Pôvodná verzia tohto článku je od autorov edície knižných sprievodcov Spectacular Slovakia (Veľkolepé Slovensko) a bola publikovaná v bedekri Slovensko. Okrem slovenčiny sú bedekre Spectacular Slovakia vydávané aj v angličtine.
Manželia Pavol a Tatiana Kamenskí vytáčajú na svojej včelnici Včelársky dom na okraji Banskej Bystrice priam tekuté zlato. Ich med má dokonca lepšiu antibakteriálnu aktivitu na stafilokokové baktérie než najdrahší med na svete, manukový z Nového Zélandu. Nedávno to potvrdila aj analýza Medového laboratória, ktoré patrí k Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied.
Kamenskí sa na laboratórium obrátili z prostého dôvodu. „Naším cieľom bolo ukázať, že aj slovenské medy sú skvelé,“ hovorí Tatiana Kamenská.
Včely zbierajú peľ a nektár z okolitých lúk a lesov. Hoci ich výnosy nie sú také veľké ako napríklad z agátu, repky či medovice, kvalitu ovplyvňuje viacero faktorov.
„Závisí od prostredia, v ktorom sa med nachádza, a čo s ním včelár robí,“ vysvetľuje Kamenská.
Kvalitný med vyrábajú aj na iných miestach krajiny a mnohí zaň získavajú rôzne ocenenia aj v zahraničí. Nie je však jedinou pýchou Slovenska. Vyrábajú sa tu aj kvalitné medoviny, o ktorých sa dočítate na strane 235.
Medzi obľúbené patria aj mnohé kozmetické výrobky z medu a včelých produktov či apiterapia, teda procedúra, počas ktorej človek zaspáva pri včelom bzučaní.
Tradícia včelárstva má na Slovensku naozaj hlboké korene a existuje viacero projektov, ktoré sa ju snažia zachovať pre ďalšie generácie. Mnohé majú tiež sociálny aspekt, keďže fungujú aj ako sociálne podniky.
Návrat ku koreňom
V poslednom čase aspoň na prvý pohľad záujem o včelárčenie opäť narastá. „Ľudia chcú byť v kontakte s prírodou a aspoň trochu pomôcť nášmu ťažko skúšanému životnému prostrediu,“ hovorí Rusnák.
Trendom sa stáva aj kúpa medu priamo od lokálnych výrobcov.
„Kúpou medu od malých výrobcov zároveň podporujú biodiverzitu,“ hovorí včelár Rastislav Hvizdoš zo Suchej nad Parnou neďaleko Trnavy, ktorý sa včelárstvu venuje už od svojich 15 rokov. Včely totiž opeľujú okolitú prírodu.