Pod vežami Bojnického zámku zvyšuje účinok bioenergie pyramída zo snehu

Bojnice 8. marca (TASR) Účinok biopoľa a bioenergie, ktoré údajne vytvárajú veže Bojnického zámku, vraj ešte umocňuje takmer trojmetrová pyramída, ktorú ...

Bojnice 8. marca (TASR) Účinok biopoľa a bioenergie, ktoré údajne vytvárajú veže Bojnického zámku, vraj ešte umocňuje takmer trojmetrová pyramída, ktorú postavili z poslednej bohatej snehovej nádielky na tamojšom druhom nádvorí.

Myslí si to riaditeľ Múzea Bojnice Ján Papco. S teóriou výskytu výrazného biopoľa v tomto zámku, podľa jeho slov prišla ešte v roku 1992 istá docentka z lekárskej fakulty v Brne. Biopole, ako pri opakovaných návštevách zámku tvrdila, zvyšuje priaznivé rozloženie tamojších piatich veží. Bola presvedčená, že koncentrujú bioenergiu, ktorá by dokonca mohla pomáhať liečiť civilizačné choroby. Plánovala uskutočniť aj výskumy a pokusy na pacientoch. Realizáciu tohto projektu údajne narušilo rozdelenie federácie, povedal Papco.

Uviedol, že na túto teóriu si spomenuli, keď sa opätovne nahromadili na zámockých nádvoriach kopy nového snehu. Zhotovili z nich pyramídu a niektorí pracovníci múzea v nej skúšobne pobudli niekoľko minút. Výsledok ich príjemne prekvapil, pretože sa cítili fyzicky i psychicky lepšie. Pobyt v pyramíde si vyskúšali počas prehliadky expozície zámku aj viacerí návštevníci a ich správanie ukázalo, že skutočne ako by pookriali.

Papco dúfa, že sa nájdu odborníci, ktorí by preskúmali pravdivosť týchto tvrdení. Sám je náchylný im veriť, pretože Bojnický zámok patrí medzi najnavštevovanejšie kultúrne pamiatky na Slovensku. Ročne do neho zavíta vyše štvrť milióna domácich i zahraničných turistov. Okrem podujatí, ktoré na zámku po celý rok pripravujú, ich do zámku opakovane určite láka aj dobrý pocit asi po hodinovom pobyte pod bojnickými vežami. Pomáha im zbavovať sa stresu a napätia, konštatoval riaditeľ múzea, ktorý v tomto prostredí trávi prakticky celý svoj pracovný čas.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Rozprávkové tankovanie
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  2. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  3. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  4. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  5. Rozprávkové tankovanie
  6. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  7. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  8. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 931
  2. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 12 570
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 449
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 395
  5. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 10 593
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 519
  7. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 563
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 151
  9. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 915
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 154