BRATISLAVA 8. septembra (SITA/AFP) - Istú reštauráciu v severovýchodnej Číne úrady zatvorili potom, čo sa tu na jedálnom lístku objavilo jedlo pripravené údajne z tigrieho mäsa. Neskôr sa však zistilo, že mäso je somárie, iba omáčka k nemu je pripravovaná z tigrieho moču. Reštaurácia Hufulou v meste Hailin v provincii Heilongjiang je vzdialená iba kilometer od parku Hengdaohezi, kde chovajú sibírskych tigrov, jeden z desiatich najohrozenejších živočíšnych druhov na planéte. Podľa denníka China Daily reštaurácia na lístku ponúkala pečené tigrie mäso v prepočte za vyše tritisíc korún. Kilogram surového tigrieho mäsa sa predával v prepočte za bezmála 27 tisíc korún. Záujemcovia mohli luxusné jedlo spláchnuť vínom, v ktorom sa marinovala tigria kosť. Na otázku, ako reštaurácia získava toto mäso, čašník pre denník odpovedal, že majiteľ reštaurácie má dobré styky s tigrím parkom a skupuje mäso mŕtvych tigrov. Polícia preto urobila v reštaurácii raziu a z údajného tigrieho mäsa sa vykľulo mäso zo somára, pričom typickú tigriu chuť mu dodával iba tigrí moč. Úradom sa zatiaľ nepodarilo zistiť, koľko zákazníkov si už stihlo objednať túto zaujímavú "delikatesu." Sibírsky tiger sa vyskytuje už iba na severovýchode Číny a sibírskych oblastiach Ruska. V divej prírode ich žije menej než 300 kusov.