Nitrianska kráľovská vínna cesta chce prilákať zahraničných turistov

Nitra 20. septembra (TASR) - Rozšíriť a skvalitniť aktivity Nitrianskej kráľovskej vínnej cesty (NKVC) je cieľom spolupráce združenia s nitrianskymi univerzitami, ...

Nitra 20. septembra (TASR) - Rozšíriť a skvalitniť aktivity Nitrianskej kráľovskej vínnej cesty (NKVC) je cieľom spolupráce združenia s nitrianskymi univerzitami, ktorej základy položili na dnešnom stretnutí.

"Zámerom stretnutia bolo pripraviť obsah dohody o spolupráci v rozvoji cestovného ruchu. Chceme rozšíriť a skvalitniť aktivity Nitrianskej kráľovskej vínnej cesty tak, aby sa úspešne uplatňovali aj na trhu medzinárodného cestovného ruchu," povedal pre TASR manažér združenia Ján Malý. Najnovšou aktivitou združenia sú oslavy Svetového dňa cestovného ruchu, ktoré pripravujú na 27. septembra.

Okrem nitrianskych univerzít chce združenie do spolupráce aktívnejšie zapojiť regionálne rozvojové agentúry, združenia cestovného ruchu, ekologické, ochranárske a iné záujmové občianske organizácie pôsobiace v regiónoch Nitrianskej kráľovskej vínnej cesty. V turistických strediskách, na miestach známych charakteristickým folklórom, v mestách a obciach s historickými, architektonickými a prírodnými pamiatkami na Ponitrí, Požitaví, južnom Slovensku či v okolí Trnavy sa regionálne organizácie NKVC zamerajú najmä na rozšírenie služieb, propagáciu zaujímavostí a prírodných krás, poriadanie výstav, súťaží a kultúrnych podujatí.

Nitrianska kráľovská vínna cesta má teraz asi 70 regionálnych centier, ktoré spájajú trasy v dĺžke vyše 700 km. Filozofia združenia vychádza z tradície významných ciest, ktorými boli jedna z vetiev Jantárovej cesty od Baltického k Jadranskému moru a známa Soľná cesta, ktorá viedla zo Sedmohradska cez východné Slovensko, Nitru a Viedeň až do Salzburgu. Na miestach zastávok týchto ciest a v ich okolí rozkvital obchod, stretávali sa tam kultúry európskych národov, darilo sa duchovnej kultúre a vzdelanosti. "Ako zlatá niť sa týmito dejinami vinie vinohradníctvo, pestovanie vínnej révy a obchod s vínom. Na svahu Zobora vysadili révu Kelti už v 4. storočí pred Kristom, vinohrady zakladali na Slovensku Rimania, révu pestovali starí Slovania. Takú zaujímavú tradíciu by sme mali v novej podobe ponúknuť aj zahraničným turistom," upozornil Ján Malý.

Najčítanejšie na SME Cestovanie


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. Už aj seniori presadajú do SUV
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  7. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  8. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  9. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 24 637
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 620
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 530
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 496
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 092
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 995
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 872
  8. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 851
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 686
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 676