SME
Štvrtok, 2. február, 2023 | Meniny má Erik, Erika

Nasajte atmosféru vianočnej Budapešti

Poďte sa s nami pozrieť na jedny z najkrajších vianočných trhov Európy.

Vianočné trhy pred BazilikouVianočné trhy pred Bazilikou (Zdroj: Budapesti Karácsonyi Vásár)

Stovky vyzdobených stánkov, kde predávajú originálne remeselné výrobky, varené víno, punče a množstvo chutných tradičných jedál. To a ešte omnoho viac ponúkajú budapeštianske vianočné trhy, ktoré nie sú iba vianočné, ale aj novoročné, keďže sa na rozdiel od iných konajú až do konca roka. Nie nadarmo ich zvolili v minulosti návštevníci zvolili za jedny z najkrajších trhov v Európe.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na tunajších trhoch nenájdete žiadny gýč, keďže predajcovia sú starostlivo vyberaní, čo zaisťuje, že sa tu predávajú iba originálne miestne výrobky. Pri pohľade na ponuku trhov tu určite nájdete aj perfektné suveníry a darčeky pre blízkych. Vybrať sa tu dá z keramických, sklenených a rezbárskych výrobkov, kožených tašiek, kožušín, ručne vyrábaných nožov, šperkov z drahých kovov a porcelánu, ľudových nástrojov, detských hračiek, ozdôb, odevov a bytového zariadenia. Cez deň býva na trhoch podstatne menej ľudí ako večer a určite si ich viac užijete.

Trhy nájdete v centre tradične na námestí pred Bazilikou sv. Štefana. Možno práve tu, vďaka tejto majestátnej stavbe, budete cítiť tú najvianočnejšiu atmosféru. Každý večer tu prebieha aj veľkolepá svetelná šou premietaná priamo na prednú fasádu Baziliky. V strede námestia sa uprostred klziska týči svietiaci vianočný strom. Na trhu nájdete množstvo stánkov s pestrou ponukou remeselných výrobkov a aj skvelých gastronomických špecialít, ktoré polahodia nie len chuťovým pohárikom, ale potešia aj oči. Žiadne cigánske pečienky v žemli, či hot dogy tu nenájdete.

Vyskúšať tu môžete klasický maďarský guláš, pečené prasiatko, perkelt, jaternice, klobásy, trdelníky s rôznymi plnkami, pečené kurence, langoše, rôzne jedlá z rýb, punče s rumom, varené víno, pečené gaštany a taktiež tu môžete vyskúšať rôzne sladkosti. Nájdete tu pestrú ponuku rôznych koláčov, ako sú štrúdle, makronky, či rožteky.

Čo sa týka cien, trdelníky, na ktorý sú najväčšie rady, vás vyjdú od 2 000 do 3 000 forintov, čo je okolo 5 – 7 eur. Varené víno a punč vychádza na zhruba 1 200 forintov, čo sú zhruba 3 eurá. Hlavné jedlá sú v cenových reláciách od 3 do 12 eur.

Trhy pred Bazilikou sa konajú od pondelka do štvrtka a v nedeľu v čase od 11:00 do 21:00 hod., v piatok a sobotu od 11:00 do 23:00 hod. Počas vianočných sviatkov budú 24. decembra otvorené do 15:00 hod, 25. a 26. decembra od 11:00 do 20:00 hod., 31. decembra od 11:00 do 22:00 a 1. januára od 11:00 do 18:00 hod.

Z trhov pred Bazilikou sa môžete následne presunúť na ďalšie blízke trhy na námestí Vörösmarty tér. Po ceste na námestí Erzsébet tér natrafíte na veľké ruské koleso, na ktorom sa môžete previezť. Večer je krásne nasvietené a vidno ho už z diaľky. Navyše budete mať z neho krásny výhľad na celé mesto, Baziliku, Reťazový most cez Dunaj, budovu parlamentu aj Budínsky hrad. Jedna jazda vyjde dospelú osobu na 3 900 forintov, deti od 2 do 12 rokov 2 100 forintov, čo je v prepočte zhruba 10 a 5 eur.

Vianočné trhy na Vörösmarty tér otvorili svoje brány pred viac ako 20 rokmi a odvtedy svojou sviatočnou atmosférou, špeciálnym tovarom a aj lahodnou kuchyňou lákajú každoročne tisíce ľudí. Cez víkendy sa tu môžete taktiež započúvať do multižánrovej hudby, ako jazz, soul, či blues. Deti sa môžu pohrať v dielničkách a pošepkať Santa Clausovi svoje tajné priania a taktiež sa tu previezť na vianočnom vláčiku.

Toto miesto však nie je len miestom najkrajších vianočných trhov. Keď sa postavíte do stredu námestia a otočíte sa na sever, uvidíte slávny Gerbeaudov dom s impozantnou fasádou, ktorý postavili v 2. polovici 19 storočia. Od roku 1870 až dodnes tu funguje jedna z najslávnejších kaviarní a cukrární mesta, kde švajčiarsky cukrár Emil Gerbeaud kedysi vytvoril známe sladkosti koňakovú čerešňu a mačací jazyk, ktoré preslávili jeho meno aj v zahraničí.

Podľa legendy tu ako pocta bývalému cukrárovi a jeho žene, ktorá po smrti manžela cukráreň viedla vznikla torta Zerbó, ktorá je dodnes neodmysliteľným dezertom maďarských Vianoc. Trhy na Vörösmarty sa konajú od pondelka do štvrtka a v nedeľu v čase od 11:00 do 21:00 hod., v piatok a sobotu od 11:00 do 22:00 hod. Počas vianočných sviatkov budú 24. decembra otvorené od 11:00 do 14:00 hod, 25. a 26. decembra od 12:00 do 18:00 hod. a 31. decembra od 11:00 do 05:00 hod. Počas adventných trhov sa oplatí zájsť aj do Baziliky, či niektorého z ďalších mestských kostolov, kde sa konajú rôzne slávnostné koncerty.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  2. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  3. Dodajte vašej pokožke šťavu
  4. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  5. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  6. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to
  7. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  8. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať?
  1. Wüstenrot aktívne čelí výzvam trhu a mení svoj obchodný model
  2. McDonald's opäť medzi lídrami v ankete Najzamestnávateľ roka
  3. Vica Kerekes: Som väčší introvert, ako sa zdá
  4. Dodajte vašej pokožke šťavu
  5. Trh s nehnuteľnosťami praje prenájmom
  6. Wüstenrot rástol v segmente životného aj neživotného poistenia
  7. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť?
  8. O najlepšie komunikujúcich značkách rozhodne aj verejnosť
  1. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 11 942
  2. Ktorá banka dvíha úroky na termiňáku? A čo pre to treba spraviť? 11 093
  3. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 4 292
  4. Dodajte vašej pokožke šťavu 2 700
  5. Zdravie bez liekov. Lekár namiesto nich predpisuje studenú vodu 2 212
  6. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to 1 673
  7. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať? 1 056
  8. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery 1 011
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Lubo Repka: Dostali sa plavebné spoločnosti z krízy?
  2. Soňa Kallová: Pri pobreží Indického oceánu, Keňa
  3. Lubo Repka: Helikoptérou na El Mirador v Guatemale
  4. Ladislav Kucharik: India 3 dôležitý hrob a pevnosť
  5. Lubo Repka: Tikal - najslávnejšie mesto Mayov v Guatemale
  6. Martin Majzlan: NP Serengeti – Nekonečné pláne, divoká zver a drkotajúce zuby
  7. Miroslav Galovič: Zimný Londýn. Part 02 - Uličné pojazdné veterány (s bonusom od Harryho Pottera) a dva moderné kúsky.
  8. Peter Chovanec: Hory a jurty Kirgizska
  1. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 5 642
  2. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 741
  3. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť Vb - bludy a klamstvá) 3 955
  4. Rastislav Puchala: Starosta je ruský troll 3 883
  5. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 3 757
  6. Dušan Koniar: Dzurindov projekt valcuje čítanosť aj diskusie 3 687
  7. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca. 2 930
  8. Rastislav Jusko: Krvavá minulosť komunistickej prokuratúry. Je nám súdené prežiť ju znova? 2 751
  1. Jiří Ščobák: Bude rok 2023 na Slovensku ekonomicky príjemný? Aká bude inflácia na konci roka?
  2. Martina Hilbertová: Keď prišla na Slovensko, nechcela žiť. Pomohlo jej divadlo
  3. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  5. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  8. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
SkryťZatvoriť reklamu