SME
Sobota, 25. september, 2021 | Meniny má VladislavKrížovkyKrížovky

Tipy od sprievodkyne v Paríži: Nie je pravda, že Francúzi nechcú hovoriť anglicky

Čo ochutnať a aké miesta objaviť?

(Zdroj: Alexander Kagan, unsplash.com)

Francúzska metropola s bohatou históriou je mestom, kde viete spoznávaním nachodiť desiatky kilometrov denne. Skvelé jedlo, vyberané syry, víno a útulné kaviarničky, kde môžete nasať tú pravú atmosféru Paríža.

Prekrásne budovy z čias, ktoré formovali moderné dejiny lemujú široké bulváre, ikonická Eiffelova veža, ktorá je už roky v TOP 10 najnavštevovanejších monumentov sveta. Vyššie v rebríčku je z francúzskych zástupcov len Zámok Versailles.

O Paríži sme sa rozprávali so sprievodkyňou Andreou, ktorá žije v Paríži už dve desaťročia.

Ako na vás pôsobil Paríž, keď ste ho navštívili prvýkrát a teraz, s odstupom času?

Prvýkrát som navštívila Paríž ešte ako študentka strednej skoly. Vtedy som bola zo všetkého očarená. Keď tu človek žije 20 rokov, Eiffelovka, Víťazný oblúk či iné monumenty sú súčasťou bežného dekóru a človek už tak očarený nie je, lebo si na to zvykol. Aj tak sa mi stále tieto monumenty páčia, stále na nich niečo nové objavím, alebo sa dozviem nejakú pikošku.

Paríž má vraj v každom ročnom období úplne inú atmosféru, najmä kvôli množstvu zelene. Je to pravda, že je iný zážitok navštíviť ho v zime a napríklad na jar?

Je to pravda, Paríž má inú atmosféru, keď človek príde v lete, na jar, alebo v zime, keď sú stromy bez lístia. Ale i to má svoje čaro. Tiež záleží, aké miesta si vyberiete. Napríklad ísť v zime do Versaillských záhrad sa veľmi neoplatí.

Ako sa najjednoduchšie dostať z letiska do mesta a ďalej pohybovať po meste?

Ak prichádzate z letiska Charles de Gaulle, najjednoduchšie sa do mesta dostanete vlakom RER B. Letisko Orly má svoj Orlybus a letisko Navette v Beauvais, kde lieta najmä Ryanair, má tiež pravidelné spojenie. Mesto a letiská spájajú aj rôzne mestské autobusy, ale táto možnosť je lepšia, ak sa už viete pohybovať v parížskej verejnej doprave.

Notoricky známe pamiatky majú pred cestou všetci určite spísané. Aké sú vaše obľúbené miesta, ktoré bežný turista tak ľahko neobjaví?

Mám rada rôzne zákutia štvrte Montmartre, ktoré sú menej turistické, rôzne menšie príjemné parky, niektoré pasáže, ktoré objavíte náhodne pri prechádzkach mestom.

Je poznávanie Paríža vhodné aj rodiny s deťmi? Predsa len, deti ohúri Eiffelovka a niekoľkodňové obzeranie pamiatok ich nemusí zaujímať.

Eiffelovka deti určite ohúri, ale aj ine pamiatky sa deťom páčia, chlapcom napríklad Invalidovňa. Program v Paríži sa dá prispôsobiť rodinám s deťmi, ako aj zapojiť deti interaktivitou počas sprevádzania. Rodičia niekedy vyhradia jeden deň čisto len na Disneyland, a to sa deťom veľmi páči.

Disneyland pri Paríži Disneyland pri Paríži (zdroj: dovolenka.sme.sk)

Jedným zo skvelých zážitkov je určite vidieť predstavenie v Moulin Rouge.

Moulin Rouge je určite zážitok a oplatí sa sem prísť aj viackrát, keď sa vám podarí do Paríža vrátiť. Kabaret mení svoje predstavenia približne každých 10 rokov. Je to kvôli tomu, aby sa im vrátili náklady na kostýmy, pretože na predstavenia potrebujú okolo 1 000 kostýmov.

Niektoré čísla, ktoré slúžia na vyplnenie časového priestoru, aby sa stihli tanečníci prezliecť, sa menia aj z roka na rok. Záleží od úspešnosti konkrétneho čísla.

Paríž inšpiruje umelcov a mnohé slávne mená tu v minulosti pôsobili. Ak by sa chcel niekto vybrať po stopách Victora Huga, Honoré de Balzaca, Marcela Prousta či amerických spisovateľov Ernesta Hemingwaya, Gertrude Stein, kde nájde miesta ich pôsobenia?

S každým umelcom sa spája iné miesto, takže vysvetľovanie by bolo na dlhšie. Spomeniem aspoň môj obľúbený dom Victora Huga, ktorý je ale momentálne v rekonštrukcii, alebo záhrada maliara Delacroix.

Čo odporúčate ochutnať, aby sme ochutnali aspoň základnú esenciu francúzskej kuchyne?

Bežne s návštevníkmi Paríža chodím do klasických francúzskych reštaurácií, brasserií alebo bistier, kde môžu ochutnať niektoré z typických jedál, ako napr; cibuľová polievka, kačacia pečienka, hydina na rôzne spôsoby, ryby, odvážnejší aj slimákov, alebo iné kôrovce. Ako dezert je to buď créme brulé, fondant au chocolat, alebo tarte tatin.

Čo typické si môžeme z Paríža odniesť ako suvenír?

Rôzne veľkosti eiffeloviek, magnetky, oblečenie, výbornú čokoládu od rôznych cukrárov, víno, makronky, aj keď tie sa stali typickými len vďaka turistom, mince, na ktorých sú zobrazené parížske monumenty - každý dáva prednosť niečomu inému.

O Francúzoch, a najmä Parížanoch, medzi cestovateľmi koluje, že odmietajú rozprávať po anglicky. Je to naozaj tak?

Ak po anglicky vedia, tak neodmietajú. Problém je ten, že Francúzi kedysi angličtinu nepotrebovali, a preto k jej učeniu aj tak pristupovali. Stredná a staršia generácia anglicky rozprávať veľmi nevie. Mladá generácia je na tom už lepšie, i ked aj tak ju nemajú mnohí veľmi dobrú. Keď sa prihovoríte niekomu lokálnemu, nie je zaručené, že sa vie anglicky dohovoriť. Vtedy je jasné, že bude rozprávať iba francúzsky a turista má z toho zlý pocit.

Francúzsko je známe častými protestmi a Paríž nie je výnimka. Ako sa správať v prípade, že pri potulkách mestom narazíme na protestujúci dav?

Vo Francúzsku je štrajk športom. Manifestácie väčšinou nebezpečné nie sú. Nebezpečné je, keď do nich pozvú výtržníkov, ktorí sa vo konfliktoch vyžívajú a dostanete sa do takéhoto štrajku. Ak ako turista narazíte na protestujúci dav (ktorý je ale stále pod dohľadom polície), je vhodné ho buď inými ulicami obísť, alebo zájsť do najbližšej reštaurácie na kávu a počkať, kým neprejdú. Na jednom alebo dvoch štrajkoch som sa zúčastnila aj ja, no zlé skúsenosti nemám.

Je Paríž bezpečný, alebo sa treba niektorým častiam vyhnúť?

Treba si uvedomiť, že je to veľkomesto, takže zlodejov sa tu pohybuje viac. Premávka je hustejšia, preto si treba dávať pozor a radšej si overiť, či sa rýchlo neblíži auto, aj keď máte ako chodec zelenú.

Myslím si, že Paríž nebezpečný nie je, no treba si dávať pozor na svoje veci ako všade inde. Odporúčam vyhnúť sa večer štvrti Chateau Rouge. Je to však časť Paríža, kde turista bežne nezablúdi, takže si myslím, že Slováci sa nemusia v Paríži báť.

Poďte s nami do Paríža - z Viedne aj z Košíc

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Inzercia - Tlačové správy

  1. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  2. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  3. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  5. Znalec slovenského brandy
  6. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  7. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  8. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  1. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  2. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  3. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  4. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  5. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  6. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  7. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  8. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  9. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále
  10. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 7 230
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 676
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 171
  4. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 454
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia 3 616
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 490
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 237
  8. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 190
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 121
  10. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 600
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Pavel Dvořák: Ako ma zmenilo desať rokov v Číne
  2. Lubo Repka: Zakladajúce štáty USA – Massachusetts
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 16. - Kto objavil Antarktídu - Bransfield, Bellingshausen alebo Palmer?
  4. Alžbeta Szomolaiová: Zo Stratenej na Havraniu skalu
  5. Blanka Ulaherová: Sobota v údolí Wachau - od Richarda Levie srdce až po šnicľu v žemli
  6. Martin Majzlan: Kirgizsko - Z konského sedla až po pláže Issyk-Kul
  7. Vladimír Benčík: Hanoj – s blížiacimi sa sviatkami lunárneho Nového roku je čoraz veselší a exotickejší
  8. Iveta Bakitová: Poďte so mnou spoznávať známe aj menej známe miesta Talianska
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 472
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 13 754
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 5 996
  4. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 5 870
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 459
  6. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 4 646
  7. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 3 916
  8. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 806
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Adam Valček: Kauza DPB: Predaj vyše stotisíc pokút skontrolujú, toto sú ďalšie pochybnosti
Skryť Zatvoriť reklamu