavy a späť, vstupenku na majstrovstvá a transfer trajektmi cez jazero.

Burgenland - kraj bocianov

Bahenné mierne slané jazero je sčasti pokryté trstinou, dobre sa tu darí hlavne zubáčom. Keďže celá oblasť je prírodnou rezerváciou, loviť ryby tu môže iba niekoľko vybraných rybárov s najlepšou reputáciou.

Jazero a jeho okolie je známym rajom ornitológov - hniezdi tu 300 druhov vtákov, starobylé mesto Rust pri brehu je zase mestom bocianov. Jeho obyvatelia každoročne očakávajú návrat dvanástich párov týchto vtákov a vážia si ich natoľko, že založili vlastný spolok na ich ochranu. Vlastnoručne im vyrábajú hniezda a stavajú ich na komíny domov, ktoré sú kvôli tomu špeciálne upravené - majú striešku, aby sa neupchávali a sú vybavené držiakmi na upevnenie hniezda. Jedno bocianie hniezdo môže vážiť až tonu.

Bližšie informácie o ubytovaní a službách, cenách a možnosti rezervácie poskytne internetová stránka www.burgenland.info .

Tip

Na hostí, ktorí sa ubytujú v regióne jazera od 2. apríla do 26. októbra, čaká špeciálna karta. Jedinou podmienkou jej získania je nocľah v ubytovacom zariadení, ktoré je zapojené do siete. Kartu môže jej držiteľ využiť v desiatkach partnerských zariadení, znamená to preňho napríklad aj bezplatnú návštevu kúpalísk či múzeí, exkurzie po jazere.

Vínne pivničky sú v Burgenlande na každom kroku - ochutnať sa oplatí hlavne jedinečnú miestnu špecialitu, biele víno zvané Ausbruch. Je prirodzene sladké, chuťou i spôsobom výroby pripomína Tokaj.
Plachtenie nie je podľa jachtárov šport, ale životný štýl. Na Neziderskom jazere sa dá trénovať deväť mesiacov v roku. Jazero je známe aj ako raj ornitológo v, hniezdi tu 300 druhov vtákov.

 

Jediné európske stepné jazero je raritou aj kvôli svojej plytkosti - v najhlbších častiach má iba dva metre, priemerná hĺbka je 1,30 metra. Je preto ideálnym miestom na rodinné kúpanie sa. FOTO - AUTORKA

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. Už aj seniori presadajú do SUV
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  7. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  8. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  9. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 24 637
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 620
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 530
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 496
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 092
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 995
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 872
  8. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 851
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 686
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 676